25.5.10
Για το ΑΙΓΑΙΟ μας τα είπε ο Πάγκαλος και ο ΓΑΠ...σειρά έχει τώρα το ΙΟΝΙΟ. ι Τουρκική ναυτική δύναμη 1.125 ανδρών στο Ιόνιο
Σύμφωνα με την είδηση που μετέδωσε πριν από λίγο (αργά το βράδυ της Δευτέρας) το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή»,το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο περί εισόδου και προσωρινής παραμονής τουρκικής ναυτικής μονάδας.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα «ο νόμος αφορά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης 1.125 ατόμων στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του αλβανικού και του τουρκικού στόλου».
Η Τουρκία «περικυκλώνει» λοιπόν την Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει. Το γεγονός έρχεται μετά την ακύρωση της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Αλβανίας περί καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Καραμανλή . Για το γεγονός δεν έχει υπάρξει ΚΑΜΙΑ αντίδραση από την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου.
Υπενθυμίζω ότι η ανωτέρω συμφωνία είχε διπλή στρατηγική σημασία. Αφενός αμιγώς γεωστρατηγική σημασία λόγω των αγωγών και αφετέρου ως συμφωνία πρότυπο για την υφαλοκρηπίδα και τις άλλες θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο.
Η συμφωνία εκείνη είχε στηριχτεί στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και συμπεριελάμβανε όλες τις ρυθμίσεις και τις δικαιϊκές πρακτικές που αρνείται η Τουρκία να αναγνωρίσει στο Αιγαίο.
Αναγνώριζε υφαλοκρηπίδα στα νησιά και όριζε κατά τρόπο ορθό (με αφετηρία βράχους, υφάλους, νησίδες) τη μέση γραμμή των συνόρων, αλλά και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Επειδή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται δια της ακινησίας μήπως θα πρέπει επιτέλους ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό σε τι ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση και τι σχεδιάζει να κάνει για να διασωθεί και να ισχύσει η συμφωνία εκείνη η οποία είχε χαρακτηριστεί αμοιβαία επωφελής και σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη των Ελληνοαλβανικών σχέσεων;
Ο κ. Παπανδρέου έχει στα χέρια του το χαρτί των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ;
Τέλος πάντων ,Υπουργείο Εξωτερικών σημαίνει διαρκής και αμμελητί διεργασία. Το έχουν αντιληφθεί αυτό (πριν είναι πολύ αργά);
Bookmark It
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου