9.12.11
Σε σύγχυση ή σε «αναβρασμό»;
Του Γιώργου Αράπογλου,
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC
Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση «συμπιέζονται». Αν η πτώση που καταγράφεται στη σημερινή δημοσκόπηση είναι η μέγιστη που θα υποστούν και αν τα ποσοστά τους, στο άμεσο μέλλον, σταθεροποιηθούν ή αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε ίσως τη «γλιτώσουν φθηνά». Αν όμως η πτώση συνεχιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα εντελώς νέο πολιτικό σκηνικό...
Η σημερινή εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά καλή είναι. μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του τον θέλει ξανά υποψήφιο πρωθυπουργό. Σχεδόν οι μισοί ζητούν νέο πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό!
Αλλά και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ συνολικά δεν είναι καλύτερη. Οι μισοί ψηφοφόροι του το χαρακτηρίζουν πλέον «κεντροδεξιό» ή «νεοφιλελεύθερο» (!) κόμμα, με κύριο πρόβλημα την πολιτική που ακολούθησε την τελευταία διετία αλλά και την ιδεολογική του μετατόπιση! η πλειονότητα διαβλέπει (μέτρια έως μεγάλη) πιθανότητα διάσπασής του και αποδίδει την κύρια ευθύνη για την πορεία της χώρας – όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – συνολικά στον πρόεδρο και τα ηγετικά του στελέχη.
Παρ’ όλα αυτά, προκρίνουν σαν καλύτερες επιλογές για τη θέση του επόμενου αρχηγού δύο στελέχη που εφαρμόζουν και υπερασπίζονται αυτήν ακριβώς την πολιτική... Αποτελεί αντίφαση; βρίσκονται σε «σύγχυση;» Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένα όνομα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία, ενώ αξιόλογο ποσοστό (άνω του 20%) απαντά «Άλλος» – χωρίς, πάντως, κάποιο άλλο όνομα να συγκεντρώνει στις αυθόρμητες απαντήσεις ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.
Οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και η ελληνική κοινωνία γενικότερα μοιάζουν να βρίσκονται σε κατάσταση έντονου προβληματισμού, ο οποίος μάλλον υποκρύπτει «αναβρασμό», παρά αμηχανία ή σύγχυση. το τι θα ακολουθήσει δεν είναι εύκολα προβλέψιμο. Αρκεί πάντως μια πολιτική ή κοινωνική «θρυαλλίδα», για να οδηγηθούμε σε σοβαρές αλλαγές του πολιτικού σκηνικού.
ΥΓ.: Στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική - ιδεολογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ σήμερα;», το ποσοστό της επιλογής «Άλλη» περιλαμβάνει κυρίως αρνητικούς χαρακτηρισμούς - χωρίς κάποιος από αυτούς να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου