28.10.09
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτά τηλεφωνικό αριθμό!
"Μιλάτε για την Ευρώπη, αλλά σε ποιον αριθμό να της τηλεφωνήσω;" αναρωτήθηκε κάποτε ο Henry Kissinger, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η παροιμιώδης αυτή φράση φανερώνει ένα πρόβλημα στο οποίο εδώ και χρόνια η ΕΕ αδυνατεί να απαντήσει, καθώς για την εκπροσώπηση της εξωτερικής πολιτικής αρμόδια είναι πολλά άτομα και όργανα. Με τη συνθήκη της Λισαβόνας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής θα δώσει επιτέλους την κατάλληλη απάντηση στο ερώτημα του κ. Kissinger.
Η κοινή εξωτερική πολιτική και η πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) εισήχθη για πρώτη φορά σε συνθήκη το 1992 (συνθήκη του Μάαστριχτ). Η θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας δημιουργήθηκε το 1997 με τη συνθήκη του Άμστερνταμ. Από το 1999 Ύπατος Εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας είναι ο Ισπανός Javier Solana, αλλά δεν είναι ο μόνος: για πολλά θέματα αποφασίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη ή η προεδρία της Ένωσης ή όλοι αυτοί μαζί!
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ΔράσηςΗ κατάσταση αυτή αναμένεται ότι θα αλλάξει σύντομα. Για να αυξηθεί ο αντίκτυπος, η συνοχή, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και η προβολή της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, η συνθήκη της Λισαβόνας (που έχουν εγκρίνει προς το παρόν όλα τα κράτη μέλη πλην της Τσεχικής Δημοκρατίας) προβλέπει τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) που θα στηρίζει το έργο του Ύπατου Εκπροσώπου για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (που θα είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων).
Η νέα διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελείται από υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και των κρατών μελών. Το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την υπηρεσία με βάση πρόταση του Ύπατου Εκπροσώπου που θα γίνει κατόπιν διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Οι ευρωβουλευτές ζητούν εποπτεία της νέας διπλωματικής υπηρεσίας
Την περασμένη εβδομάδα, στη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν να είναι η νέα διπλωματική υπηρεσία μέρος της διοικητικής δομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της τελευταίας. Με τον τρόπο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που ασκεί έλεγχο τόσο στην Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο, θα μπορεί να εποπτεύει και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρούν επίσης ότι οι (άνω των 130) αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπάρχουν σε τρίτες χώρες, τα γραφεία σύνδεσης του Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη και τη Γενεύη, και τα γραφεία των Ειδικών Εντεταλμένων της ΕΕ -που αριθμούν όλα μαζί περίπου 5.000 υπαλλήλους- θα πρέπει να συγχωνευθούν και να μετατραπούν σε "πρεσβείες της Ένωσης", με επικεφαλής προσωπικό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπόλογο προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα πρέπει να "συμπληρώνει τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών χωρίς να τις θέτει υπό αμφισβήτηση". Προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού διπλωματικού σώματος για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να "επιτευχθεί πολιτική συμφωνία με το Κοινοβούλιο για όλα τα ζητήματα σε αρχικό στάδιο, προκειμένου να αποφευχθεί το χάσιμο πολύτιμου χρόνου σε πολιτικές διαμάχες σχετικά με τη μορφή που πρέπει να λάβει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, μετά από την έναρξη ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας"."Να καταστεί η Ευρώπη παγκόσμιος παίκτης, όχι μόνο παγκόσμιος πληρωτής"
Παρά το γεγονός ότι είναι η σημαντικότερη εταίρος σε θέματα που άπτονται του εμπορίου, η μεγαλύτερη χορηγός ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και σημείο αναφοράς για τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συχνά περιγραφεί ως οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος.Ερωτηθείς αν η νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα μπορέσει να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει και πολιτικός γίγαντας, ο Elmar Brok, εισηγητής έκθεσης για τη νέα διπλωματική υπηρεσία εκ μέρους του Κοινοβουλίου, είπε χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι με τη συνθήκη της Λισαβόνας, τον Ύπατο Εκπρόσωπο που θα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βοηθείται από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορεί να βρει καλύτερα μια συνεκτική πολιτική ομιλία σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη παγκόσμιο παίκτη, και όχι μόνο παγκόσμιο πληρωτή".
Ποιόν αριθμό θα μπορούν λοιπόν να καλούν οι υπουργοί Εξωτερικών τρίτων χωρών στο μέλλον; "Πιστεύω ότι θα πρέπει να τηλεφωνούν στον Ύπατο Εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής. Πρέπει να είναι σαφές ότι αυτός θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για όλες τις επιχειρήσεις που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής· ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να αναμειγνύεται. Η επιχειρησιακή ευθύνη θα πρέπει να είναι στα χέρια ενός ατόμου και το άτομο αυτό μπορεί να είναι μόνο ο Ύπατος Εκπρόσωπος", τόνισε ο κ. Brok.listonplace......Με πληροφορίες απο το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου