9.1.12
Βάζουν «ταφόπλακα» στην οικοδομή
Στην «αγελάδα» των ακινήτων εναποθέτει τις τελευταίες της ελπίδες η κυβέρνηση, για να καλύψει μέρος των περσινών υπερβάσεων που οδηγούν το έλλειμμα πάνω από το 10% του ΑΕΠ, αλλά και για να αποφευχθούν νέες αποκλίσεις το 2012 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και τους φορολογούμενους.
Καθώς οι πηγές εσόδων έχουν στερέψει, το… άρμεγμα των ακινήτων θα συνεχιστεί και φέτος, αφού ήδη οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στη φορολογία κεφαλαίου είναι σαρωτικές, με αποτέλεσμα η απόκτηση κατοικίας να θυμίζει πλέον άλλες εποχές, τότε που το σπίτι αποτελούσε για την πλειονότητα των πολιτών όνειρο θερινής νυκτός.
Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για τα ακίνητα, που αποκάλυψε η real news, θα βάλει οριστικά «ταφόπλακα» στην οικοδομή και θα συμπαρασύρει σε «μαρασμό» τουλάχιστον 40 επαγγελματικές κατηγορίες που εμπλέκονται, καθώς το νέο καθεστώς προβλέπει μείωση των αφορολογήτων ορίων και αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές αφού, με βάση τις μελέτες του υπουργείου Οικονομικών, μόνο οι απαλλαγές για την πρώτη κατοικία ανέρχονται σε 205,19 εκατ. ευρώ και αυτές για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές φθάνουν στα 795,4 εκατ. ευρώ. Ποσά τα οποία θέλει πάση θυσία να εξοικονομήσει το οικονομικό επιτελείο και έτσι θα θυσιαστούν στον «βωμό» της τρόικας.
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες θα περιληφθούν στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα μαζί με τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μείωση των φοροαπαλλαγών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και το νέο «ποινολόγιο» της εφορίας, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν τα εξής:
• Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
• Μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στα 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τα 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τα 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
• Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8%-10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1%-6%, στην Ιρλανδία 1%-2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
• Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές τιμές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στιςτιμέςπώλησης των ακινήτων, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερβαίνει το 30%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου