21.5.13
Θάβουν ξανά τη λίστα Λαγκάρντ; Από τους 2.000 καταθέτες ούτε ένας κλήθηκε για έλεγχο
Οκτώ μήνες μετά την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» δεν έχει μπει ούτε ευρώ στα ταμεία, αφού η λίστα αντιμετωπίζεται ως ταμπού, προκαλώντας την οργή του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών
Η κωλυσιεργία στη φορολογική εκμετάλλευση υπέρ του Δημοσίου της λίστας Λαγκάρντ αγγίζει πλέον τα όρια της παράνοιας. Οι αρμόδιες φορολογικές αρχές και το ΣΔΟΕ οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την επιδειχθείσα αδικαιολόγητη καθυστέρηση να καλέσουν τα 2.000 φυσικά πρόσωπα και να καταλογίσουν πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις αυτές στην ελβετική τράπεζα HSBC.
Το γεγονός αυτό έχει ενοχλήσει ακόμα και τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ζήτησε να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Αν και έχουν περάσει 8 μήνες από την αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» (Σεπτέμβριος 2012) ότι η λίστα των καταθετών της HSBC στη Γενεύη βρίσκεται στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αλλά είναι εξαφανισμένη και περίπου 5 μήνες από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων -και παρά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή-, η πορεία των ερευνών είναι απελπιστικά αργή.
Η καθυστέρηση αυτή προξενεί αρνητική εντύπωση κυρίως γιατί σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ισπανία οι Αρχές ήταν ταχύτατες στον καταλογισμό των ευθυνών και των προστίμων στους πολίτες που περιλαμβάνονταν στις αντίστοιχες λίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη τα κράτη αυτά έχουν εισπράξει περίπου 10 δισ. ευρώ από πρόστιμα από την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση παρέδωσε τα ονόματα των καταθετών της λίστας στις αντίστοιχες φορολογικές αρχές.
Μάλιστα, η Γερμανία -προκειμένου να μην υπάρχει αμφιβολία για την ορθή χρήση της λίστας- θωρακίστηκε ακόμα περισσότερο με μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2010. Το δικαστήριο έκρινε ότι η χρήση των παρανόμως αποκτηθέντων προσωπικών δεδομένων είναι κατ’ εξαίρεση νόμιμη όταν αυτό επιτάσσεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το οποίο και υπερέχει, σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας του ατόμου. Αντίθετα με ό,τι έγινε στις άλλες χώρες, η πορεία των ερευνών στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται απελπιστικά αργή και μάλιστα από τη στιγμή που, εκτός από τα πλήρη ονόματα, η λίστα περιέχει τις διευθύνσεις και τους αριθμούς διαβατηρίου των καταθετών και αναφέρονται με ακρίβεια οι κινήσεις των λογαριασμών για μια διετία, δηλαδή από το 2005 έως το 2007. Οι κινήσεις αφορούν αναλήψεις και καταθέσεις.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά στις offshore εταιρείες, αν και οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς είναι ανενεργοί, οι οικονομικές υπηρεσίες της Γαλλίας έχουν δώσει με τους κωδικούς και τα ποσά, τα πλήρη στοιχεία των εκπροσώπων, αλλά και του ή των προσώπων που εμφανίζονται ως δικαιούχοι. Και φυσικά υπάρχει το ξεχωριστό κεφάλαιο των νοικοκυρών-συζύγων και ορισμένων γραμματέων. Το γεγονός ακόμα ότι υπάρχουν ονόματα στη λίστα που έχουν συνδεθεί είτε εκούσια είτε ακούσια με το σκάνδαλο χρηματισμού της Siemens επίσης δεν φέρεται να έχει εξεταστεί σε βάθος από τις ελεγκτικές αρχές.
Τονίζεται ότι από 15 πρόσωπα που βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν στην υπόθεση της Siemens, σύμφωνα με τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και τις κινήσεις λογαριασμών που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, τα πέντε έχουν ονομαστική παρουσία στη λίστα Λαγκάρντ. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες Μάριο Κάτσικα, Παναγιώτη Βοϊλή, Σοφοκλή Πρινιωτάκη, Δ. Σιαφάκα, Μαρία-Χριστίνα Μακροδήμου, ενώ ερευνάται και η χρηματιστηριακή εταιρεία Πήγασος, της οποίας επικεφαλής στο επίμαχο διάστημα ήταν ο Αθανάσιος Ράμμος, που επίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες. Στη λίστα Λαγκάρντ αναφέρονται επίσης και συγγενικά τους πρόσωπα.
Επί της ουσίας, όπως λένε οικονομικοί παράγοντες, η δουλειά των ελεγκτικών αρχών δεν είναι και τόσο πολύπλοκη. Από τη στιγμή που υπάρχουν τα ονόματα των καταθετών, οι διευθύνσεις και οι αριθμοί των διαβατηρίων, η πιστοποίησή τους είναι σχετικά εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να συγκρίνουν τις καταθέσεις με τις φορολογικές δηλώσεις των ατόμων της λίστας προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το ποιοι έχουν διαπράξει το αδικήματα της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ επέλεξε ξανά μόνο 50 ονόματα, αλλά ουδείς από τους πολίτες το όνομα των οποίων περιλαμβάνεται στην περίφημη λίστα έχει κληθεί!
Οι ελεγκτικές αρχές στην Αθήνα έχουν ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών των καταθετών της λίστας από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ποσά υπάρχουν κατατεθειμένα σε αυτές. Κορυφαίος αξιωματούχος των ελεγκτικών αρχών που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» εξήγησε: «Εχουμε ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των προσώπων που μας ενδιαφέρουν, αλλά οι τράπεζες κωλυσιεργούν να μας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Το γεγονός αυτό καθυστερεί τις έρευνες». Υψηλός αξιωματούχος του ΣΔΟΕ, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι έως τα τέλη Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα πρώτα 50 ονόματα της λίστας.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες και αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των ελέγχων, ανέφερε: «Οι έλεγχοι προχωρούν και όπου υπάρχει θέμα φορολογικό θα αναδειχτεί. Πρέπει να συγκεντρωθούν τα στοιχεία σε σχέση με τραπεζικούς λογαριασμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πάντα υπήρχε μια καθυστέρηση σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Το πρόβλημα γι’ αυτές τις περιπτώσεις θα λυθεί όταν οριστικοποιηθεί η εγκατάσταση ενός μητρώου καταθετών στις υπηρεσίες μας».
filologos10
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου