Τρία αυστηρά μηνύματα για συνέχιση της σκληρής οικονομικής πολιτικής στέλνει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση. Αρνούμενη να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για ύφεση κάτω του 4% εφέτος, να αλλάξει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2014 επί τα βελτίω και να δεχτεί ένα μεγεθυμένο πρωτογενές πλεόνασμα, προειδοποιεί την Αθήνα ότι:
1. Δεν δέχεται διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνικούς σκοπούς.
2. Δεν αλλάζει την πρόβλεψη για τα μέτρα του 2014.
3. Δεν συμμερίζεται το επικοινωνιακό εύρημα περί μη λήψης νέων μέτρων.
Ειδικότερα, προάγγελος συνέχισης της σκληρής στάσης της είναι το γεγονός ότι η τρόικα αρνείται το υπερβολικό "μαγείρεμα" με τα μακροοικονομικά δεδομένα που της ζητά η κυβέρνηση και ειδικά όσον αφορά την πρόθεσή της να κατεβάσει το ποσοστό της ύφεσης κάτω του 4% και για "ψυχολογικούς" όσο και "συμβολικούς" λόγους να εμφανίσει το ψηφίο "3" μπροστά (3,8% ή 3,9%). Παραμένει άγνωστο ακόμη εάν αυτό έχει να κάνει με την διαφύλαξη της όποιας εναπομείνασας αξιοπιστίας των τροϊκανών ή στην επιλογή ενός κατάλληλου "timing" που να εξυπηρετεί την κυβέρνηση.
Ειδικά η δεύτερη εκδοχή έχει συζητηθεί μεταξύ οικονομικών παρατηρητών υπό την έννοια ότι θα είναι "καλύτερο επικοινωνιακά" να εμφανιστεί ένα τέτοιο ποσοστό όταν θα απαιτηθεί (για πολιτικούς ή άλλους λόγους) να παρουσιαστεί ως "ευχάριστη έκπληξη". Όσον αφορά δε το 2014, αναμένεται ότι η προβλεπόμενη επισήμως ανάπτυξη θα είναι γύρω στο 0,5% με 0,6%. Και ενώ ακόμη και σε αυτή τη διαφορά της 0,1 ποσοστιαίας μονάδας που ζητούσε η Αθήνα για την ύφεση του 2013 φαίνεται να εισπράττει άρνηση, η κυβέρνηση εξακολουθεί να προσποιείται ότι "δίνει μάχες".
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα: τα 3 δισ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί αρχικά για το οκτάμηνο έγιναν 2,8 δισ. ευρώ για να περικοπούν από την τρόικα σε μια πρόβλεψη μικρότερη των 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους και παρά το ότι αναμένονται οι καθυστερημένες εισπράξεις από φόρους (κυρίως εισοδήματος) στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Όπως εξηγούν οικονομικοί παρατηρητές, η αντίρρηση της τρόικας στα αισιόδοξα σενάρια της κυβέρνησης και η επιμονή της τρόικας να καθοριστεί ο πήχης στο 4% και όχι στο 3,8%, είναι ταυτόχρονα και μια "προειδοποίηση" προς την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις υποσχέσεις για διανομή σημαντικού μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το ίδιο δείχνει και η περικοπή του προβλεπόμενου πλεονάσματος κάτω του 20% εκείνου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για το οκτάμηνο.
Επιπλέον το γεγονός ότι η τρόικα δεν δείχνει πρόθυμη να αλλάξει τις παραπάνω προβλέψεις δείχνει ότι εμμένει στην υλοποίηση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί. Ταυτόχρονα η διατήρηση του στόχου για το 2014 στο 0,6% δείχνει ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι έχει να κάνει με την πίεση των δανειστών για λήψη νέων μέτρων το επόμενο έτος.
Σημείο τριβής έχει αποδειχθεί και η συζήτηση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει περισσότερα κλιμάκια και μειωμένους συντελεστές για τα οικόπεδα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία ακινήτων και η σχετική πρόταση προβλέπει:
* Καθορισμό 25 αντί για 20 κλιμάκια για υπολογισμό φόρου.
* Συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,02 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αντί 0,40 ευρώ).
* Αυξημένο ανώτατο συντελεστή για "ακριβές" περιοχές ο οποίος δεν θα σταματά στα 4 ευρώ, αλλά θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Η πρόταση για τα αγροτεμάχια προβλέπει:
Αλλάζουν οι συντελεστές για τις προσόψεις των αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε επαρχιακό ή σε αγροτικό δρόμο. Οι συντελεστές πρόσοψης είναι:
* 1,2 για εθνική οδό.
* 1,1 για επαρχιακή οδό.
* 1 για αγροτική οδό.