22.10.13
Βόμβα για τις τράπεζες
Οι τραπεζίτες αν και είναι αισιόδοξοι γνωρίζουν ότι το παιχνίδι των κεφαλαιακών αναγκών και του prestige που απαιτείται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις τράπεζες, παίζεται στο επίπεδο της ποιότητας των κεφαλαίων.
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι εποπτικές αρχές εστιάζουν στην ποιοτική αξιολόγηση των κεφαλαίων, ενώ οι νέοι κανονισμοί βγάζουν εκτός διαβάθμισης κεφάλαια που μέχρι πρότινος υπολογίζονταν στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Μόνη διαφορά είναι η Eurobank η οποία έχει αναγνωρίσει ένα κεφαλαιακό κενό της τάξης του 1-1,5 δισ. το οποίο συζητά με το ΤΧΣ τις επιλογές κάλυψής του.
Η Τράπεζα Πειραιώς, έχει από καιρό δείξει την πρόθεσή της να μετατρέψει τη Γενική Τράπεζα σε investment bank με αντικείμενο τη διαχείριση κόκκινων δανείων και την ανάληψη του ελέγχου υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί με γοργούς ρυθμούς πλάνο απεμπλοκής από τη Γενική Τράπεζα με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου και είσοδο άλλων επενδυτών.
Στόχος είναι να περιοριστεί η συμμετοχή της Πειραιώς στο κεφάλαιο της Γενικής στο 20% ή και λιγότερο, από το 90% που ελέγχει τώρα. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν θα βάλει λεφτά στις αμκ και έχει βρει εν δυνάμει επενδυτές οι οποίοι προτίθενται να συμμετάσχουν.
Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, κινείται σε δυο άξονες. Από τη μια πλευρά προωθεί σχέδιο τιτλοποίησης ακινήτων που διαθέτει η Πανγαία. Σε δεύτερη φάση επεξεργάζεται σχέδιο αξιοποίησης των θυγατρικών στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης και της Finansbank.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας έχει τραβήξει τα βλέμματα της τρόικας η οποία πιέζει για την πώληση της τουρκικής θυγατρικής.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα εκτός από το όχημα διαχείρισης κόκκινων δανείων που σχηματίζει "bad bank" ετοιμάζει και νέο τραπεζικό βραχίονα αξιοποιώντας νεοαποκτηθείσες συμμετοχές.
Η Alpha Bank επεξεργάζεται λύση με τη στήριξη των Γάλλων της Credit Agricole και σε swaps δανείων και ομολόγων.
Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών αν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα σε επίπεδο δεικτών δεν επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα ρευστότητας και ποιότητας των κεφαλαίων, στα οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα εστιάσει η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή (EBA) και η ΕΚΤ κατά τα stress tests.
Η BlackRock οίκος ολοκλήρωσε στα τέλη Αυγούστου τους ελέγχους για το Troubled Asset Review, την αξιολόγηση δηλαδή των πρακτικών διαχείρισης και αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πόρισμα έχει υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα κρίνει ποιες από τις προτάσεις θα πρέπει να υιοθετηθούν από τις ελληνικές τράπεζες.
Παράλληλα εκπονήσει το Asset Quality Review, μελέτη η οποία αποτιμά και διαβαθμίζει τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η ποιότητα των τραπεζικών παγίων και θα υπολογιστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου