ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

19.11.13

Ρύθμιση-αβάντα για τα «κοράκια» των ακινήτων και τα distress funds

Ρύθμιση-αβάντα για τα «κοράκια» των ακινήτων και τα distress funds
Υπό την πίεση της τρόικας η κυβέρνηση αποφασίζει να μειώσει από την 1η Δεκεμβρίου τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων σε 3%. Φαίνεται μέτρο "φιλολαϊκό", που θα διευκολύνει τις αγοραπωλησίες και θα τονώσει την κτηματαγορά. Ομως, στην παρούσα οικονομική συγκυρία  θα ωφελήσει πρωτίστως τα περιβόητα «κοράκια» της αγοράς ακινήτων και τα ξένα distress funds, που περιμένουν να εφορμήσουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και κατασχεμένων σπιτιών.  Αυτοί είναι άλλωστε και οι βασικοί δυνητικοί αγοραστές, καθώς ζήτηση δεν υπάρχει πλέον από αποταμιευτές, που επένδυαν παλαιότερα σε δεύτερη-τρίτη κατοικία. Για τους υποψήφιους αγοραστές πρώτης κατοικίας η μείωση φόρου είναι ούτως ή άλλως δώρον-άδωρον, καθώς  ισχύει το αφορολόγητο. Αντίθετα, όποιοι αναγκασθούν να πουλήσουν, όχι μόνον δεν θα επωφεληθούν από αυτή τη μείωση, αλλά θα πληρώσουν περισσότερα, δεδομένου ότι θα επιβαρυνθούν με το νέο "φόρο υπεραξίας".
Χωρίς να αμφισβητούν τις "αγαθές προθέσεις" της κυβέρνησης και τον θετικό χαρακτήρα της μείωσης της μείωσης του φόρου μεταβίβασης, παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία που γίνεται, "έρχεται γάντι" σ' εκείνους που θέλουν να επωφεληθούν  από τη δραματική οικονομική κατάσταση  χιλιάδων οικογενειών και από την αδυναμία δανειοληπτών να να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες.
Οπως επισημαίνουν, για όποιον αγοράζει ένα ακίνητο σε "σκοτωμένη τιμή", η διαφορά φόρου που προκύπτει από τη μείωση του συντελεστή είναι τεράστια σε σχέση με το καταβαλλόμενο τίμημα, διότι ο φόρος υπολογίζεται επί της  (πολύ υψηλότερης) αντικειμενικής αξίας.:
- Αν ένα fund αγοραζε τώρα από τράπεζα  πακέτο κατασχεμένων ακινήτων λογουχάριν στο 30% της αντικειμενικής αξίας, για συνολική αντικειμενική αξία 1 εκατομμυρίου ευρώ,  θα πλήρωνε:
-300.000 ευρώ τίμημα
- φόρο μεταβίβασης  98.600 ευρώ (10% επί των 980χιλιάδων και 8% επί των 20 χιλιάδων)
 Τελικό κόστος 398.600 ευρώ.
Με τον μειωμένο συντελεστή 3% θα πληρώσει φόρο 30.000. Το τελικό κόστος του θα είναι 330.000 ετυρώ, δηλαδή 17,2% μικρότερο.

Στρώνει το δρόμο για κατασχέσεις και μαζικές εκποιήσεις
 Ανεξάρτητα λοιπόν από τις πραγματικές επιδιώξεις κυβέρνησης-τρόικας, το αποτέλεσμα είναι ότι  με τον μειωμένο φόρο τα "θεσμικά κοράκια" μπορούν να αγοράζουν φθηνα (σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές), πληρώνοντας κάτι παραπάμω στις τράπεζες.
Στελέχη οργανώσεων προστασίας καταναλωτών και δικηγόροι ασχολούμενοι με θέματα δανειοληπτών, εκφράζουν φόβους ότι η - θετική κατά τα άλλα - μείωση του φόρου μεταβίβασης στρώνει το δρόμο για  κατασχέσεις και μαζικές μεταβιβάσεις σπιτιών, επαγγελματικών ακινήτων κλπ.
Οι ελάχιστες οικογένειες μικρού-μεσαίου εισοδήματος που αγοράζουν τώρα σπίτια, απαλλάσσονται από το φόρο, καθώς το αφορολόγητο είναι υψηλό σε σχέση με τις τρέχουσες και τις αντικειμενικές τιμές (200.000 ευρώ για έγγαμο, 300.000 με δύο παιδιά).
 Κάτι θα κερδίσουν αυτοί που αγοράζουν ακριβότερα σπίτια: Kάποιος που αγοράζει σπίτι αξίας 400.000 ευρώ και έχει φοροαπαλλαγή για τις πρώτες 200.000,  με τους ισχύοντες συντελεστές πληρώνει φόρο μεταβίβασης 19.600 ευρώ (20.000 Χ 8%=1.600, συν 180.000 Χ 10%= 18.000). Από την 1η Ιανουαρίου θα πληρώνει μόνο 12.000 ευρώ (400.000 Χ 3%), έχοντας όφελος 7.600 ευρώ.
 Το μεγάλο όφελος από τη μείωση θα το αποκομίσει το "κοράκι" ή το distress fund: Αντί να πληρώσει με τους ισχύοντες συντελεστές 39.600 ευρώ για το σπίτι των 400.000 ευρώ ((20.000 Χ 8%=1.600, συν 380.000 Χ 10%= 38.000), θα επιβαρυνθεί με μόνον 3% επί της συνολικής αξίας (400.000 Χ 3% =12.000). Θα γλιτώσει έτσι 27.600 ευρώ, δηλαδή πάνω από τα 2/3 του φόρου που προκύπτει με τους τωρινούς συντελεστές.

Μεγαλύτερος φόρος στην πώληση
Κι ενώ μειώνεται ό φόρος για τα "κοράκια" που θα καθαρίσουν την κτηματαγορά από τα "πτώματα",  όποιος θελήσει να πουλήσει - μικροϊδιοκτήτης πνιγμένος στα χρέη ή άλλος, θα επωμισθεί αυξημένη φορολογική επιβάρυνση.
 Θα πληρώσει "φόρο υπεραξίας", ο οποίος υπολογίζεται επί του "κέρδους" που αποκομίζει, δηλαδή επί της διαφοράς μεταξύ  της τιμής πώλησης και της  της τιμής στην οποία αγόρασε το ακίνητο.
Η διαφορά αυτή είναι τεράστια, αν το ακίνητο αγοράστηκε πριν από 15 ή 20 χρόνια, καθώς εν τω μεταξύ οι τιμές έχουν πολλαπλασιασθεί. Προσαρμόζεται λιοπόν με βάσει διάφορους συντελεστές πολυετίας, πληθωρισμού, απόσβεσης κλπ.
Ετσι προσκύπτει η φορολογητέα "υπεραξία", επί της οποίας πληρώνεται φόρος 15%.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια: