13.5.11
Μάρτιος 2000. -Σημίτης, το 20% των διαθεσίμων των Ταμείων στο «βωμό» του ΧΑΑ !
EΛΕΥΘΕΡΟΣ , Δευτέρα 2-5-2011 σελίδα 19
Του Στεφ. Β. Αναγνώστου
Πανικόβλητος ο Σημίτης ξαναχορηγεί δάνεια στους εγκλωβισμένους στο ΧΑΑ
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης Σημίτη να κατευνάσει τα πνεύματα και να ελέγξει τις διαμαρτυρίες των χιλιάδων μικροεπενδυτών, που είχαν μπεί στο χρηματιστήριο όταν βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των μετοχών απέτυχε πλήρως. Οι δηλώσεις του Γιάννου Παπαντωνίου ότι για την κατρακύλα των μετοχών δήθεν ευθύνονται όσοι πολιτικοποίησαν το Χρηματιστήριο δεν έπεισαν κανένα. Μάλιστα συνέβη το αντίθετο. Εξόργισαν του μικροεπενδυτές, γιατί αν υπήρξε κάποιος που είχε πολιτικοποιήσει την ανοδική πορεία του ΧΑΑ από το 1999 με σωρεία σχετικών δηλώσεων ήταν ο κ. Παπαντωνίου, ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Σημίτη και μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτού η Κυβέρνηση Σημίτη προχώρησε σε τρεις εντυπωσιακές κινήσεις, οι οποίες απέδωσαν κομματικά και εκλογικά οφέλη.
Η πρώτη κίνηση αφορούσε την ανακοίνωση της εκδόσεως προμετόχων αργότερα, τα οποία, όποιοι αγόραζαν, ενόψει μετοχοποιήσεως της ΑΤΕ, θα είχαν την δυνατότητα να τα μετατρέψουν σε μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας.
Πακτωλός νέων δανείων για αγορά μετοχών!
Η δεύτερη κίνηση ήταν η απόφαση του τότε Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου με την οποία επιτρεπόταν η εκ νέου χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και προς μικροεπενδυτές για να αγοράσουν μετοχές αλλά και σε εταιρίες του ΧΑΑ, προκειμένου να επαναγοράσουν τις μετοχές τους, οι οποίες βρίσκονταν στα χέρια των εγκλωβισμένων μικροεπενδυτών! Πρέπει να σημειωθεί ότι με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη όπου βρισκόταν στις 16 Μαρτίου ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλος, εμμέσως ομολόγησε τις ευθύνες της κυβέρνησης Σημίτη για τον εγκλωβισμό των μικροεπενδυτών στο Χρηματιστήριο καλώντας τις τράπεζες «να αντιμετωπίζουν με φιλικό τρόπο τους μικροεπενδυτές που έχουν αγοράσει μετοχές με δάνεια», καθώς οι μικροεπενδυτές αυτής της κατηγορίας, πέρα από το ότι έχαναν από την πτώση των μετοχών , έπρεπε παράλληλα να πληρώνουν και τις δόσεις για τα μετοχοδάνεια που είχαν πάρει! Παράλληλα εκδόθηκε εγκύκλιος με την οποία επιτρεπόταν στα Ασφαλιστικά ταμεία να διαθέτουν μέχρι το 20% των διαθεσίμων τους για αγορά μετοχών, όπως προέβλεπε ο Ν. 2676/99, ο οποίος είχε ψηφισθεί τον Σεπτέμβριο του 1999 και η ισχύς του άρχιζε από την 1-1-2000!
Δωρεάν διαφήμιση ΠΑΣΟΚ με τα «Αγρομέτοχα»!
Ειδικότερα, όσον αφορά τα Αγρομέτοχα, τα οποία εκδόθηκαν τελικά τον Μάϊο του 2000, δηλαδή μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, το μοναδικό κέρδος που υπήρξε, αφορούσε τον προεκλογικό αγώνα του ΠΑΣΟΚ, καθώς, η διορισμένη διοίκηση της ΑΤΕ από τις 15 Μαρτίου προχώρησε σε διαφημιστικό μπαράζ από τηλεοράσεις και εφημερίδες, για τα επικείμενα «αγρομέτοχα», διαφημίζοντας στην ουσία προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ , αλλά με χρήματα της Αγροτικής Τραπέζης! Μάλιστα κατά την συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 15 Μαρτίου 2000, ο τότε υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Ανωμερίτης με τον υφυπουργό Οικονομικών Νικ. Χριστοδουλάκη, είπαν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η διαφημιστική προβολή των «Aγρομετόχων» με όλα τα μέσα, ώστε δήθεν να γίνουν γνωστά στους αγρότες για να τα προτιμήσουν!
Το 20% των διαθεσίμων των Ταμείων στο «βωμό» του ΧΑΑ !
Όσον αφορά τις άλλες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης Σημίτη για να στηριχθεί το ΧΑΑ 20 ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση, χρονολογικά σημειώθηκαν τα ακόλουθα:
. Στις 16 Μαρτίου 2000 εκδόθηκε η εγκύκλιος των υπουργών Εθνικής Οικονομίας-Εργασίας και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία τα Ασφαλιστικά ταμείων μπορούσαν να επενδύσουν σε μετοχές στο Χρηματιστήριο ποσοστό έως 20%τα από τα διαθέσιμά τους έναντι του 12% που μπορούσε\αν μέχρι το τέλος του 1999.
. Την επόμενη ημέρα, 17 Μαρτίου ο τότε Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία: Δινόταν η δυνατότητα χορήγησης δανείων από τις τράπεζες προς του μικροεπενδυτές για αγορά μετοχών. Επίσης προβλεπόταν και η χορήγηση δανείων σε επιχειρηματίες που κατείχαν τουλάχιστον το 5% εταιριών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο για να επαναγοράσουν τις μετοχές τους!
. Το ύψος των τραπεζικών δανείων για τους μικροεπενδυτές δεν επιτρεπόταν μεν να υπερβαίνει τα 15 εκατ. δρχ., ύψος που ίσχυε τότε, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του κ. Παπαδήμου από τον Σεπτέμβριο του 1999, αλλά προβλεπόταν η δυνατότητα στους επενδυτές να δίνουν ως εγγύηση τις μετοχές που είχαν ήδη στην κατοχή τους και των οποίων η αξία θα έπρεπε να αντιστοιχεί σε διπλάσιο ύψος από το ποσό του δανείου που έπαιρναν. Άρα κάποιοι , βάζοντας ως εγγύηση μετοχές μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο των 15 εκατ. δρχ.
Ι. Δραγασάκης: Να ανακληθεί η απόφαση!
Στην πρωτοφανή αυτή παρέμβαση της Κυβέρνησης Σημίτη στο Χρηματιστήριο αντέδρασε το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ο τότε κοινοβουλευτικός της Ν.Δ. και βουλευτής Καρδίτσας, Δημ. Σιούφας με δηλώσεις του κατήγγειλε ότι «η εμπλοκή των ασφαλιστικών οργανισμών επιφυλάσσει σοβαρούς κινδύνους» και προειδοποίησε τις διορισμένες από την Κυβέρνηση Σημίτη διοικήσεις τους ότι «θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αν εμπλακούν σε παιχνίδια κομματικής σκοπιμότητας». Και πρόσθεσε με νόημα: «Άλλο επενδύω και άλλο παίζω κομματικά. Η έκδοση αυτής της απόφασης έρχεται σε μια περίεργη στιγμή. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αποτελεί κίνηση πανικού από την πλευρά της κυβέρνησης και ενέργεια εμπλοκής των αποθεματικών των Ταμείων στα εκλογικά της παιχνίδια». Και κατέληξε στη δήλωσή του λέγοντας:»Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των ασφαλισμένων. Όχι στον χορό του Ζαλόγγου που σέρνει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση»!
Επίσης ο Στεφ. Μάνος, με δηλώσεις του, αφού επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες οι κρατικές παρεμβάσεις στο χρηματιστήριο με χρήματα των ασφαλισμένων και των φορολογουμένων», τονίζοντας ότι «το Χρηματιστήριο πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και όχι με βάση τις κομματικές επιδιώξεις της εκάστοτε κυβέρνησης». Επίσης ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Συνασπισμού , Γιάννης Δραγασάκης με δηλώσεις του είχε ζητήσει «να ανακληθεί η υπουργική απόφαση», τονίζοντας ότι έχει πολλές ασάφειες όσον αφορά το ποιος έχει την τελική ευθύνη για κρίσιμες επενδυτικές επιλογές των ταμείων», τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ή το Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος».
////////////////////////////// ////////////////////////////// ////////////////////////////// ////////////////////////////// //////////
[ Στην φωτογραφία ο ....Σημίτης με το το ψαλίδι και τον τότε διοικητή της Εθνικής τράπεζας Θ. Καρατζά, οι επίγονοι του οποίου δεν έπαψαν ποτέ να ελέγχουν(επ' αγαθώ ξένων σκοτεινών κύκλων) το τραπεζοασφαλιστικό σύστημα της χώρας και σήμερα συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την εθνική οικονομία και τους πολίτες της.]
= = |
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου