ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

9.5.11

Τα απομεινάρια μιας αποκάλυψης

Επί ξυρού ακμής οι σχέσεις Nτ. Στρος - Καν και Γ. Παπανδρέου - Η ελληνική πλευρά βλέπει σκοπιμότητες πίσω από τις δηλώσεις

Της Κατερινας Σωκου
Από την ανάληψη σχεδόν των καθηκόντων του και την αποκάλυψη ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλότερο ακόμη και από τις χειρότερες προβλέψεις, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επικοινωνούσε τακτικά με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν. Είχαν χτίσει στενές γέφυρες επικοινωνίας, που βασίζονταν σε κοινές πολιτικές αναφορές και προσωπική εμπιστοσύνη - τουλάχιστον από την πλευρά του κ. Παπανδρέου.
Οι ανακυκλούμενες δηλώσεις όμως του κ. Στρος - Καν σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, έχουν προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Ελληνα πρωθυπουργό, διαρρηγνύοντας τη σχέση των δύο ανδρών. Εδώ και μήνες, εξάλλου, ο κ. Στρος - Καν δοκιμάζει την υπομονή του, μία αρετή για την οποια ούτως ή άλλως δεν φημίζεται, με την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του Μνημονίου.
Η ασυνήθιστη για ενεργούς πολιτικούς αναφορά του κ. Στρος - Καν στις μυστικές συνομιλίες που αποκάλυψε η «Κ» φωτίζουν το παρασκήνιο της ελληνικής προσφυγής στο ΔΝΤ. Εχουν δε προβληματίσει στελέχη του διεθνούς οργανισμού, τα οποία παραδοσιακά διατηρούν χαμηλό προφίλ και αισθάνονται άβολα με τον παρορμητικό και απρόβλεπτο χαρακτήρα του πολιτικού τους προϊσταμένου.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να διαπιστώνει «μία μεταστροφή της στάσης του κ. Στρος - Καν απέναντί του» τον τελευταίο καιρό, διαισθανόμενος «πολιτικό υπόβαθρο που ξεπερνά τα όρια της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επίσης «δείχνει» σκοπιμότητα του κ. Στρος - Καν, ενώ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι «θέλει να βγάλει από πάνω του την Ελλάδα» γιατί δέχεται επιθέσεις στη Γαλλία.
Οι υπαινιγμοί περί σκοπιμοτήτων αναφέρονται στις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Στρος - Καν, καθώς δεν είναι μυστικό ότι εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία και την παραίτησή του από τη θέση του στο ΔΝΤ. Αν όμως υπάρχει μία πολιτική σκοπιμότητα σε όσα είπε ο κ. Στρος - Καν, αυτή είναι η επιθυμία του να αξιοποιήσει τη συμβολή του στη σωτηρία της Ελλάδας ώστε να αυξήσει το κύρος του έναντι του πολιτικού του αντιπάλου Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο θεωρεί συνυπεύθυνο για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα μας. Ακολουθώντας όμως αυτή την επιδίωξη, τελικά ο κ. Στρος - Καν «είπε περισσότερα από όσα έπρεπε» στο γαλλικό ντοκιμαντέρ.
Μάλιστα, τα σύννεφα που δημιουργούν οι αποκαλύψεις στις σχέσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσαν τελικά να ωφελήσουν τον κ. Σαρκοζί, καθώς τα σχόλια του κ. Στρος - Καν μόνο διπλωματία δεν δείχνουν, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να θεωρηθούν και υπεροπτικά. Εξ ου και η προσπάθεια του επικεφαλής του ΔΝΤ να ανασκευάσει, σημειώνοντας αυτή την εβδομάδα ότι οι συζητήσεις αφορούσαν τεχνικά ζητήματα, γραμμή που ακολουθεί και ο κ. Παπανδρέου.
Τι γνώμη είχε όμως ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τις προσπάθειες του Ελληνα πρωθυπουργού να χειριστεί την κρίση; Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Στρος - Καν στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ, τους μήνες της έντασης, των πιέσεων από τις αγορές και των ατέρμονων διαβουλεύσεων στα ευρωπαϊκά όργανα, ο κ. Παπανδρέου φαινόταν σαν χαμένος, δεν γνώριζε τη διαδικασία της προσφυγής και του τηλεφωνούσε συχνά για συμβουλές, με αποτέλεσμα να τον χαρακτηρίζει «αφελή». Οπως και το επίμαχο απόσπασμα που προβλήθηκε αυτήν την εβδομάδα, οι χαρακτηρισμοί του κ. Στρος - Καν τελικά δεν περιλήφθηκαν στο ντοκιμαντέρ.
Μεταξύ εκατοντάδων ωρών μαγνητοσκοπημένου αναξιοποίητου υλικού (σ. σ. οι δημοσιογράφοι του καναλιού τον ακολουθούσαν για ένα περίπου χρόνο), είναι σίγουρο ότι υπάρχουν και άλλες αναφορές στην Ελλάδα. Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε τη δεινή δημοσιονομική θέση της χώρας αρκετά νωρίς. Και στο ότι, όπως λέει ο επικεφαλής του ΔΝΤ στο κομμένο απόσπασμα, «οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο κ. Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στον λαό».
Στο παρασκήνιο...
Η αποκάλυψη της «Κ» δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου, μερικές εβδομάδες προτού προβληθεί το ντοκιμαντέρ στη Γαλλία. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε επηρέασαν την απόφαση να κοπεί το συγκεκριμένο απόσπασμα, αν και η παραγωγή του ντοκιμαντέρ αρνήθηκε ότι αυτός ήταν ο λόγος. Ούτε επιβεβαίωσε άλλωστε τις υποψίες για πιέσεις από την ελληνική κυβέρνηση ή το ΔΝΤ - που πάντως πριν από την πολιτική διαμάχη που προκάλεσε στην Ελλάδα είχε εγκρίνει την πρώτη του εκδοχή, με το επίμαχο απόσπασμα.
Γεγονός είναι ότι ο στόχος του ντοκιμαντέρ ήταν άλλος, να παρουσιάσει το προφίλ του κ. Στρος - Καν ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους στη Γαλλία. Αρχικά, μάλιστα, η πληροφορία δεν είχε καν αξιολογηθεί ως σημαντική, καθώς οι Γάλλοι παραγωγοί εστίαζαν περισσότερο στη γαλλική πολιτική σκηνή και δεν γνώριζαν αρκετά για την ελληνική, ώστε να αντιληφθούν τον πολιτικό θόρυβο που θα δημιουργούσε.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: