12.4.13
Η BIS τραβά το χαλί στις τράπεζες Με νέες ρυθμίσεις-παρεμβάσεις αλλάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες και οδηγεί σε γάμους και... διαζύγια
Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρξει κύμα αναπροσαρμογών που θα φτάσει σε ουσιαστική αναθεώρηση των ιδίων και εποπτικών κεφαλαίων στις περισσότερες τράπεζες. Η αλυσιδωτή αντίδραση αυτή έχει προϋπολογισθεί και αποτιμηθεί από της BIS και αναμένεται να οδηγήσει σε νέο κύμα συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα, καθώς όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές οι τράπεζες «σώζονται» από τον «αέρα» στις αποτιμήσεις περιουσιακών τους στοιχείων, που τους επιτρέπει να διογκώνουν το παθητικό τους και να εξισορροπούν το ενεργητικό.
Οι πολιτικές αποφάσεις που άρχισαν να αποκαλύπτονται μετά την απόφαση για την Κύπρο τίθενται πλέον σε διαδικασία υλοποίησης και εφαρμοστικής δοκιμής, οδηγώντας αναπόφευκτα σε νέα stress tests τις τράπεζες και θέτοντας σε περιδίνηση τις αγορές.
Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι που θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους οι κεντρικές τράπεζες που έχουν ενημερωθεί ατύπως για τις πρωτοβουλίες της BIS και της Επιτροπής της Βασιλείας ΙΙΙ, έχουν διατυπώσει ενστάσεις και επιχειρούν μέσω πολιτικού lobbying και πιέσεων προς την ΕΚΤ να καθυστερήσουν τις πρωτοβουλίες αυτές για να κερδίσουν χρόνο ενόψει του κύματος ανακεφαλαιοποιήσεων.
Ακόμα όμως και να δοθεί η ζητούμενη πίστωση χρόνου, το αργότερο στα τέλη του έτους θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες συμμόρφωσης με τα νέα δεδομένα, εξέλιξη που θα δημιουργήσει νέες μαύρες τρύπες και ανάγκες για φρέσκο χρήμα.
Άνθρωποι που γνωρίζουν τεχνικές λεπτομέρειες και έχουν μελετήσει σε βάθος τα στοιχεία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι επειδή θα υπάρχει «λειψυδρία» στις αγορές οι τραπεζίτες θα οδηγηθούν εκόντες-άκοντες σε «πάντρεμα» θυγατρικών εταιριών, ανταλλαγές στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (swaps) και σε αποσχίσεις κλάδων.
Ετσι θα υλοποιηθεί η πολιτική για διάσπαση των μεγάλων τραπεζών, περιορισμό του ρίσκου ανά κλάδο δραστηριότητας και εφαρμογή ενός προτύπου που μοιάζει με το καταργηθέν αμερικανικό Glass-Steagall Act, που ίσχυε στις ΗΠΑ από το 1933 έως πρόσφατα και αφορούσε το διαχωρισμό της επενδυτικής από την παραδοσιακή τραπεζική δραστηριότητα.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου