9.12.13
«Καψόνι» από την τρόικα. Ερχονται οι ελεγκτές, αλλά συμφωνία γιόκ
Δημιουργώντας εκ του μη όντος μέγα ζήτημα με την έλευση ή μη των ελεγκτών της στην Αθήνα, η τρόικα έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι η πρόθεση της να νομοθετήσει μονομερώς για τους πλειστηριασμούς και για άλλα ανοιχτά θέματα, αποτελεί "πρόκληση" που δεν θα μείνει αναπάντητη. Οι επικεφαλής του κλιμακίου έρχονται λοιπόν την Τρίτη - όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν όλες οι πλευρές - όμως οι διαπραγματεύσεις για τα μείζονα ανοιχτά θέματα δεν πρόκειται να προχωρήσουν και συμφωνία δεν θα υπάρξει αυτή τη φάση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιδιώξουν να κλείσουν μόνον τις εκκρεμότητες με το τελευταίο προαπαιτούμενο της "υποδόσης" του 1 δισ. ευρώ (το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ), αφήνοντας τα μείζονα επίμαχα ζητήματα και την συνολική συμφωνία για τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές στις Βρυξέλλες και στην έδρα του ΔΝΤ, οι επικεφαλής του κλιμακίου δεν πρόκειται να μπουν σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για κανένα θέμα. Θα εποπτεύσουν μόνον τις εργασίες τεχνικών κλιμακίων και θα αναχωρήσουν στο τέλος της εβδομάδας.
Τα μεγάλα "αγκάθια" είναι οι πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, ο φόρος ακινήτων και οι αποκρατικοποιήσεις, σε συνάρτηση με τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό.
Πάντως το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών θα υπάρξει συμφωνίο, που θα προβλέπει ότι η εταιρία ΕΑΣ θα παραμείνει εν λειτουργία "κουτσουρεμένη", με μειωμένο προσωπικό και με δυνατότητα να εκτελεί εξαγωγικές παραγγελίες. Μετά από αυτό, το Eurogroup θα μπορεί σε τηλεδιάσκεψη να εγκρίνει εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup το κλίμα θα είναι βαρύ και ο Γ. Στουρνάρας θα χρειασθεί να εξαντλήσει όλο το οπλοστάσιο επιχειρημάτων του για να αντικρούσει επικρίσεις και αρνητικά σχόλια.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν στα χέρια τους και τα στοιχεία που απέστειλε το ΔΝΤ προς τους εταίρους του στην τρόικα, προειδοποιώντας ότι όχι μόνο δεν κλείνουν μέτωπα, αλλά ανοίγουν συνεχώς νέα και ότι η αξιολόγηση δεν προχωρά. Σε πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα, αναφέρεται ότι από τις συνολικά 135 δράσεις τις οποίες όφειλε να φέρει εις πέρας η ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή αξιολόγηση, υλοποιήθηκαν μόνον 60, με πτωτική απόδοση κάθε μήνα (28 στις 35 τον Ιούλιο, μόνον 4 στις 20 τον Οκτώβριο, και τον Νοέμβριο... καμία από τις 7 προγραμματισμένες).
Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται προκαλούν έντονη δυσφορία και αντιδράσεις από πλευράς τρόικας και Ευρωπαίων. Ομως, πραγματική "αιτία πολέμου" γι αυτούς αποτελούν η διακηρυχθείσα πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να "αψηφήσει" τους δανειστές και να νομοθετήσει μονομερώς για ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσηης με τους τροϊκανούς.
Οι εξελίξεις και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι αντί συμφωνίας που θα άνοιγε τον δρόμο για την καταβολή και της επόμενης δόσης, οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αντιπαράθεση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την έκβαση της.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου