4.12.13
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τα “γεράκια” των δανείων (distressed funds) χτυπούν την πόρτα των ελληνικών τραπεζών
Πριν μερικούς μήνες ελάχιστοι στην Αθήνα παρατήρησαν δημοσίευμα των Financial Times για τα περιβόητα distressed funds. Η εφημερίδα έγραφε ότι τα “γεράκια” των δανείων και των χρεοκοπημένων επιχειρήσεων που έδρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα ενυπόθηκα δάνεια και συντέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στο κραχ του 2008-2009, περικυκλώνουν, τώρα, την Ευρώπη και εστιάζουν στις «ευκαιρίες» της κρίσης του ευρωπαϊκού Νότου.
Σε δημοσίευμά του το Βήμα σημείωνε πως τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλά κεφάλαια για distressed funds στην Ευρώπη από το 2010, αλλά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου hedge fund της Ευρώπης, αν και «όλοι λένε πως υπάρχει πολύ πράμα στις τράπεζες που πρέπει να μεταφερθεί και θα μας το πουλήσουν για 20 σεντς στο δολάριο, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί».
«Η διαδικασία απομόχλευσης είναι αργή και θα συνεχίσει να είναι αργή» ανέφεραν διαχειριστές distressed debt hedge funds, θεωρώντας πάντως πως υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι οι επενδύσεις στο ευρωπαϊκό distressed debt ίσως επιτέλους πάρουν τα πάνω τους. «Το περιβάλλον δείχνει να μοιάζει με ό,τι έγινε στις ΗΠΑ το 2003 και το 2009 – είναι μια πολύ καλή εποχή για επένδυση» ανέφεραν στελέχη του κλάδου στους «Financial Times».
Στην Ελλάδα, με δεδομένες τις αυστηρές επιθεωρήσεις ποιότητας ενεργητικών των τραπεζών, κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θεωρούν βολική λύση να πωλήσουν προβληματικά ενεργητικά, κάτι που, απ’ ότι φαίνεται, συστήνει “κάτω από το τραπέζι” και η ΕΚΤ.
Υπάρχουν, ανέφερε το «Financial Τimes», άπειρες ευκαιρίες για τα distressed hedge funds : οι δομημένες πιστώσεις, τα χρεόγραφα με αντίκρισμα σε δάνεια ακινήτων, τα καλυμμένα ομόλογα, τα ναυτιλιακά δάνεια και τα ομόλογα των τοπικών κυβερνήσεων προσφέρουν όλα, όπως αναφέρεται, «εξαιρετικά ελκυστικές» ευκαιρίες στην Ευρώπη.
Ακόμη και εκεί που οι τράπεζες είναι απρόθυμες να πουλήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ενεργητικά με υποδεέστερη πορεία, τα ευφυή hedge funds έχουν κατορθώσει να πετύχουν σπουδαία deals. Hedge Funds όπως το αμερικανικό Magnetar, το οποίο έγινε διάσημο το 2007, όταν έβγαλε μεγάλα κέρδη από την κατάρρευση των στεγαστικών δανείων subprime, μπαίνουν τώρα σε δομημένες συναλλαγές με τράπεζες, οι οποίες μειώνουν έτσι το άνοιγμά τους στο ρίσκο.
«Αν μπορέσεις να εντοπίσεις τις κατάλληλες ευκαιρίες, τότε η Ευρώπη είναι ένα περιβάλλον με τις καλύτερες αποδόσεις διεθνώς» σχολιάζει distressed debt trader στο Λονδίνο. «Πρέπει να είσαι έξυπνος και υπομονετικός. Αλλά υπάρχουν πραγματικά τρελές ευκαιρίες εκεί».
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν ξένοι και έλληνες διαχειριστές κεφαλαίων, με τις ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας και της εξαετούς ύφεσης να παρουσιάζουν εικόνα «αποκάλυψης», εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων (private equity), αλλά και distressed funds – η ειδική κατηγορία hedge funds που επιδίδονται στις αποκαλούμενες και επενδύσεις χρεοκοπίας αγοράζοντας προβληματικό χρέος -, επανεξετάζουν την περίπτωση της Ελλάδας, καθώς διαπιστώνουν χαμηλές τιμές οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε όσους αναλάβουν το ανάλογο ρίσκο.
Στην Ελλάδα, μια μεταβίβαση τέτοιων προβληματικών ενεργητικών (δάνεια) σε επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού διευκολύνεται από τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες ιδρύουν bad banks και περνούν τα στοιχεία αυτά σε μια διαχειρίσιμη και τιτλοποιήσιμη “δεξαμενή”.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤτΕ
Ωστόσο η ΤτΕ από την πλευρά της έχει συστήσει να μην γίνει κάτι τέτοιο, αν και η απάντηση που έδωσε, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σε σχετική ερώτηση βουλευτών των Αν.Ελ μόνο αισιοδοξία δεν δημιουργεί.
Σε έγγραφη απάντηση της ΤτΕ, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερωτήσεις των βουλευτών Μαρίνας Χρυσοβελώνη, Τέρενς Κουίκ, Νίκου Σταυρογιάννη και Γιάννη Κουράκου, για το ενδεχόμενο αγοράς των κόκκινων δανείων από ξένες ιδιωτικές εταιρείες, σημειώνεται ότι «η εκχώρηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων σε τρίτους δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει αρμοδιότητα μόνο για την εποπτική μεταχείριση των απαιτήσεων αυτών, ώστε να σταθμίζονται καταλλήλως από απόψεως κινδύνου».
TA “ΓΕΡΑΚΙΑ” ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ JOHN CALAMOS ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ
Ορισμένα από τα ονόματα που φέρεται να αναζητούν ευκαιρίες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης είναι οι Icon Capital, Morgan Stanley, Calamos Asset Management, York Capital, Goldman Sachs, Elliott Associates, FG Hemisphere, Leon Black, Apollo Global Management, Baupost, Centerbridge, Marathon Asset Management, Oaktree Capital, Carlyle, Strategic Value Partners, Cerberus κ.ά.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και όπως είχε αποκαλύψει, πρόσφατα, και το Euro2day.gr, οι επαφές μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Calamos Investments για την NBG Asset Management αναθερμαίνονται εσχάτως, την ώρα που ο πανίσχυρος fund-ίστας των ΗΠΑ επιχειρεί με κάθε τρόπο να εισ΄λθει στην ελληνική αγορά.
Στελέχη του αμερικανικού ομίλου, που ίδρυσε ο Ελληνοαμερικανός John Calamos, βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν με την Εθνική το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των προϊόντων της Calamos από τον όμιλο της Εθνικής αλλά και το ενδεχόμενο εξαγοράς της NBG Asset Management, κάτι που έχει συζητηθεί και στο πρόσφατο παρελθόν.
Είχε προγραμματισθεί παρουσίαση της NBG Asset Management στα στελέχη της Calamos. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν οι συζητήσεις θα επεκταθούν και στην εξαγορά ποσοστού της NBG Asset Management από την Calamos, ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Όπως έχει γράψει το Euro2day η Calamos είχε συζητήσει την πιθανότητα απόκτησης της NBG Asset Management καθώς και το ενδεχόμενο να αναλάβει για κάποια χρόνια τη διαχείριση κεφαλαίων της Εθνικής.
Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από την πλευρά της ήρθε μάλλον αιφνίδια, με αποτέλεσμα να υπάρξει συναγερμός στο επιτελείο της Εθνικής.
Πηγές πάντως της Εθνικής διευκρινίζουν ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλο ενδιαφερόμενο για την NBG Asset Management χωρίς προς το παρόν οι συνομιλίες να δικαιολογούν επίσημες ανακοινώσεις.
Διαβάστε ποιός είναι ο John Calamos http://en.wikipedia.org/wiki/Calamos
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου