30.1.14
Παγιδευμένη η κυβέρνηση
Εν μετρία συγχύσει φαίνεται ότι τελεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς αναζητά διεξόδους από τα αδιέξοδα των υψηλών προσδοκιών που έχει καλλιεργήσει και modus vivendi με την τρόικα. Με τα ζητήματα της αξιολόγησης της πορείας της οικονομίας και της διαχείρισης-βιωσιμότητας του Δημοσίου χρέους ανοιχτά και τη ρευστότητα να εξαντλείται τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών στενεύουν επικίνδυνα και οι χρονικές παρατάσεις περιπλέκουν τις καταστάσεις.
Ο αντίκτυπος των κακών χειρισμών αποτυπώνεται πλήρως στο Χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται πλέον σε πλαγιοκαθοδική τροχιά, ενώ οι αντιδράσεις αποδεικνύονται βραχύβιες. Οι επενδυτές ανησυχούν, το πολιτικό ρίσκο ενισχύεται και οι επιλογές περιορίζονται. Οι αγορές φοβούνται ότι η Ελλάδα σύρεται σε νέες συμφωνίες που δεν λύνουν αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα.
Όπως αποκάλυψε χθες το Sofokleousin.gr σε επίπεδο τρόικας έχει επιτευχθεί κατ αρχήν συμφωνία για την επόμενη μέρα και τη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους, προσφέροντας στην Ελλάδα "ζωή στον αναπνευστήρα" μέχρι και το 2020, με βήβα, βήμα ελάφρυνση του χρέους.
Αντιλαμβανόμενος αυτή την προσέγγιση ο Γάλλος Ευρωβουλευτής-ελεγκτής της τρόικας μιλώντας χθες στη Βουλή υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι το κούρεμα του χρέους, χρεώνοντας στους συναδέλφους την ανάγκη προώθησης αυτής της λύσης στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα.
Οι κυβερνητικές αστοχίες
Η προσπάθεια να καλυφθούν «τρύπες» με λογιστικές αλχημείες φαίνεται ότι πέφτει στο κενό καθώς η τρόικα απορρίπτει αυτά τα σενάρια. Παράλληλα οι στόχοι για τα έσοδα και τις δαπάνες για το 2013 φτάνουν οριακά στους στόχους, όπως αποκαλύπτει report της Eurobank, οι αναλυτές της οποίας ενστερνίζονται τις θέσεις που διατύπωσε στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.
Οι κυβερνητικοί ελιγμοί σε μια σειρά ουσιαστικών ζητημάτων, όπως οι διαρροές για το ύψος του πλεονάσματος και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, προδίδουν ασυνεννοησία και έλλειψη ενιαίας πολιτικής γραμμής.
Παράλληλα η στρατηγική ανάδειξης μεγαλύτερου πλεονάσματος για την κάλυψη αστοχιών σε επιμέρους ζητήματα, όπως η υπόθεση των αναδρομικών των ενστόλων, δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τους δανειστές, οι οποίοι εγείρουν ζήτημα βιωσιμότητας του υψηλού πλεονάσματος.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο μέτωπο του Δημοσίου χρέους, όπου η τρόικα –όπως αποκάλυψε το sofokleousin.gr- έχει καταλήξει σε συμφωνία για βήμα, βήμα ελάφρυνση με προαπαιτούμενα την εκπλήρωση των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, οδηγώντας κατ ουσία την κυβέρνηση σε νέο Μνημόνιο. Ενώ παράλληλα θα χορηγηθεί νέο δάνειο, επίσης σε δόσεις, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Η ελληνική κυβέρνηση το μόνο ζήτημα που έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι –η έστω και τύποις- αποχώρηση της τρόικας και επισημοποίηση της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο (το πρώτο). Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ενώ κατ ουσίαν δεν θα έχει κανένα περιθώριο ελιγμών, καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είναι αυστηρότεροι και οι δράσεις αυτοματοποιημένες.
Οι δηλώσεις του Γάλλου
Ο ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό θέμα γιατί η κατάσταση δεν είναι ίδια. Αν υπάρξει αναδιάρθρωση είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί με όλους τους εμπλεκόμενους. Το πρόγραμμα είναι στην ημερήσια διάταξη. Η κυρία Λαγκάρντ θέλει να μιλήσει γι' αυτό στην Τρόικα. Όμως όλοι φοβούνται την Γερμανία και το Συμβούλιο» και πρόσθεσε: «εμείς πρέπει να φέρουμε αυτή την συζήτηση στο τραπέζι. Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση τότε επι δεκαετίες η Ελλάδα θα ταλαιπωρείται».
Ο κ. Γκοτς εμφανίστηκε «καταπέλτης» κατά της Τρόικας και στην πρωτολογία του κατά την συνεδρίαση που πραγματοποιείται στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να ενημερωθούν από μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι αποφάσεις για τα προγράμματα προσαρμογής λέγοντας πως «στην Ευρώπη υπάρχει η αίσθηση ότι οι προτάσεις της Τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά».
Ο κ. Γκoτς είπε πως «ήρθαμε για να σας ακούσουμε. Θέλουμε να βελτιώσουμε την Δημοκρατία και γνωρίζουμε ότι η αίσθηση στην Ελλάδα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έδρασε με το πιστόλι στο κρόταφο. Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο. Γι' αυτό και διενεργούμε έρευνα για την δράση της Τρόικας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας κ. Οτμάρ Κάρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι «στόχος μας είναι η διερεύνηση της Δημοκρατικής νομιμοποίησης στην εντολή – έργο και υλοποίηση των προτάσεων της Τρόικας. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να μάθουμε αν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Είναι σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε πώς οι επιτροπές σας και το Κοινοβούλιο συμμετείχαν στην υλοποίηση των προγραμμάτων και πώς διαμορφώθηκε η εντολή της Τρόικας. Η εντολή μας δεν περιορίζεται στην Ελλάδα, αλλά εν γένει στην παρουσία της Tρόικας».
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου