17.11.10
Ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι το μνημόνιο απλά μας καταστρέφει;
Χθες μάθαμε ότι τα ο χρέος αυξήθηκε από τα 110% στα 144% του ΑΕΠ. Πως έγινε αυτό;
Σε απόλυτους αριθμούς δηλαδή σε δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος αυξήθηκε και δεν αυξάνει εφόσον αποπληρώνεις κανονικά τις οφειλές σου και δεν δανείζεσαι εκ νέου.
Η Ελλάδα τα έχει «πετύχει» και τα δύο με τους χειρισμολυς του ΓΑΠ. Από τον περασμένο Μάιο δεν δανείζεται από τις αγορές γιατί είναι χρεοκοπημένη και ουσιαστικά δεν μπορεί να δανειστεί, ενώ αποπληρώνει κανονικά το χρέος της χρησιμοποιώντας τα χρήματα από το μνημόνιο.
Λογικά το χρεός δεν αυξάνεται εκτός εάν μειωνεις την παραγωγή σου και παράγεις λιγότερα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το μνημόνιο.
Το μνημόνιο στηρίχτηκε σε εικασίες περί ύπαρξης “λίπους” στην ελληνική οικονομία, σε μια παραμυθένια χρόνια θεωρία περί φοροδιαφυγής, και σε απόψεις και εντυπώσεις για εισοδήματα κρυμμένα σε μπαούλα.
Η εφαρμογή με βάση τους ανωτέρους συλλογισμούς υπερφίαλων μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση και συμφώνησε η τρόικα, οδήγησε σε εσωτερική υποτίμηση, καταστροφή της κατανάλωσης και της αγοραστικής δύναμης με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αγορά. Με την σειρά τους αυτά οδήγησαν σε υστέρηση εσόδων σε νέο έλλειμμα και σε μείωση του συνολικού ΑΕΠ.
Το χρέος μετριέται με βάση το ΑΕΠ. Όταν το ΑΕΠ μειώνεται λόγο μέτρων λιτότητας είναι προφανές ότι το χρέος σου ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξάνεται.
Αν έβγαζες 100 ευρώ το χρόνο και είχες 100 ευρώ δάνεια τότε είχες 100% του ΑΕΠ σου σε χρέος. Αν η παράγωγη σου έπεσε στα 70 ευρώ το χρόνο τότε έχεις σήμερα 140% χρέος. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί και αντί να αυξήσεις εκ νέου την παραγωγή σου για να έχεις ελπίδα να εξοφλήσεις τα χρέη σου, οι τροικανοί και οι κυβερνώντες σχεδιάζουν να επιβάλουν νέα μέτρα που θα αφαιρούν πρόσθετη αγοραστική δύναμη και θα μειώσουν περαιτέρω την παράγωγη σου.
Τα πράγματα οδηγούνται νομοτελειακά σε κρακ.
Ποιος δεν το είδε και γιατί δεν είδε ότι το μνημόνιο απλά μας καταστρέφει.
Ποιος δεν το αντιλαμβάνεται πλεόν;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου