6.11.11
ΠΡΟΣ…ΤΡΙΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΠΙΣΘΕΝ ΣΑΜΑΡΑ
Με τη διεθνή κοινότητα να έχει εγκύψει στην Ελλάδα, συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα, δύο ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, το Υπουργικό Συμβούλιο, την ώρα που οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν κορυφωθεί για το σχηματισμό της -λεγομένης- μεταβατικής κυβέρνησης που θα ψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Ένας νέος παράγοντας ήρθε να προστεθεί πριν από λίγο, πάντως, στη συμφωνία για μεταβατική κυβέρνηση: η μεσημβρινή δήλωση-νέα υπαναχώρηση Σαμαρά, ο οποίος άνοιξε το παράθυρο της συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση της παραίτησης Παπανδρέου, χωρίς μάλιστα να θέσει ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για εκλογές· αποτέλεσμα, οι συζητήσεις να έχουν πάρει «φωτιά» για το ποιος τελικά θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού σχήματος.
Παραίτηση Υπουργικού
Έτσι, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να ανακοινώνει την παραίτηση τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος , πριν από όλα, αναμένεται να ενημερώσουν τα μέλη της κυβέρνησης για την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τη δανειακή σύμβαση και την πορεία των σχετικών συζητήσεων. Επίσης, θα συζητηθεί η προετοιμασία για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.
Οι «υποψήφιοι»
Μέχρι στιγμής, τρία πρόσωπα με εμπειρία, ειδικό πολιτικό και τεχνοκρατικό βάρος, κύρος στη διεθνή κοινότητα και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα παίζουν για τη θέση του πρωθυπουργού σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς να αποκλείονται έως την τελευταία στιγμή οι εκπλήξεις. Το τρία αυτά πρόσωπα είναι οι:
1) Λουκάς Παπαδήμος, ο μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
2) Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΝΔ, τ. επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος, και
3) Πέτρος Μολυβιάτης, που αυτή τη στιγμή φαίνεται πως είναι και η πιο πιθανή λύση, π. υπουργός Εξωτερικών, παλαιός διπλωμάτης, στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή του πρεσβύτερου.
Πάντως, και στις τρεις περιπτώσεις ο Ευ. Βενιζέλος φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει αλλά και έχει διαπραγματευθεί το λεγόμενο «πακέτο σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία».
Ο ρόλος Παπούλια
Τα «νήματα» κινεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ να σημειωθεί πως δεν έχει -από πλευράς ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον- εγκαταλειφθεί ακόμα το σενάριο... μεταβατικής κυβέρνησης Βενιζέλου-ΠΑΣΟΚ, ώσπου να πέσουν οι... τελικές υπογραφές.
Το κέρδος Σαμαρά
Πάντως, από τις μέχρι τώρα παρασκηνιακές διεργασίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να έχει πάρει ένα «δωράκι»: τη βραχύβια «ζωή» της - αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δηλώσεις Μόσιαλου στη ΝΕΤ, που είπε πως «χρόνος της κυβέρνησης αυτής δεν θα είναι μεγάλος και ότι μπορεί να συμμετέχουν και πολιτικοί και τεχνοκράτες».
Για το «παράθυρο» συνεργασίας που άνοιξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό τον όρο της παραίτησης Παπανδρέου, κλικ εδώ.
Για το τι είπε στον Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, καλώντας τον ουσιαστικά να βοηθήσει και να πάψει τις όποιες αντιδρασεις, πατήστε εδώ.
Για τη δήλωση Μόσιαλου, που είπε ότι έως το βράδυ θα έχει συμφωνηθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού, κλικ εδώ.
Για τις πιέσεις που ασκούνται στον Αντώνη Σαμαρά από βουλευτές και ΕΛΚ, πατήστε εδώ.
Για το άλλο σενάριο που υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, την κυβέρνηση Βενιζέλου-ΠΑΣΟΚ, κλικ εδώ.
Για το τι θέλουν από τα δύο μεγάλα κόμματα οι πολίτες στην πλειονότητά τους, πατήστε εδώ.
Για την παρέμβαση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ζητεί καθαρό πολιτικό τοπίο για την έκτη δόση, κλικ εδώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου