2.12.13
Grexit story από τους Financial Times
Ακραία κινδυνολογικά σενάρια επαναφέρουν στο προσκήνιο οι Financial Times, υποστηρίζοντας οτι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία ή θα βγεί από την ευρωζώνη, καθώς η εξελισσόμενη κρίση χρέους θα αναγκάσει τη Γερμανία να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μη συνεχίσει τη στήριξη. Οι εκτιμήσεις και οι "καταστροφολογικές" προβλέψεις της βρετανικής εφημερίδας που αποτελεί "ευαγγέλιο" των αγορών αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία, καθώς είναι γνωστό ότι δεν διάκειται ευνοϊκά προς την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της νομισματικής ένωσης.
Πάντως η απήχηση του δημοσιεύματος εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική, αποδυναμώνοντας για ακόμη μια φορά το success story που επιχειρεί να προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση στις διεθνείς αγορές, επωφελούμενη και από την αναβάθμισης της Moody's.
Τα στοιχεία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, δείχνουν ότι η εικόνα είναι επίπλαστη και απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.
Αυτή ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που οι FT "χτυπούν" την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το άρθρο των FT τιτλοφορείται «Ο συνασπισμός στη Γερμανία θα αθετήσει τις υποσχέσεις του». Στην ανάλυση διατυπώνεται η άποψη ότι οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους, επειδή «η πολιτική τάξη είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η μεγάλη απειλή για την Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρεών στην ευρωζώνη».
Οι F.T παραθέτουν ένα σενάριο όσων θα ακολουθήσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια την ελληνική κρίση χρέους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.
Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει, ή θα εξέλθει από το ευρώ - ή θα συμβούν και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος».
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου