6.11.10
Η FED κρούει τα τύμπανα του (νομισματικού) πολέμου
Η Γερμανία και η Κίνα αντιδρούν έντονα στην απόφαση της FED να διοχετεύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα λύσουν τα προβλήματά τους αλλά θα δημιουργήσουν «επιπλέον προβλήματα στον κόσμο».Κάποιες χώρες εκτιμούν ότι η κίνηση της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές τους, καθιστώντας τα νομίσματά τους πιο ισχυρά σε σχέση με το δολάριο. Με τη διάθεση 600 δισ. δολαρίων για την αγορά κρατικών ομολόγων, η Fed ελπίζει να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, αποδυναμώνεται το δολάριο, ενισχύονται οι αμερικανικές εξαγωγές ενώ οι εισαγωγές γίνονται πιο ακριβές.
Από την πλευρά του ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας Ζου Χσιάοτσουαν ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ωστόσο δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας Κουί Τιανκάι δήλωσε ότι η Fed είχε το δικαίωμα να κάνει βήματα, χωρίς να μιλήσει με άλλες χώρες, αλλά πρόσθεσε: «Μας χρωστούν μια εξήγηση».
Είναι τυχαία η ταυτόχρονη αρνητική αντίδραση Κίνας και Γερμανίας στην κίνηση ματ της Αμερικής ή μήπως ήταν αυτοί οι αποδέκτες του στρατηγικού μηνύματος;
Και πια είναι η άποψη της Ρωσίας; Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως η κίνηση αυτή της Αμερικής είχε προβλεφτεί. Ο Διευθυντής του Τμήματος αναλυτικών πληροφοριών του Πρακτορείου “RBK” Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ, δήλωνε πριν ένα περίπου μήνα:
«Οποιοιδήποτε παρεμβατισμοί στις συναλλαγματικές αγορές από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών οδηγούν σε τελική ανάλυση στην εκτύπωση χρημάτων και στην αύξηση της πίεσης των τιμών και του πληθωρισμού. Οι προσπάθειες αύξησης της ανταγωνιστικότητας των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες εμπορικές αγορές μέσω της υποτίμησης, η οποία προκαλείται από τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας μιάς χώρας, έχουν ως συνέπεια απώλειες καί στην οικονομία αυτής της χώρας, καί στην παγκόσμια οικονομία γενικά».
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει, πως μια ακόμη έντονη αντίδραση για την εφνιδιαστική κίνηση της FED, έρχεται και από μια άλλη γερμανόφωνη περιοχή, την Αυστρία:
Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της χώρας “Der Standard”, εστιάζει μόνο στην αμερικανική κεντρική τράπεζα και το «ριψοκίνδυνο παιχνίδι της», γράφει: «Τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που θα επενδύσει η Fed σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ δεν πρόκειται να φέρουν την ανάκαμψη. Διότι η αμερικανική οικονομία πάσχει όχι από τα υψηλά επιτόκια, αλλά από το υψηλό δημόσιο χρέος. Με φθηνά καταναλωτικά δάνεια δεν μπορούν οι τραπεζίτες της Fed να ‘αγοράσουν’ την οικονομική ανάπτυξη. Στην ουσία ο Μπεν Μπερνάνκε, ο επικεφαλής της Fed, στηρίζει με την πολιτική του φθηνού χρήματος λιγότερο την εθνική οικονομία της χώρας του και περισσότερο τις παγκόσμιες χρηματαγορές.
Η συνέπεια αυτής της πολιτικής; Χώρες όπως η Αυστραλία και η Βραζιλία θα γεμίσουν φρέσκο χρήμα και οι τιμές των πρώτων υλών θα εκτιναχθούν στα ύψη.
Στον παγκοσμιοποιημένο μας κόσμο δεν μπορεί η κεντρική τράπεζα μιας χώρας να δρομολογήσει οικονομική ανάκαμψη από το μηδέν, πόσο μάλλον όταν κατακλύζει τις άλλες χώρες με φθηνό χρήμα.»
Γιατί άραγε άρχισαν ξαφνικά οι γερμανόφωνοι να ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την εθνική οικονομία της Αμερικής;
Ίσως ο λόγος βρίσκεται στο ότι η κίνηση αυτή ανακάμπτει την κερδοφόρα πορεία, στην οποία κινούταν η Γερμανία του τελευταίους μήνες, εξαιτίας της πτώσης του Ευρώ.
Όλα δείχνουν ότι τα στρατόπεδα είναι παρατεταγμένα, και δεν θα αργήσουμε μάλλον να δούμε να υψώνονται τα λάβαρα!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου