11.10.13
Μας σπρώχνουν στο γκρεμό του χρέους
Οι τόνοι ανέβηκαν ξανά τα τελευταία 24ωρα με το ΔΝΤ να ζητά κούρεμα και νέα μέτρα και τον Όλι Ρεν να απαντά μεταθέτοντας τη συζήτηση για το χρέος το καλοκαίρι του 2014.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος -που είναι γνωστό ότι εκφράζει τη γερμανική γραμμή- γνωρίζει ότι για να μπορέσει το ΔΝΤ να συνεχίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας θα πρέπει να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος για τους επόμενους 12 μήνες, κάτι που δεν μπορεί να πράξει κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες. Δηλώνοντας ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος μετατίθεται χρονικά για το καλοκαίρι του 2014 είναι σαφές ότι στέλνει μήνυμα ότι η κατάσταση θα οδηγηθεί στα άκρα, δημιουργώντας αδιέξοδα για να μην υπάρξει ούτε συζήτηση.
Την κατάσταση επιδεινώνει η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία ανέλαβε -αυτοβούλως- πρωτοβουλία να προωθήσει μια αναίμακτη λύση για επιμήκυνση του χρέους στα 3,-50 έτη και μείωση επιτοκίων.
Κατά τα φαινόμενα το σενάριο αυτό απορρίφθηκε από το ΔΝΤ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών και κύκλων του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι η Ελλάδα φαίνεται για ακόμη μια φορά ότι έχει προσδεθεί στο γερμανικό άρμα.
Αν τελικά υιοθετηθεί η γερμανική προσέγγιση η Ελλάδα οδηγείται σε νέο μαρτύριο της σταγόνας και θα παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές προσβλέποντας κατ αποκλειστικά σε γερμανικά κεφάλαια για επενδύσεις.
Το Sofokleousin.gr ανέφερε σε δημοσίευμά στις 22 Αυγούστου:
(...)τον Οκτώβριο είτε θα έχει διαμορφωθεί το έδαφος για την υλοποίηση πολιτικών
δράσεων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, επιτρέποντας τη συνέχιση της βοήθειας
από το ΔΝΤ, είτε θα υπάρξει εμπλοκή και σύγκρουση ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.
Ενώ επανερχόμενο επί του θέματος στις 2 Οκτωβρίου αποκάλυψε τη διαφαινόμενη σύγκρουση γράφοντας Ζωντανοί στον "αναπνευστήρα" ένα μήνα ακόμα:δράσεων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, επιτρέποντας τη συνέχιση της βοήθειας
από το ΔΝΤ, είτε θα υπάρξει εμπλοκή και σύγκρουση ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους.
Μετά το Eurogroup και μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα
υπάρξει ωφέλιμος πολιτικός χρόνος 15-20 ημερών μέσα στις οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν
οι απαραίτητες ισορροπίες ώστε στην έκθεση που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να
μη χαρακτηρίζεται μη-βιώσιμο το χρέος.
Από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το Sofokleousin.gr έχει κατ επανάληψη αποκαλύψει το χρηματοδοτικό κενό που ανακύπτει
αναδεικνύοντας παράλληλα τις διαφορετικές προσεγγίσεις Γερμανίας, ΗΠΑ
και ΔΝΤ στη διαχείριση του χρέους και γενικότερα της ευρωπαϊκής κρίσης.υπάρξει ωφέλιμος πολιτικός χρόνος 15-20 ημερών μέσα στις οποίες θα πρέπει να διαμορφωθούν
οι απαραίτητες ισορροπίες ώστε στην έκθεση που θα υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των δανειστών να
μη χαρακτηρίζεται μη-βιώσιμο το χρέος.
Από το καλοκαίρι -που αναβλήθηκε η εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους- έως τώρα αναζητείται διεθνώς λύση ή θρυαλλίδα για την πυροδότηση αλυσιδωτών εκρήξεων που θα αναγκάσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν άμεσες πρωτοβουλίες και δράσεις.
Σκληρή, απορριπτική και κατά τα φαινόμενα προγραμματισμένη ήταν η απάντηση των Ευρωπαίων στο ΔΝΤ και στη γενική του διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ για το επίμαχο θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, κάλεσε την Πέμπτη την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Νοέμβριο του 2012 απέναντι στην Ελλάδα για περαιτέρω μείωση του χρέους σε περίπτωση που η χώρα μας επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
Ο Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναγκαίο και υπενθύμισε ότι έχουν προηγηθεί δύο ενέργειες για τη μείωση του χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών (PSI και επαναγορά ομολόγων το 2012).
Η ευρωπαϊκή διελκυστίνδα
Σε αντίθεση με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τον Ιούνιο εφέτος είχε προαναγγείλει από την Αθήνα τη λήψη οριστικής απόφασης για το ελληνικό χρέος από το Eurogroup του Απριλίου του 2014, ο κ. Ρεν περιέγραψε μια μακρά διαδικασία η οποία θα αρχίσει με τη βεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος τον Απρίλιο από την Eurostat και αναμένεται να ολοκληρωθεί «κάποια στιγμή στη διάρκεια του επόμενου καλοκαιριού», δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και την ελληνική προεδρία της ΕΕ!
Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Γεργκ Ασμουσεν σχολίασε ότι «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων» απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε ερώτημα δημοσιογράφου για τη διαφωνία ΕΕ και Ταμείου αναφορικά με το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η πιθανότητα η να καταφέρει η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει πλήρως τις ανάγκες της από τις αγορές το 2014 είναι μικρή και επανέλαβε τη γνωστή του θέση ότι η χώρα μας θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου