13.12.08
Οι πρωθυπουργοί του "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
Μόλις είχε «ξημερώσει» ο Δεκέβριος του 1893 και ο τότε πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης εκστόμισε στη Βουλή την ιστορική φράση "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
Έκτοτε δεν είναι λίγες οι φορές που η χώρα έφτασε στο παραπέντε της χρεοκοπίας…
Δεκέμβριος του 1994 πάλι οι εκρηκτικές διαστάσεις του δημοσίου χρέους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που είχε διαδεχτεί ένα χρόνο πριν την κυβέρνηση Μητσοτάκης είχε παραλάβει κυριολεκτικά «καμένη γη» στην οικονομία.
Με την εξίσου ιστορική φράση "΄Η θα περιορίσουμε το χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα" ο Ανδρέας Παπανδρέου έδειξε να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος, σήμανε το κώδωνα του κινδύνου και "κήρυξε" τον πόλεμο στους "ραντιέρηδες", αυτούς που δάνειζαν το καταχρεωμένο Δημόσιο αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια με επιτόκια κοντά στο 15%.
Δεκέμβριος 2008, και ο υπουργός οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναρωτιέται με δέος: "Μα αντέχει η Ελλάδα να πληρώνει δύο μονάδες πάνω στα επιτόκια, σε σχέση με τη Γερμανία;" ενώ ήδη στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους διακινούνται σενάρια ότι σύντομα, φέτος ή του χρόνου, κάποιο ομόλογο δεν θα βρει αγοραστές και η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Χαμένος όμως στο δικό του κόσμο ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλης παραδέχεται μεν, από τις Βρυξέλλες που είχε πάει για τη σύνοδο κορυφής, ότι το δημόσιο χρέος είναι υψηλό και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική οικονομία και χωρίς να συνειδητοποιεί το μέγεθος του κινδύνου δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα καλύπτει και θα καλύπτει κανονικά όλες τις χρηματοδοτικές τις δαπάνες.
Φαίνεται δηλαδή να είναι ο μόνος που δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος όπως δυστυχώς συμβαίνει με όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε ως τώρα και γι αυτό παρεμβαίνει πάντα εκ των υστέρων.
Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δει και να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός θα επισημάνω ότι μεταξύ 2004 και 2009 το χρέος προβλέπεται πως θα αυξηθεί κατά 88 δισ. ευρώ και να φθάσει στα 267 δις. ευρώ από 179 δισ. ευρώ που το παρέλαβε δηλαδή αυξήθηκε κατά 49% από τη κυβέρνηση που υποσχέθηκε, διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης.
Φέτος ο δημόσιος δανεισμός ίσως και να υπερβεί τα 44 δισ. ευρώ αντί του αρχικού στόχου για 37 δισ. ευρώ ενώ για το 2009 θα χρειαστούμε κοντά στα 53 δις. ευρώ και ο πρωθυπουργός μας δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθούν πρόθυμοι δανειστές.
Αν λοιπόν δεν συμβαίνει κάτι άλλο, κάποια διεθνής συνωμοσία σαν αυτές που διακινούν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής -αφού τίποτα μεγάλο δεν πέτυχε μέχρι τώρα- να επιδιώκει να μείνει στην ιστορία ως ο δεύτερος πρωθυπουργός που θα πει το "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".
Δυστυχώς….
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Δημοσίευση σχολίου