5.2.10
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο Με τεστ στην γλώσσα η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας
Με την προϋπόθεση της επιτυχούς εξέτασης στην ελληνική γλώσσα, την πολιτική αγωγή και την ιστορία θα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια οι νόμιμοι μετανάστες που διαμένουν στη χώρα για διάστημα πέντε ετών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.
Τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών θα μπορούν να παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια, αφού θα έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, τόνισε πως αυτό αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007, όταν νομιμοποιήθηκαν 150.000 οικονομικοί μετανάστες, όσοι δηλαδή είχαν έρθει στην Ελλάδα έως την 1/1/2005.
Οι φόβοι που εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές, ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα νομιμοποιούνται και παράνομοι μετανάστες, είναι αβάσιμοι, τόνισε ο υπουργός.
Το νομοσχέδιο έχει τους εξής στόχους:
1) Τα παιδιά, που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς οι οποίοι και οι δύο διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα πέντε τουλάχιστον χρόνια, παίρνουν αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια.
2) Παιδιά νόμιμων μεταναστών που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία επί έξι χρόνια μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, μπορούν και αυτά να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
3) Όσον αφορά την απόκτηση ιθαγένειας με πολιτογράφηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για να μπορεί ο μετανάστης να υποβάλλει αίτηση για ιθαγένεια, θα πρέπει να έχει διαμείνει επί πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Θα υπάρχει προθεσμία δύο ετών για την απάντηση της Πολιτείας.
Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται ουσιαστικές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση, όπως να γνωρίζει ο μετανάστης επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και να έχει εξοικειωθεί πλήρως με τους θεσμούς του πολιτεύματος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Επίσης, προκειμένου να πολιτογραφηθεί, χρειάζεται τρεις συστατικές επιστολές Ελλήνων πολιτών, ενώ θα περνά και ειδικά τεστ γλώσσας, πολιτικής αγωγής και ιστορίας από επιτροπή πολιτογράφησης. Φυσικά, δεν προβλέπεται η απόδοση ιθαγένειας για όσους υπάρχουν τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις για σοβαρά εγκλήματα, όπως τρομοκρατία, ληστεία, οργανωμένα εγκλήματα, κ.λπ.
Εξάλλου, για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής.
Οι μετανάστες θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν επαρκώς την ελληνική γλώσσα.
Από το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται ότι ο αριθμός όσων μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχεται σε 266.250 άτομα, που αντιστοιχεί στο 0,65% των εκλογέων
Για πρώτη φορά θεσπίζεται το δικαίωμα ψήφου στις τοπικές εκλογές πρώτου βαθμού σε ομογενείς και μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα, εφόσον έχουν οριστικές άδειες διαμονής. Θα μπορούν να εκλέγονται έως το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, υπό την προϋπόθεση ότι μιλούν καλά ελληνικά.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως το νομοσχέδιο αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες, δηλαδή εκείνους που νομιμοποιήθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια, με τελευταία διαδικασία αυτή του 2005-2007.
Για το «χαλαρότερο κατώφλι» της Ευρώπης όσον αφορά στην απόδοση ιθαγένειας, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Άποψη επί του θέματος είχε και η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι ο νόμος περί ιθαγένειας δεν ταυτίζεται απόλυτα με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γι' αυτό, προσθέτει, «η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να μελετήσει επισταμένως τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια».
Αντίδραση από το ΣΥΡΙΖΑ με δελτίου τύπου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Η «αυστηροποίηση» των προτεινόμενων διατάξεων για το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας και πολιτογράφησης για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, συνιστά πασιφανή υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς.
Τα αυτονόητα δικαιώματα των μεταναστών θυσιάζονται στο τρικομματικό παιχνίδι της συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης-ΝΔ-ΛΑΟΣ για την εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Σταθερότητας που ισοπεδώνουν την κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι θα δώσει τη μάχη, μέσα και έξω από τη βουλή, ενάντια στους διαχωρισμούς για τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα και για να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
ΡΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΕΖΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ
eglimatikotita
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
O ΣΥΡΙΖΑ και οι εργολάβοι επωφελήθηκαν απο τούς λαθρομετανάστες . Οι εργολάβοι γιατί βρήκαν φτηνά εργατικά και οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ γιατί βρήκαν φθηνούς γα......δες
Πολυ σωστο.
Αρεσει η οχι, ετσι πρεπει να γινει.
δεν ειμαστε φυλη μοναδικη στη γη, τι μισος εχετε, για τους αλλους??παντα οι αλλοι φταινε.....
ντροπη, πια, υπαρχουν καθαρματα στους αλλοδαπους οπως και στους Ελληνες, μη θελετε να πουμε με ονοματεπωνυμο, γνωριζομαστε καλα ολοι.
Ρε παιδιά αφού το λέει ο "Ανώνυμος" (5 Φεβρουαρίου 2010 4:58 μ.μ.) πάει τελείωσε έτσι πρέπει να είναι και έτσι πρέπει να γίνει. Ξέρουν αυτοί, έχουν το αλάθητο και φυσικά το ακαταλόγιστο. Και βεβαίως είναι και παντογνώστες, μας έμαθε ότι δεν είμαστε η μοναδική φυλή στη γη, υπάρχουν (δηλ.) και άλλες φυλές. Τι λέ, ρε προφέσορα, σοβαρά; Δεν ήξερα ότι υπάρχει ελληνική φυλή, μόνο για γένος και Έθνος ήξερα, άντε και για μια πατρίδα που την λέγανε Ελλάδα αλλά με τις μαλακίες που λέτε εσείς και κάνουνε οι πολιτικάντηδες που ψηφίζετε μάλλον θα την χάσουμε. Και σε παρακαλώ, πές μας ονόματα, βγάλτα όλα στην φόρα, δεν γνωριζόμαστε όλοι τόσο καλά όσο εσύ, που τους ξέρεις "εκ των έσω". Γι' αυτό σου λέω πες μας ποιά είναι τα καθάρματα με το όνομά τους, και αν δεν κωλύεσαι , κάνε σε παρακαλώ αρχή με τον εαυτό σου.
ΥΓ: Θέλω να δω σε τί γλώσσα θα τσιρίζεις φουκαρά μου όταν θα σε καίμε, κρεμασμένο ανάποδα, καταμεσίς στην Πλατεία Συντάγματος.
Δημοσίευση σχολίου