15.11.10
Κλείνουν δύο κρατικά νοσοκομεία!
Πηγή: ΕλευθεροτυπίαΤης ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
Στο... κόκκινο βρίσκονται δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων. Πρόκειται για το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο», τα οποία υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου, καθώς η οικονομική κρίση επιδείνωσε την ήδη προβληματική κατάστασή τους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν την προοπτική να βάλουν λουκέτο και μάλιστα άμεσα, αφού η επιχορήγηση έχει περιοριστεί κατά 30% από το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο των περικοπών στα πανεπιστήμια.
Στο «Αιγινήτειο» δεν υπάρχουν χειρουργεία και το πρόβλημα είναι σε μικρότερη κλίμακα. Στο «Αρεταίειο» όμως που είναι εξειδικευμένο νοσοκομείο με εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις, το πρόβλημα έχει φέρει σε αδιέξοδο τη διοίκηση, που βλέπει να συρρικνώνεται το μεγαλύτερο μέρος ιατρικών πράξεων.
Το πανό που κρέμεται εδώ και λίγες μέρες στα κάγκελα του «Αρεταίειου» είναι «αποκαλυπτικό», αλλά δεν φαίνεται να συγκινεί: «Το νοσοκομείο κλείνει λόγω έλλειψης προσωπικού και χρηματοδότησης. Με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας».
Οπως είπε στην «Κ.Ε.» ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του «Αρεταίειου» χειρουργός Δ. Βώρος, από 1.500 χειρουργεία, σήμερα γίνονται μόνο 1.000. Ορισμένοι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν πλέον από το «Αρεταίειο» λόγω ειδικών προβλημάτων καταφεύγουν στο εξωτερικό, δεδομένου ότι οι επεμβάσεις στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι εξειδικευμένες.
«Η μεγάλη ιδιαιτερότητά μας», λέει ο Δ. Βώρος, «είναι το γεγονός ότι χρηματοδοτούμαστε από το υπ. Παιδείας και όχι από το Υγείας, όπως τα άλλα νοσοκομεία που έχουν το "μαξιλάρι" του κράτους. Ετσι, βιώνουμε καταστάσεις που δεν πλήττουν τους άλλους. Το υπουργείο Παιδείας, που δεν έχει καν αρμόδια για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία υπηρεσία, μας αντιμετωπίζει ως πάρεργο. Κόβει τις δαπάνες, τη στιγμή που στα κρατικά νοσοκομεία δεν έγιναν τέτοιες περικοπές, αλλά, αντίθετα, έγινε και ρύθμιση των χρεών τους».
Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας απλά ότι δίδεται καθημερινά ένας αγώνας να κρατηθεί ανοιχτό ένα από τα πιο εξειδικευμένα νοσοκομεία της χώρας, όσον αφορά χειρουργικά και ακτινολογικά προβλήματα, καθώς διαθέτει τους περισσότερους ακτινολογικούς, αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους, ώστε να εξυπηρετείται σ' αυτό, μεγάλος πληθυσμός ασθενών. Ενδεικτικά ο καθηγητής αναφέρει ότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί 2.500 ογκολογικούς ασθενείς το χρόνο.
«Με το "τσεκούρι" του υπουργείου Παιδείας», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής «έγινε η περικοπή της χρηματοδότησης και συγχρόνως σταμάτησαν οι διορισμοί, ενώ με τις συνταξιοδοτήσεις έφυγαν εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να έχουμε 40% κενές θέσεις, σε τραυματιοφορείς, διοικητικούς υπαλλήλους και κυρίως νοσηλευτές. Μια έλλειψη που την τραγικότητά της μπορεί κανείς να διαπιστώσει μέσα στα χειρουργεία. Συγχρόνως δεν υπάρχει προσωπικό να λειτουργήσουν τα εργαστήρια, παρά το γεγονός ότι είναι εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα».
Τα προβλήματα όμως του νοσοκομείου επεκτείνονται και στο εκπαιδευτικό κομμάτι των λειτουργιών του, αφού σε ημερήσια βάση δέχεται περίπου 200 φοιτητές, οι οποίοι πλέον εκπαιδεύονται σε πολύ λιγότερες ιατρικές πράξεις, κάτι που θα έχει επιπτώσεις, όπως λέει ο Δ. Βώρος, στην τελική κατάρτισή τους.
Την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε η Ιατρική Σχολή Αθηνών και συζήτησε τα προβλήματα των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κυρίως του «Αρεταίειου». Η Σχολή, με ψήφισμά της προς το υπουργείο Παιδείας εκφράζει την ανησυχία της για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία των πολιτών.
Αλλεπάλληλα διαβήματα στο υπουργείο Παιδείας -τονίζει ο Δ. Βώρος- έχουν πέσει στο κενό. Το επιτακτικό αίτημα του νοσοκομείου, να εξαιρεθεί των περικοπών που γίνονται στα πανεπιστήμια, μένει μετέωρο.
Από το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση του «Αρεταίειου» περιμένει μάταια από την πολιτεία τουλάχιστον να λάβει μέριμνα ώστε να γίνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις στην καταβολή των χρεών προς τους προμηθευτές τους, όπως άλλωστε συμβαίνει στα υπόλοιπα κρατικά νοσοκομεία.
Στο «Αιγινήτειο» νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα υποχρηματοδότησης, η κατάσταση είναι ηπιότερη, διότι ασχολείται με ψυχικά νοσήματα και δεν έχει χειρουργεία και εργαστήρια της εμβέλειας του «Αρεταίειου».
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο δ.σ. του «Αιγινήτειου», Β. Βλασίδης, επισημαίνει στην «Κ.Ε.»: «Από το 1999 έχει σταματήσει η χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους ασθενείς. Το ποσό που μας οφείλουν είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, δεν έχουμε σταματήσει την παροχή φαρμάκων, αλλά δεν μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, διότι καλύπτουμε αυτά τα έξοδα από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό γίνεται σε βάρος άλλων δαπανών, δηλαδή θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο εξοπλισμό, καλύτερες συνθήκες περίθαλψης κ.λπ. Ετσι, τα ελλείμματα συσσωρεύονται και έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, γιατί δεν μπορούμε πλέον να εξοφλήσουμε τους προμηθευτές μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χριστόδ. Στεφανάδης, μιλώντας στην «Κ.Ε.», είναι κατηγορηματικός: «Είναι τραγικό να κινδυνεύουν άμεσα να αναστείλουν τη λειτουργία τους δύο νοσοκομεία τα οποία έχουν ιδρυθεί πριν από 100 χρόνια από ευεργέτες. Δύο νοσοκομεία που παρέχουν μεν υψηλού επιπέδου ιατρική, αλλά, μη έχοντας ούτε καν τις διευκολύνσεις των υπολοίπων, απειλούνται με λουκέτο. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχουν τα προνόμια των υπόλοιπων κρατικών νοσοκομείων και χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, το υπουργείο Υγείας υποχρεώνει τα νοσοκομεία αυτά να δέχονται και να αμείβουν ειδικευόμενους γιατρούς, όπως επίσης και να προσφέρουν φαρμακευτική περίθαλψη σε απόρους. Αν δεν δοθεί οικονομική ενίσχυση, η κατάσταση δεν πάει άλλο».
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο ειδικός γραμματέας Βασ. Παπάζογλου, μιλώντας στην «Κ.Ε.» είπε ότι ήδη έχει γίνει διάβημα στο υπουργείο Οικονομικών, επειδή πράγματι η κατάσταση στα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία είναι τραγική και αναμένεται να δοθούν από 2 εκατ. ευρώ σε κάθε νοσοκομείο.
Το 1898 ο Θεόδωρος Αρεταίος ίδρυσε το νοσοκομείο που έχει τ' όνομά του στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Εκατόν δώδεκα χρόνια μετά, το νεοελληνικό κράτος απαξιώνει τη δωρεά, καταδικάζοντας οικονομικά το Αρεταίειο, στην καλύτερη περίπτωση, σε μαρασμό και συρρίκνωση. Ετσι όμως εναρμονίζεται με το μνημόνιο. Δηλαδή το κράτος απλώς εφαρμόζει τη γνωστή ρήση: Η «εγχείρηση» πέτυχε, αλλά ο ασθενής απεβίωσε.
Μ. ΠΑΠ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου