4.2.14
«Σφυρίζει αδιάφορα» η Ελβετία για τα «μαύρα» €2,2 εκατ. του Ζήγρα
«Σφυρίζουν αδιάφορα» οι Ελβετοί όσο αφορά την επιστροφή πολλών –ίσως και εκατοντάδων- εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με τις ελληνικές δικαστικές αποφάσεις είναι μαύρο χρήμα, προερχόμενο από μίζες ή άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.
Στο πλαίσιο της πολύωρης διαδικασίας που ξεκίνησαν το πρωί οι Ελληνικές και οι Ελβετικές Αρχές, για τις υποθέσεις μαύρου χρήματος τις οποίες ερευνούν οι Ελβετοί, ο εξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, αξίωσε να επιστραφούν στη χώρα μας περίπου 2,2 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες, προκειμένου να τα καταθέσει στο ειδικό δημόσιο ταμείο υπέρ του Δημοσίου.
Όμως, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Στέλιο Γκαρίπη, οι Ελβετοί απάντησαν ότι αυτό δεν γίνεται και ότι θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης προς τον Ελβετό ομόλογό του και… αν κριθεί ότι οι ελληνικές Αρχές συνέδραμαν ουσιαστικά τις ελβετικές, στο τέλος «να τα μοιραστούμε».
Στη διαδικασία παρόντες ήταν οι Έλληνες ανακριτές διαφθοράς Μαλλής και Σταυρόπουλος, ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας Urs Koehli, ένας ανώτερος αστυνομικός και μια οικονομολόγος, οι οποίοι υπέβαλλαν σειρά ερωτήσεων στον Νίκο Ζήγρα.
Ερωτηθείς από Έλληνες δημοσιογράφους για το θέμα της επιστροφής των χρημάτων, ο Ελβετός εισαγγελέας, απάντησε «δε θα πάρω θέση για αυτό το θέμα».
Οι Ελβετοί αναφέρονταν σε δεκάδες καταθέσεις, λογαριασμούς και offshore που αγνοούσε ο Ζήγρας, τον οποίο οι ελβετικές τράπεζες είχαν στα αρχεία τους ως μεγιστάνα βιομήχανο.
Σύμφωνα με τον συνήγορο του τελευταίου, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δυο ελληνοελβετοί τραπεζίτες (για τους οποίους ρωτούσαν επίμονα οι Ελβετοί) είχαν αλλοιώσει τον φάκελο του Ζήγρα, για να δικαιολογούν τις καταθέσεις εκατομμυρίων.
Μάλιστα, τον ρώτησαν ακόμα και για λογαριασμό, στον οποίο φαίνεται ως συνδικαιούχος η… «σύζυγός του», Βίκυ Σταμάτη!
Ο Ζήγρας είπε ότι οι ελληνοελβετοί τραπεζίτες είχαν απευθείας επαφή με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και ότι τον έναν του τον είχε συστήσει γνωστός Έλληνας δικηγόρος με γραφείο στη Βουκουρεστίου και τον άλλο τον είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως ο πρώην υπουργός στη Γενεύη μαζί με την κόρη του, Αρετή.
Σε δήλωσή του ο Νίκος Ζήγρας αναφέρει:
«Έχω δηλώσει εμπράκτως τη μεταμέλειά μου για τη συμμετοχή μου στην εγκληματική οργάνωση ξεπλύματος χρήματος των πρώην υπουργών και ζήτησα συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό.
Το Ελβετικό κράτος, που οικοδόμησε την οικονομία του, περιθάλπτοντας τα μεγαλύτερα λαμόγια του τραπεζικού κόσμου, πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και τον Ελληνικό λαό, γιατί ήταν η χώρα – πλυντήριο των κλεμμένων από τον ελληνικό λαό χρημάτων, γιατί τόσα χρόνια έκλεινε τα μάτια και τώρα κάνει πως δεν ξέρει.
Το Ελβετικό κράτος πρέπει να επιστρέψει άμεσα στον ελληνικό λαό τα κλεμμένα χρήματα και να παύσει τις υποκριτικές διώξεις και ανακρίσεις για να έχει δικαιολογία να παρακρατεί τα κλεμμένα από τον ελληνικό λαό χρήματα.
Και η αρχή της επιστροφής των χρημάτων, πρέπει να γίνει από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελβετία στο όνομά μου και τα οποία εδώ και ενάμιση χρόνο ζητώ να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, εκεί που ανήκουν».
Ο αναπληρωτής ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, Urs Koehli, ανέφερε σε δήλωσή του προς τους έλληνες δημοσιογράφους:
«Η ελβετική εισαγγελία από το 2012 και μετά ασχολείται σοβαρά και ενδελεχώς με πολλές αιτήσεις από την Ελλάδα για λογαριασμούς και στοιχεία. Σ΄ αυτό το σημείο θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η εισαγγελία Αθηνών έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η εργασία που έχει κάνει είναι η καλύτερη δυνατή. Από το καλοκαίρι του 2012 η ελβετική εισαγγελία έχει ανοίξει διαδικασία, γιατί υπάρχει υποψία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά πρέπει να πω ότι το ειδικό βάρος της ελβετικής εισαγγελίας είναι διαφορετικό από αυτό της ελληνικής.
Το δικό μας αίτημα βασίζεται στο ότι θέλουμε να διευκρινίσουμε, αν στο πλαίσιο της διαδικασίας και της δικαστικής συνδρομής, πρέπει να στραφούμε με προσφυγή σε βάρος ατόμων ή εταιριών που ζουν και εδρεύουν στην Ελβετία.
Η εισαγγελία της Ελβετίας θα ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν διακυβεύεται η σοβαρότητα και η υπόληψη της Ελβετίας ως χώρας καταθέσεων, διότι η εισαγγελία θέλει να αποσοβήσει τον κίνδυνο, πληρωμές που έχουν σχέση με ξέπλυμα να γίνονται μέσω του ελβετικού χώρου».
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου