3.7.10
ΒΓΑΛΤΕ ΤΟ ΦΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ Αγροτικές επιδοτήσεις τέλος από την Ε.Ε.
Την παρακράτηση των επιδοτήσεων προς τους αγρότες, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να βγάλουν… το φίδι από την τρύπα, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη που δεν τηρούν κατά γράμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημοσίου χρέους. Η Επιτροπή πρότεινε πρόσθετες κυρώσεις για τις "ανυπάκουες" χώρες, οι οποίες πλήττουν ουσιαστικά κατηγορίες εργαζομένων και όχι κράτη-μέλη. Η αρχή γίνεται με τους αγρότες και τους αλιείς που επωφελούνται των επιδοτήσεων του Γεωργικού Ταμείου και του Ταμείου Αλιείας μέσω του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ). Επιπλέον, προτείνεται η αναστολή των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Συνοχής που απευθύνονται κυρίως στις φτωχότερες περιφέρειες κάθε χώρας.
Η πρόταση της Κομισιόν για τις χώρες που το έλλειμμά τους υπερβαίνει ή προσεγγίζει το όριο του 3% του ΑΕΠ και το χρέος βρίσκεται πέραν του 60% του ΑΕΠ και έχει ανοδική πορεία είναι συνοπτικά η εξής: Μπλοκάρονται από τις Βρυξέλλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τους αγρότες και αλιείς, αλλά οι εθνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να τις καταβάλλουν στους ενδιαφερομένους, χωρίς φυσικά να αποζημιωθούν από τις Βρυξέλλες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Η Επιτροπή επικαλείται το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προβλέπει τη στενή επιτήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών της ευρωζώνης. Το ερώτημα, όμως, είναι πώς ένα κράτος-μέλος με υψηλά ελλείμματα θα μπορέσει να επωμισθεί το βάρος των επιδοτήσεων προς τους αγρότες. Σήμερα, από τα κράτη της ευρωζώνης μόνο το Λουξεμβούργο δεν έχει έλλειμμα που υπερβαίνει το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Ο επίτροπος Ολι Ρεν δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στη συνέντευξη Tύπου. Διευκρίνισε, όμως, πως η Ελλάδα έχει πάρει ήδη μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων της και συνεπώς δεν την αφορούν τα μέτρα προς το παρόν. "Άλλοι πρέπει να ανησυχούν", είπε με νόημα ο Φιλανδός επίτροπος. Μόνο το 2008, οι Έλληνες αγρότες έλαβαν υπό τη μορφή επιδοτήσεων το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ...
Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου, η Κομισιόν θεωρεί ότι οι προτάσεις της για τη διεύρυνση των κυρώσεων στα "απείθαρχα" κράτη-μέλη έχουν "προληπτικό χαρακτήρα" και είναι αναγκαίες, διότι οι μέχρι τώρα κυρώσεις αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Πιστεύει ότι υπό την απειλή του "παγώματος" των επιδοτήσεων του γεωργικού Ταμείου, τα κράτη-μέλη θα σπεύσουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες του Συμφώνου. Και διευκρινίζει ότι το "πάγωμα" των επιδοτήσεων θα γίνει σταδιακά, αρχίζοντας με τα πολυετή προγράμματα, ώστε να δοθεί ο χρόνος για συμμόρφωση. Εάν συμβεί το αντίθετο, τότε "θα αναβληθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και ενδεχομένως θα απολεσθούν οριστικά οι πληρωμές", προειδοποιεί η Επιτροπή.
Στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η υποχρέωση των κρατών-μελών να υποβάλλουν κάθε άνοιξη, αρχής γενομένης από το 2011, τους εθνικούς προϋπολογισμούς στις Βρυξέλλες (Επιτροπή, Συμβούλιο ECOFIN), προκειμένου να εξετασθεί κατά πόσο ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τη γενική στρατηγική των κρατών της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή δεν προτείνει στο πλαίσιο των κυρώσεων τη στέρηση της δυνατότητας ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών, ούτε το ενδεχόμενο αποβολής ενός κράτους-μέλους από την ευρωζώνη. Άλλωστε, απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης.
Οι προτάσεις της Επιτροπής θα συζητηθούν στις 13 Ιουλίου στο ECOFIN και έχουν ως προορισμό τη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, όπως και τα μέτρα που θα υποβληθούν από την ομάδα εργασίας που προεδρεύει ο Χέρμαν Βαν Pομπέι.
Χρονος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου