ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

7.3.11

Ενιαίο μισθολόγιο

  • Ποιοι θα πληγούν, πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές, ποια επιδόματα διασώζονται
ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΙΣΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ο ΠΕΛΕΚΥΣ του ενιαίου μισθολογίου θα πέσει βαρύς στους προνομιούχους του Δημοσίου που έχουν συνολικές αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ λόγω των πολλών επιδομάτων και των ειδικών παροχών. Στην κατηγορία των...
μεσαίων εισοδημάτων θα γίνει η μεγάλη «σφαγή» των κλαδικών επιδομάτων, ενώ θα καθιερωθεί νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι θα εξομοιωθούν μισθολογικά με τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Τις βαρύτερες επιπτώσεις θα υποστούν οι υψηλόμισθοι του Δημοσίου, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών είναι οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας, του υπουργείου Οικονομικών, Εσωτερικών, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι υγειονομικοί υπάλληλοι. Οι περικοπές θα κυμαίνονται από 15% έως και 40%, σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις υψηλόμισθων. Οι μειώσεις θα προστεθούν στις περυσινές απώλειες από τα δώρα και τα επιδόματα, που ήδη έχουν περικόψει τις αποδοχές κατά 20%. Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι μπορούν να ελπίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυξήσεις 5%-10%.

Η δεύτερη πολυπληθής κατηγορία που θα μετρήσει απώλειες θα είναι οι 300.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα καταργηθούν. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν υψηλόμισθοι δικαστικοί, γιατροί του ΕΣΥ, αστυνομικοί, στρατιωτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου, δημοτικοί υπάλληλοι και διπλωμάτες. Σ' αυτές τις περιπτώσεις θα περικοπούν τα 17 ειδικά επιδόματα και θα διατηρηθούν μόνο το επίδομα αντικειμένου εργασίας και το επίδομα θέσης ευθύνης, εκτός από το οικογενειακό. Όσοι έχουν χαμηλότερες αποδοχές, παρότι διαθέτουν υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, θα είναι οι μόνοι που μπορούν να περιμένουν αυξήσεις.

Τι λέει η ΑΔΕΔΥ

Στο τραπέζι του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ -η οποία προειδοποιεί ότι δεν θα προσέλθει αν δεν επιστρέψουν ο 13ος και ο 14ος μισθός- βρίσκονται δύο πορίσματα, της επιτροπής στελεχών των δύο υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και της εταιρείας Hay Group Α.Ε. και Icap Group, καθώς και τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (τα οποία δημοσιοποιήθηκαν για ευνόητους λόγους και θα αποτελέσουν τη βάση του νομοσχεδίου που προωθείται για ψήφιση έως το τέλος Ιουνίου). Τα νέα μέτρα θα μπουν σταδιακά σε εφαρμογή προκειμένου να είναι ομαλή η προσαρμογή.

«Η μελέτη περιέχει ασάφειες», παρατηρεί ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, «στον τρόπο που διαχειρίζεται το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών. Για παράδειγμα, οι περυσινές περικοπές μείωσαν το συνολικό κονδύλι για τη μισθοδοσία μας κατά 28%. Η μελέτη αναγνωρίζει περικοπές της τάξης του 11%, γιατί μας βάζει στην ίδια κατηγορία με τους ιατροδικαστές και άλλους κλάδους. Τα επιδόματα καλύπτουν το 40% των αποδοχών μας, αλλά αυτό ήταν επιλογή της Πολιτείας για να εξισορροπήσει ελλείψεις. Άλλωστε, μας καλύπτει το Σύνταγμα που επιτάσσει ίσους όρους για τις τρεις εξουσίες, τη δικαστική, τη νομοθετική και την εκτελεστική».

Διαφορές μεταξύ των υπουργείων

Η «σημαία» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης για το πέρασμα σε πιο αξιοκρατικό μισθολόγιο με αναγκαίες περικοπές βάσει των μελετών είναι το παράδειγμα του νεοεισερχομένου στο Δημόσιο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ο οποίος αμείβεται με 1.280 ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με 2.309 ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης παρουσιάζουν συγκριτικά στοιχεία για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Το 2000 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στη γενική κυβέρνηση ήταν 17.760 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 12.478 ευρώ. Η απόκλιση ήταν περίπου 42%. Το 2008 η αμοιβή ανά εργαζόμενο στη γενική κυβέρνηση ήταν 26.556 ευρώ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα 19.147 ευρώ. Η απόκλιση ανήλθε στο 38,7%.

Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία; Τα επιδόματα σήμερα φτάνουν τα 199 (!), ενώ υπάρχουν μισθοί πολλών ταχυτήτων, με συνέπεια να επικρατεί ένα απερίγραπτο και ανεξέλεγκτο μισθολογικό χάος. Από τα επιδόματα εκείνα με το υψηλότερο δημοσιονομικό κόστος είναι η οικογενειακή παροχή (περίπου 240 εκατ. ευρώ ετησίως η συνολική δαπάνη), το κίνητρο αποδόσεως, το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης εκπαιδευτικών, τα επιδόματα των δικαστικών, όπως και τα ειδικά επιδόματα (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ κ.λπ.).

Μένουν 4 επιδόματα

Τα 40 επιδόματα από τα 199 χαρακτηρίζονται γενικά και χορηγούνται σε 26 κατηγορίες υπαλλήλων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, από τα 40 σχεδιάζεται να καταργηθούν τα 36 και να ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140-145 ευρώ για τους υπαλλήλους ΥΕ και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. (Τα 140 ευρώ που θεσπίστηκαν επί υπουργίας Ρέππα χορηγούνται ήδη ως έξτρα επίδομα σε περίπου 35.000 υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους.) Από το «τσουνάμι» θα διασωθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών, το οποίο θα καταβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους. Το επίδομα ειδικών συνθηκών θα αντικαταστήσει αυτά που δίνονταν για τον ίδιο σκοπό και θα καταργηθούν τα επιδόματα κινδύνου και αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για τους στρατιωτικούς, νοσοκομειακής απασχόλησης, τους γιατρούς του ΕΣΥ κ.λπ.

Με τη διατήρηση του επιδόματος των 140 ευρώ και την ενσωμάτωσή του στον βασικό μισθό το εισαγωγικό κλιμάκιο για την κατηγορία ΥΕ πρόκειται να διαμορφωθεί σε 856 ευρώ από 711 ευρώ που είναι σήμερα, για την κατηγορία ΔΕ σε 975 ευρώ από 830 ευρώ, για την ΤΕ σε 1.083 ευρώ από 938 ευρώ και για την κατηγορία ΠΕ σε 1.129 ευρώ από 984.

Ως βασικός κανόνας θα ισχύσει να λαμβάνουν ίσες αποδοχές όλοι οι υπάλληλοι που έχουν κοινά προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σενάρια που μελετώνται, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ. Σ' έναν βαθμό, δηλαδή, θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα οι διαφοροποιήσεις των μισθολογίων μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα, αλλά θα γίνει προσπάθεια μείωσης της ψαλίδας.

Πώς διαμορφώνονται τα ειδικά μισθολόγια (Παραδείγματα)

Δικαστικός
με 18 χρόνια υπηρεσίας έχει συνολικές μικτές αποδοχές 5.309 ευρώ. 2.852 ευρώ είναι ο βασικός μισθός, 1.026 ευρώ το χρονοεπίδομα, 662 το επίδομα ταχείας απονομής δικαιοσύνης (!) και 769 ευρώ η πάγια αποζημίωση. Αν περικοπούν τα 2 επιδόματα, οι αποδοχές θα συρρικνωθούν στα 3.621 ευρώ. Μείωση 35%.

Διευθυντής υπ. Οικονομικών ΠΕ
με 28 χρόνια υπηρεσίας εισπράττει βασικό μισθό 1.200 ευρώ και 1.100 ευρώ από επιδόματα, σύνολο 2.300. Με τις περικοπές με βάση ένα πλαφόν (ίσως των εκπαιδευτικών) και την ενσωμάτωση, οι αποδοχές θα συρρικνωθούν στα 1.770 - μείωση 30%. Πέρυσι ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε ετήσια μείωση 8.400 ευρώ.

Εκπαιδευτικός
με 20 χρόνια υπηρεσίας εισπράττει 1.385 ευρώ βασικό μισθό και 596 ευρώ από επιδόματα μετά την περυσινή περικοπή, σύνολο 1.981 ευρώ. Μετά την κατάργηση και την ενσωμάτωση οι συνολικές αποδοχές του θα συρρικνωθούν στα 1.613 ευρώ. Μείωση 18,5%.

Ένστολος
με 25 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 899 ευρώ και σύνολο επιδομάτων 2.500 ευρώ αν κατέχει θέση ευθύνης. Με τις περικοπές η αμοιβή του θα συρρικνωθεί στα 1.900 ευρώ, συν το επίδομα ειδικών συνθηκών. Μείωση 35%.

Διευθυντής γιατρός του ΕΣΥ
με 20 χρόνια υπηρεσίας έχει βασικό μισθό 1.468 ευρώ και 1.500 ευρώ από επιδόματα. Με τις περικοπές η αμοιβή του θα συρρικνωθεί στα 2.400. Μείωση 20%.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 06/03/2011 – ΜΑΙΡΗ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ)
(Σ.Λ.)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπαρούφα άρθρο, ανακριβές και ελλειμματικό απο ολες τις πλεύρες να πείτε στην κυρία που το έγραψε~