13.3.14
Στη μέγγενη τρόικας-ΕΕ η κυβέρνηση
Ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την Κυριακή, ημέρα που ο Γιάννης Στουρνάρας έχει δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σειρά ζητημάτων τα οποία μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν επουσιώδη, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο ζητώντας επιτακτικά λύση. Το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες μπορεί να θεωρείται κλεισμένο αλλά όχι και των ανακεφαλαιοποιήσεων, όπως αποδείχθηκε από την απόφαση του ΤΧΣ να μπλοκάρει τη γενική συνέλευση της Eurobank.
Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις με την τρόικα είναι οι παρεμβάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη γραμμή που χάραξε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με το γνωστό δηκτικό του ύφος άφησε να εννοηθεί ότι για να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα τα βήματα θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά.
Η τοποθέτηση αυτή αναθέρμανε, όπως ήταν αναμενόμενο, σενάρια για ρήξη κυβέρνησης τρόικας. Κύκλοι των Βρυξελλών θεωρούν όμως ότι παρά τους ελληνικούς πολιτικούς λεονταρισμούς στο τέλος η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα.
Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Sofokleousin.gr το Μέγαρο Μαξίμου υλοποιεί επικοινωνιακούς σχεδιασμούς με στόχο να καρπωθεί μικροπολιτικά οφέλη και να περιορίσει το πολιτικό κόστος ενός ακόμα μεγάλου συμβιβασμού με τους δανειστές.
Στο εσωτερικό το σκηνικό ρήξης με την τρόικα που έχει οικοδομηθεί -για μια ακόμη φορά- φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον περιορίζοντας τις κοινωνικές αναταραχές. Στην Ευρώπη όμως η στάση των εταίρων της Ελλάδας είναι μάλλον συμπαγής και, όπως φαίνεται δεν προτίθενται να δώσουν εκλογικό bonus χρόνου στον Αντώνη Σαμαρά.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντί της δήλωσης πολιτικής στήριξης και αναγνώρισης που περίμενε από το Eurogroup εισέπραξε ράπισμα και μάλιστα ηχηρό. Προς επίρρωση του κλίματος που διαμορφώθηκε και το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας με τις γνωστές διαρροές του προσπάθησε να ελαφρύνει οι κκ Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε απάντησαν με δημόσιες δηλώσεις.
Ο επικεφαλής του Eurogroup αποστέλλοντας τελεσίγραφο διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι η τρόικα «δεν μπορεί να μείνει για πάντα στην Αθήνα», ενώ ο Γερμανός ομόλογός του υποστήριξε ότι «δεν θα δώσουμε τη δόση σε όποιον δεν θέλει».
Το Sofokleousin.gr έχει από καιρό επισημάνει ότι οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν καταστεί αναξιόπιστοι απέναντι στην τρόικα, ενώ η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και την υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι σημεία που αναγκάζουν τους Ευρωπαίους να παραμένουν επιφυλακτικοί.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται βέβαιη, ως την Κυριακή, αλλά σίγουρα θα υπάρξει και συμφωνία βήμα, βήμα υλοποίησης των υπόλοιπων δεσμεύσεων, οι οποίες θα συνδεθούν επίσης με τμηματική εκταμίευση της δόσης.
Οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις δημιουργούν και άλλα προβλήματα πέρα από την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου. Όπως επισημαίνουν άνθρωποι με γνώση της κατάστασης οι ροές από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις έχουν διακοπεί, ενώ το ανελέητο φοροεισπρακτικό σαφάρι δυναμιτίζει το κλίμα και δημιουργεί συνθήκες ξηρασίας.
Παράλληλα η καθυστερήσεις στην ανεκεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι διαρκείς συζητήσεις έχουν παγώσει και τις ήδη περιορισμένες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις.
Το σκηνικό αυτό, όπως προειδοποιούν κορυφαίοι παράγοντες του ΔΝΤ, είναι ικανό να εκτροχιάσει πλήρως την αναπτυξιακή προσπάθεια.
Εκκρεμότητες
Οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές, στις απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στα φορολογικά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Από την πλευρά της τρόικας διατυπώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, νέες ενστάσεις για τη σχεδιαζόμενη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε "κοινωνικό μέρισμα", για τα εργασιακά και τα μισθολογικά στο Δημόσιο.
Η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πρόταση του υπουργείου Εργασίας να διατηρηθεί ο κυρίαρχος ρόλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στις αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα του νόμου των ανακεφαλαιοποιήσεων καθώς δεδομένο θεωρείται ότι το ΤΧΣ θα χάσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που επένδυσε αρχικά για να σώσει τις τράπεζες.
Η συνθήκη αυτή θεωρείται αναπόφευκτη, υποστηρίζουν οι τραπεζίτες, για να μπορέσουν οι ξένοι επενδυτές να μπουν σε ελκυστικές τιμές.
Στον άερα παραμένει ακόμα και η.. διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αν και δεν είναι πραγματικό, δηλαδή χρηματικό αλλά λογιστικό ο Αντώνης Σαμαράς το έχει εντάξει στα πλαίσια της προεκλογικής παροχολογίας.
Η τρόικα αντιδρά και επισημαίνει ότι αυτό αν διανεμειθεί θα πρέπει να διοχετευθεί μόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε αναπτυξιακές δράσεις. Διαφορετικά, επισημαίνουν, η επιστροφή στην κοινωνία μέσω μείωσης φόρων και αναλγητικών μέτρων, δεν θα έχει αναπτυξιακό αντίκυπο και τα λεφτά θα χαθούν στον κικεώνα των ανισοτήτων που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου