25.11.09
Θετική για τους χρήστες του διαδικτύου η κατάληξη της μάχης του «Τηλεπικοινωνιακού Πακέτου»
«Άνοιξε ο δρόμος για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών αλλά και προστατεύονται επαρκώς οι χρήστες», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Ι.Α. Τσουκαλάς, από το Στρασβούργο.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισφράγισε σε σημερινή της ψηφοφορία, με συντριπτική πλειοψηφία, το νέο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου. Μετά από δύσκολες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις δύο ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε συμβιβασμό εξασφαλίζοντας την τελική επίσημη υιοθέτηση του επονομαζόμενου «Πακέτου Τηλεπικοινωνιών».
«Η έκβαση της σημερινής ψηφοφορίας είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί άνοιξε επιτέλους ο δρόμος για μια ταχύτερη ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Οι νέοι κανόνες θα εξασφαλίσουν μια ενιαία, πιο ανταγωνιστική και πιο φιλική προς τον καταναλωτή αγορά τηλεπικοινωνιών και διαδικτύου, με ταχύτερα δίκτυα και σύγχρονες υποδομές σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα όμως, διασφαλίζεται και ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των δικαιωμάτων των χρηστών. Αν δεν είχαμε φτάσει σε συμφωνία, ολόκληρο το Πακέτο Τηλεπικοινωνιών θα χανόταν μαζί με τα συναφή οφέλη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής, κ. Ι.Α. Τσουκαλάς, μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Το νέο πλαίσιο ενισχύει τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις σε καινοτόμα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και δυνατοτήτων και αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών έχει τεράστια σημασία για την Ε.Ε., εφόσον υποστηρίζει πάνω από 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, έχει κύκλο εργασιών περίπου 400 δις ευρώ, αλλά και αποτελεί καταλύτη για την επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Πέραν της σημασίας του νέου πλαισίου για τις επιχειρήσεις, ο Ευρωβουλευτής τονίζει τη σημασία του για τους Ευρωπαίους πολίτες: «Με το Τηλεπικοινωνιακό Πακέτο ενισχύονται σημαντικά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων καταναλωτών, αντιμετωπίζονται αυθαίρετοι περιορισμοί στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και στο διαδίκτυο και διασφαλίζεται η προστασία τους από σύγχρονους κινδύνους, όπως η παραβίαση προσωπικών δεδομένων, η ηλεκτρονική παρακολούθηση, οι κυβερνοεπιθέσεις και το spam».
Το πιο επίμαχο σημείο του πακέτου, που οδήγησε και στη χρονοβόρα διαδικασία διαπραγμάτευσης ήταν η περίφημη «Τροπολογία 138». «Αν και αρκετοί ακτιβιστές κατηγόρησαν το Ευρωκοινοβούλιο για υποχωρητικότητα, το τελικό κείμενο αποδεικνύει ότι σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες. Η πρόσβαση των χρηστών στο Διαδίκτυο αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως θεμελιώδες δικαίωμα και συνδέεται με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», κατέληξε ο Ευρωβουλευτής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου