28.11.13
Ανχελ Γκουρία/ΟΟΣΑ: Κούρεμα χρέους τώρα(!)
Σαφή θέση, χωρίς περιστροφές, διατύπωσε ο Άνχλε Γκουρία ανοίγοντας από την πλευρά του ΟΟΣΑ τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η τοποθέτηση του γενικού διευθυντή του ΟΟΣΑ συνιστά την πρώτη επίσιμη και δημόσια τοποθέτηση διεθνούς φορέα επί του θέματος. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επί του θέματος, ενώ Βρυξέλλες και Γερμανία "τα μασάνε". Ο Γκουρία στις δηλώσεις επισημαίνει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού και η επιμήκυνση δανείων θα απαλύνουν απλά το πρόβλημα αλλά δεν θα το επιλύσουν.
Ο Άνχελ Γκουρία σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ του κουρέματος του επισήμου τομέα της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι καλύτερα. Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ εξήγησε ότι πιθανότατα το κούρεμα πρέπει να είναι και στο ιδιωτικό και στο επίσημο κομμάτι, όμως όπως τόνισε, αυτή είναι μία συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει.
Αν και προσπάθησε με διατυπώσεις να περιορίσει την οξύτητα των δηλώσεών του, εν τούτοις είναι σαφές ότι θεωρεί τις προτάσεις Σόιμπλε "ασπιρίνη" στον καρκίνο, ενώ υποστήριξε ότι "όσο το ταχύτερο, τόσο το καλύτερο" για το κούρεμα.
Η δημόσια τοποθέτηση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ έχει ιδιαίτερα σημαντική σημειολογία, ενώ προκάλεσε και την αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, όμως, δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας αλλά αρκέστηκε να χαρακτηρίσει απαισιόδοξες τις προβλέψεις του κου Γκουρία. Κίνηση η οποία και αυτή έχει τους συμβολισμούς της.
Από τη μια πλευρά ο υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να έρθει σε ρήξη με τον ΟΟΣΑ αλλά από την άλλη θεωρεί ότι το σενάριο του ΟΟΣΑ αποτελεί όπλο για την κυβέρνηση στη διαδικασία των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.
Η επίσημη διαπίστωση από τον ΟΟΣΑ της δυναμικής του χρέους καθιστά ανεδαφικό το σενάριο του Γιάννη Στουρνάρα για έξοδο στις αγορές το δεύτερο 6μηνο του 2014.
«Έχετε ήδη κάνει πολλά για το χρέος σας. Το μειώσατε σημαντικά. Έχει μείνει ένα πολύ μικρό κομμάτι ιδιωτικού χρέους», είπε ο κ. Γκουρία και συμπλήρωσε «|Ένα ποσοστό το αντικαταστήσατε με επίσημο χρέος. Αυτό το επίσημο χρέος έχει ένα μέσο όρο ωρίμανσης τα 17 έτη, που είναι ο μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο χρέος χώρας του ΟΟΣΑ. Αυτή η μέση διάρκεια ζωής είναι κοντά στα 17 χρόνια που είναι μια πολύ μεγάλη περίοδος. Το μέσο κόστος του χρέους της χώρας σας είναι από τα χαμηλότερα. Δεν έχει να κάνει λοιπόν με τις αγορές και αυτά τα πολύ μεγάλα κόστη κυρίως επειδή είναι επίσημο χρέος – ανήκει δηλαδή στην ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ.
»Το μείγμα, λοιπόν, οδηγεί σε πολύ χαμηλό κόστος. Το μόνο ανοιχτό θέμα έχει να κάνει με τη μελλοντική διαχείριση του χρέους. Αν δηλαδή, το χρέος που επικρέμεται, ακόμη και μετά τις μειώσεις που έγιναν, είναι πολύ μεγάλο ή είναι διαχειρίσιμο μέσα από χρηστές πολιτικές ή θα διαπιστώσουμε ότι –ακόμη κι αν η Ελλάδα τα καταφέρει– είναι τόσο μεγάλο που θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ σοβαρά την πιθανότητα μείωσής του.
»Και μάλιστα, για πρώτη φορά, ενδεχομένως θα πρέπει να είναι κούρεμα και στο ιδιωτικό και στο επίσημο κομμάτι. Αυτή είναι μια πολύπλοκή συζήτηση. Εμπλέκονται θεσμοί, εμπλέκονται χώρες, εμπλέκονται χρονοδιαγράμματα, εκλογές, αλλά είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, ακριβώς για να απαντηθεί η ερώτηση που μου κάνατε μόλις.
»Η πρότασή μας είναι, όσο πιο σύντομα, τόσο καλύτερα. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Μπορεί να υπάρχουν πρακτικά ζητήματα, μπορεί να χρειάζονται προετοιμασίες, όσο καλύτερες τόσο καλύτερο πιθανόν θα είναι το αποτέλεσμα, αλλά εμείς θα συστήναμε ότι αυτό πρέπει να προσδιοριστεί, το συντομότερο δυνατόν»
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου