8.1.14
Μας δένουν με νέο μνημόνιο
Ενώ η κυβέρνηση ποντάρει στο πρωτογενές πλεόνασμα για να επιτύχει συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους και να μπορέσουμε εν συνεχεία να βγούμε στις αγορές, διαπιστώνει – ή τουλάχιστον φοβάται - ότι η Γερμανία και οι συνοδοιπόροι της αλλάζουν στάση: Δεν θέλουν να διευθετηθεί το ελληνικό πρόβλημα με συρραφή εμβαλωματικών λύσεων, αλλά προτιμούν δοθεί ένα ακόμη πακέτο βοήθειας και να συναφθεί νέο Μνημόνιο, ώστε να παραμείνει η χώρα σε καθεστώς αυστηρής εποπτείας. Ως ένδειξη αυτής της μεταστροφής απόψεων και επιδιώξεων των ισχυρών εταίρων-δανειστών μας ερμηνεύονται οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, που μίλησαν για το ενδεχόμενο χορήγησης νέου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης.
Στη λογική αυτή εντάσσεται επίσης η δημοσιοποίηση εκτιμήσεων της Κομισιόν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές πριν από το 2015, όπως και η ανακύκλωση σεναρίων περί υπαρκτού κινδύνου Gexit.
Κυβερνητικοί παράγοντες και οικονομικοί αναλυτές τονίζουν σε συζητήσεις τους ότι αυτό που φάνηκε αρχικά ως ξαφνική μεταστροφή υπέρ της Ελλάδας, υποκρύπτει άλλους σχεδιασμούς και στόχους.
Οπως επισημαίνουν, το ότι δεν υπάρχει πρόθεση και διάθεση να διευκολυνθεί η χώρα για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, φαίνεται και από την αρνητική στάση της τρόικας στις προτάσεις που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς για τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, και την ανακύκλωση ειδικών ομολόγων για τις τράπεζες.
Το χρηματοδοτικό κενό
Με αυτές τις προτεινόμενες λύσεις το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να καλύψει κατά μεγάλο μέρος το χρηματοδοτικό κενό, ώστε εάν εξασφαλίσουμε και κάποιες “διευκολύνσεις” από πλευράς πιστωτών, να μπορεί καλυφθεί το υπόλοιπο με περιορισμένη προσφυγή στις αγορές το τελευταίο τετράμηνο του έτους.
Ο Γιάννης Στουρνάρας και οι επιτελείς του υπολογίζουν ότι από τα 14-15 δισ. ευρώ που θα είναι το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία 2014-2015, μπορούν να καλυφθούν:
- Περίπου 4 δισ. ευρώ από την ανακύκλωση των “ομολόγων Αλογοσκούφη”, που δόθηκαν το 2008 για στήριξη των τραπεζών και λήγουν το 2014. Αντί να πληρωθούν στη λήξη τους, προτείνεται να αντικατασταθούν με νέα.
- Περί τα 5,5 δισ. με χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ που δεν θα έχουν διατεθεί στις τράπεζες
- Τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ από τη μείωση επιτοκίων των προηγούμενων δανείων στήριξης
Αν η τρόικα αποδεχόταν τις δύο πρώτες προτάσεις και οι Ευρωπαίοι συναινούσαν σε μείωση των επιτοκίων, για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό δεν θα χρειαζόταν να αντληθούν από τις αγορές πάνω από 2-3 δισ. ευρώ. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα, έστω και με ελαφρώς “τσιμπημένα” επιτόκια, ή μέσω ανακυκλούμενων εντόκων γραμματίων.
Η τρόικα λέει "όχι"
Τις προτάσεις για χρήση κεφαλαίων του ΤΧΣ και ανακύκλωση των “ομολόγων Αλογοσκούφη” απορρίπτει η τρόικα. Κατηγορηματική αντίθεση εκφράζεται κυρίως από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι τροϊκανοί επιμένουν ότι τα χρήματα του ΤΧΣ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν παρά μόνον για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Αρνητικοί εμφανίζονται επίσης και στις άλλες δύο προτάσεις που διατυπώνονται από ελληνικής πλευράς, προκειμένου να “περισσέψουν” χρήματα από το ΤΧΣ.
Για να μείνουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κεφάλαια του ΤΧΣ αδιάθετα και να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενοιύ, η ελληνική πλευρά ζητάει:
- Να μειωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (core tier I) των ελληνικών τραπεζών στα επίπεδα εκείνου που ισχύει για τις ευρωπαϊκές
- Να υπολογίζεται στα ίδια κεφάλαια των τραπεζών το 50% του αναβαλλόμενου φόρου – όπως γίνεται στις ευρωπαϊκές τράπεζες – και όχι το 20% που ισχύει τώρα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου