6.11.08
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σημεία κατάθεσης κ. Αθ. Ξυνίδη,Πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης
ΣΗΜΕΙΩΜΑ
(Σημεία κατάθεσης κ. Αθ. Ξυνίδη,
Πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην πρωινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την 6/11/08)
Ο κ. Ξυνίδης στην σημερινή του κατάθεση ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής:
(α) αναφέρθηκε στην συνεργασία των τοπικών φορέων με τον τότε Υφυπουργό κ. Φωτιάδη με αντικείμενο την αναπομπή των προηγούμενων γνωμοδοτήσεων και την παροχή εντολής στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους για μαχητικό δικαστικό αγώνα υπέρ του Δημοσίου στη εκδίκαση της αγωγής της Μονής για την περιοχή της Βιστωνίδας
«… λέει ο κ. Φωτιάδης “θα το κάνω” και μάλιστα η εντολή για αντιδικία στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους, λόγω του κατεπείγοντος, έρχεται πριν έρθει καν η απόφαση αναπομπής… πλέον ο Νομικός Σύμβουλος του Δημοσίου έχει εντολή να αντιδικήσει, κάνει τις ενέργειες τις οποίες κάνει ο κ. Χειμώνας, αντιδικεί κατά την άποψή μας συγκροτημένα, πάμε στο δικαστήριο όπου καταθέτουμε παρεμβάσεις, κατατίθενται τρεις πρόσθετες παρεμβάσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.»
(Σελ. 17 – 18 Πρακτικά Εξεταστικής πρωινή συνεδρίαση)
(β) Εξήγησε γιατί η Μονή επεδίωξε την δικαστική απόφαση και κατέθεσε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Μονή Βατοπεδίου (παρά την οργιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις για το αντίθετο, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και τη Βουλή) ΔΕΝ είχε μεταγράψει ΚΑΝΕΝΑ νόμιμο τίτλο για τις επίμαχες εκτάσεις στη Βιστωνίδα.
«Θα κολλούσαν στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στις ανταλλαγές και γι΄αυτό ήταν υποχρεωμένοι να πάνε στο δικαστήριο. Δεν τους αρκούσε η απόφαση του Υπουργού»
(Βλ. Σελ. 43 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«Προσκομίζω φωτοτυπίες επικυρωμένες επίσημες του Υποθηκοφυλακείου Ξάνθης κι ένα πιστοποιητικό που θα δείτε ότι η υποθηκοφύλακας Ξάνθης δεν μεταγράφει πρωτόκολλο….»
«Δεν μετέγραψε, ενέγραψε… Λέγεται σημείωση και γι’ αυτό ακριβώς γι΄αυτό από μόνη της η απόφαση δεν δημιουργεί δικαιώματα»
(Βλ. Σελ. 60 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«Υπάρχουν δύο πρωτόκολλα. Κανένα από τα δύο δεν έχει μεταγραφεί. Δεν μπορεί να μεταγραφεί το πρωτόκολλο.»
(Βλ. Σελ. 116 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
(γ) ξεκαθάρισε ότι τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ζήτησαν να δουν τον Ιούλιο του 2004 τον Υφυπουργό κ. Δούκα, αλλά και τον κ. Παυλόπουλο, ως πρώτο τη τάξει τότε Υπουργό, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η νέα κατάσταση που διαμόρφωσε η αναπομπή Φωτιάδη και η μαχητική υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης θα συνεχιζόταν και από την Κυβέρνηση Καραμανλή.
«Πηγαίνουμε πάνω, ειλικρινά είναι χαρούμενος… με την έννοια ότι εκείνη τη στιγμή οι Υπουργοί δεν είχαν υπογράψει ακόμα κάτι και άρα θα συνεχίσουν την νέα κατάσταση την οποία διαμόρφωσε ο κ. Φωτιάδης, αναπέμποντας την υπόθεση και περιμένοντας εν πάσει περιπτώσει το δικαστήριο. Και θέλω να σας πω ότι η αίσθηση όλων μας ήταν ότι ήταν χαμένο το Δικαστήριο για τη Μονή. Και ήταν χαμένο για την Μονή».
(βλ. Σελ. 21 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
(δ) Ο κ. Δούκας στην συνάντηση που είχε τελικά μαζί τους την 5/7/04 δήλωσε άγνοια για το θέμα και απέκρυψε το γεγονός ότι ήδη είχε υπογράψει και την κατάργηση της αναπομπής Φωτιάδη με την αποδοχή της νέας Γνωμοδότησης «περί μη ύπαρξης νόμιμου λόγου επανεξέτασης», αλλά και την εντολή παραίτησης του Δημοσίου από τη δίκη.
«Γιατί θέλαμε να δούμε τον κ. Δούκα; … Έχουμε την πληροφορία ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο εμμένει και δεν μπορεί να μας καλέσει, διότι η αναπομπή αυτή θυμίζω ότι ήταν για να κληθούμε να προσκομίσουμε τα στοιχεία μας…»
(βλ. Σελ. 20 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
Απάντηση μάρτυρα στην ερώτηση αν πιστεύει ότι είναι δυνατόν ο κ. Δούκας να μην απέκρυψε, αλλά να ξέχασε τα περί απόρριψης αναπομπής Φωτιάδη και παραίτησης από τη δίκη…:
«Το αποκλείω και να σας εξηγήσω γιατί. Η εισήγηση, όταν μπαίνουμε για να συζητήσουμε είναι «Κύριε Υπουργέ, είμαστε σε αυτή τη φάση. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο ενώ ζήτησε να επανεξετάσει την υπόθεση, δεν την επανεξέτασε και λέει ότι δεν χρειάζεται να την επανεξετάσει. Πιθανώς θα ζητήσει…» - προσέξτε αυτό λέμε … «από εσάς να την επικυρώσετε. Μην κάνετε τουλάχιστον τίποτα μέχρι να βγει το δικαστήριο». Δηλαδή, συζητάμε και για το θέμα της παραίτησης από το δικαστήριο… ήταν συγκεκριμένα τα αιτήματα….»
(βλ. Σελ. 51-52 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
Σχετικά δε με την στάση του κ. Διονυσόπουλου, που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ, κλήθηκε να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Υπουργείο Επικρατείας δήλωσε:
«…πως είναι δυνατόν ο κ. Διονυσόπουλος, ο οποίος φαινόταν να υπογράφει κάθε φορά τα έγγραφα, τα οποία αφορούσα το γνωμοδοτικό συμβούλιο και τη Μονή Βατοπεδίου, να μην μας καλέσει εμάς, εφόσον είχαμε κάποια στοιχεία ουσιαστικά, για να τα λάβει υπόψη του, τη στιγμή μάλιστα που ο Υπουργός το είχε ξαναστείλει για να το δει…»
(βλ. Σελ. 26 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
(ε) Ενημέρωσε την Εξεταστική Επιτροπή ότι υπήρξε πράγματι «μυστική συνάντηση» τον Σεπτέμβρη του 2004 σε υψηλό Κυβερνητικό επίπεδο, αλλά μόνο προεπιλεγμένων προσώπων (πέραν του Μητροπολίτη, πρόσωπα στενής κομματικής εμπιστοσύνης της ΝΔ) από την Επιτροπή Αγώνα που έγινε, μετά από σκόπιμο αποκλεισμό των κ.κ. Ξυνίδη και του Δημάρχου Βιστωνίδας, τελικά με τον κ. Ρουσόπουλο, αντί του Πρωθυπουργού που δεν ήταν διαθέσιμος. Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι ο αποκλεισμός τόσο του ιδίου όσο και του δήμαρχου Βιστωνίδας από την επίμαχη συνάντηση έγινε μετά από ενημέρωση που τους έκανε ο ίδιος ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής της περιοχής κ. Κοντός ότι δήθεν δεν θα γινόταν συνάντηση.
«… έπρεπε να μιλήσουμε με τον κ. Πρωθυπουργό πλέον γιατί έμπαινε θέμα κεντρικής άποψης της Κυβέρνησης για αυτό το θέμα. Δεν είχαμε εμπιστοσύνη στο πως χειρίστηκε την υπόθεση ο κ. Δούκας με την έννοια ότι δεν μας είπε ότι καν είχε υπογράψει… δεν μπορούσαμε να δούμε τον Πρωθυπουργό, διότι του Πρωθυπουργού δεν ήταν το πρόγραμμά του τόσο ελεύθερο για να μας συναντήσει και κλείνεται την ίδια μέρα συνάντηση με τον κ. Ρουσόπουλο σαν δίοδο επικοινωνίας…»
(βλ. Σελ. 25 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«Ουσιαστικά κατεβήκαμε για να καταγγείλουμε την παρανομία της υπόθεσης»
(βλ. Σελ. 102 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«μας ενημερώνει ο κ. Κοντός ότι δεν μπορεί να γίνει συνάντηση με τον κ. Ρουσόπουλο, διότι προέκυψε ένα πρόβλημα, αν θυμάμαι καλά με κάποιους λαθρομετανάστες και από εκεί και πέρα αυτό το ραντεβού δεν θα γινόταν και θα βλέπαμε να γινόταν κάποια άλλη μέρα…
Κάποια στιγμή με παίρνουν τηλέφωνο οι δημοσιογράφοι από την Ξάνθη και μου λένε, εν τέλει το ραντεβού έγινε ή δεν έγινε; Τους είπα δεν έγινε. Μα μου είπαν, πως δεν έγινε; Αφού ο κ. Τσαλίδης, ο οποίος είναι στον προθάλαμο του Υπουργού μας πήρε πριν από λίγο και μας είπε ότι ήλθαν και οι άλλοι και μπαίνουμε μέσα.»
(βλ. Σελ. 27-28 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«… ανακαλύπτω ότι υπάρχουν δύο φύλλα εφημερίδων, η ΘΡΑΚΗ η οποία έχει πληροφόρηση από τον κ. Τσαλίδη και η οποία λέει ότι έγινε το ραντεβού με τον κ. Ρουσόπουλο και ο ΜΑΧΗΤΗΣ, που ο εκδότης του ήταν τότε στο πολιτικό γραφείο του κ. Κοντού… όπου είπαν ότι δεν έγινε η συνάντηση»
(βλ. Σελ. 29 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«… και κάποια στιγμή βγαίνει ότι η συνάντηση έγινε»
(βλ. Σελ. 30 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
«… ο αποκλεισμός μας, ο οποίος είναι δεδομένος. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό. Έχω την αίσθηση ότι τους είπαν, όχι εκτός από το δικό μας χώρο ανθρώπους»
(βλ. Σελ. 54 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
(στ) Καταθέτει ότι, όπως τον διαβεβαίωσαν εκ των υστέρων τόσο ο Μητροπολίτης όσο και ο Νομάρχης και Δήμαρχος Ξάνθης, ο κ. Ρουσόπουλος στη «μυστική συνάντηση» επιλεγμένων μελών της Επιτροπής Αγώνα ξεκαθάρισε ότι πλέον «το ιδιοκτησιακό έχει τελειώσει υπέρ της Μονής», ενώ, αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις τους, τους διαβεβαίωσε ότι η Μονή θα πάρει ακίνητα σε άλλες περιοχές της χώρας.
«… πλέον μετά τη συνάντηση με τον κ. Ρουσόπουλο έχει λήξει το θέμα της ιδιοκτησίας και το μόνο που συζητήθηκε και έγινε δεκτο ήταν ότι εφόσον εμείς δεν τους θέλουμε στην Ξάνθη, θα τους τα δώσουμε κάπου αλλού… εφόσον δεν κλέβουν το σπίτι μας, ας πάνε να κλέψουν κάποιον άλλο… είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Τους δώσαμε πρώτα κάτι που δεν έπρεπε να το πάρουν γιατί ήταν εκτός συναλλαγής, αρχαιολογικοί χώροι, λίμνες, όχθες, κλπ και τώρα επειδή τους έδωσαν κάτι που δεν είναι μέσα στη συναλλαγή, θα το ανταλλάξουν.»
(βλ. Σελ. 31 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
(ζ) Τέλος, αναγνώρισε ως δεδομένη την ζημία που προκλήθηκε εις βάρος του Δημοσίου από την παραίτηση από την ήδη κερδισμένη δίκη.
«Μόνο η δικαστική απόφαση θα κατοχύρωνε επαρκώς το Δημόσιο. Άρα σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν έγινε η δίκη, η ζημία είναι δεδομένη και είναι αυτή που βλέπουμε μπροστά μας.»
(βλ. Σελ. 118 Πρακτικά εξεταστικής 6/11/08 πρωινή συνεδρίαση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου