10.6.10
Νταβούτογλου και μηδενικά προβλήματα
Φοίβος Κλόκκαρης
Αντιστράτηγος ε.α.
Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προβάλλει συστηματικά, σε όλα τα διεθνή βήματα, την εικόνα μιας Τουρκίας, η οποία επιθυμεί διακαώς ειρήνη με τα γειτονικά της κράτη και αναπτύσσει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Εντάσσει τις πρωτοβουλίες της κάτω από την παραπλανητική ομπρέλα μιας νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, υπό τον εύηχο τίτλο «Μηδενικά Προβλήματα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, που ενεργεί κατ' εντολήν των ισχυρών της γης, απένειμε τα εύσημα στον ειρηνοποιό Νταβούτογλου και την Τουρκία, που εξαπέλυσε διπλωματική επίθεση ειρήνης προς τους γείτονές της, όπως Συρία, Αρμενία, Ιράκ, Ελλάδα.
Ποια είναι η ουσία και ο στόχος αυτής της πολιτικής, που δεν προβάλλεται, αλλά υποκρύπτεται επιμελώς;
Η απάντηση είναι απλή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, υπό την προϋπόθεση της υποταγής των γειτόνων της στον επικυρίαρχo ρόλο της, ως του επίδοξου ηγεμόνα της περιοχής. Η προϋπόθεση αυτή δεν διακηρύσσεται από την Τουρκία, αλλά αποκαλύπτεται από τις δράσεις της στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματικής στρατηγικής και της προβολής της στρατιωτικής ισχύος.
Η προώθηση της νέας στρατηγικής της Τουρκίας υποβοηθείται από την ανατροπή προς όφελός της, της ισορροπίας γεωπολιτικού δυναμικού με τις γειτονικές της χώρες, και την ενίσχυση του γεωπολιτικού βάρους της για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μηδενικών προβλημάτων και τουρκικής ειρήνης θα αποτελούσε η Κύπρος, αν υιοθετείτο το Σχέδιο Ανάν. Ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζούσε υπό το καθεστώς μιας κατ' επίφασιν ειρήνης, υπό το κράτος φοβικού συνδρόμου, υποταγής και καθεστώτος φινλανδοποίησης (συνεχείς υποχωρήσεις σε όλους τους τομείς και σε κάθε αδιέξοδο που θα εδημιουργείτο, λόγω του φόβου του ισχυρού), αφού η Τουρκία θα είχε το στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Συγκεκριμένα:
• Η Τουρκία θα διατηρούσε επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα στο νησί (διατήρηση των συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας 1960).
• Η Κύπρος θα ήταν αφοπλισμένη και δεν θα είχε καμία δυνατότητα άσκησης αμυντικής πολιτικής, που ήταν αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους. Δεν θα είχε ένοπλες δυνάμεις ούτε όργανα για τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο των ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων, που θα ελάμβαναν απ' ευθείας εντολές από τις χώρες τους και θα διατηρούσαν 12 στρατόπεδα και 6 πεδία ασκήσεων απροσδιορίστου εκτάσεως.
• Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη Θάλασσα και τον αέρα θα υφίσταντο περιορισμούς, προς όφελος της Τουρκίας, που αποκτούσε και το δικαίωμα να έχει αεροναυτικές δυνάμεις στο νησί χωρίς την έγκριση του κυπριακού κράτους (ενσωμάτωση στο σχέδιο 3 συμφωνιών της Τουρκίας με το Ψευδοκράτος για την έρευνα - διάσωση και ασφάλεια ακτών).
• Η Κύπρος υποχρεούτο να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μη διαθέτει το έδαφός της για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Ελλάδος, και να συμμετέχει στην ΚΕΠΠΑ μόνο στο βαθμό που δεν θα επηρεάζοντο διατάξεις των συνθηκών εγγυήσεως και Συμμαχίας.
• Θα υπήρχε συνεχής ροή Τούρκων εποίκων.
Η πιο πάνω εικόνα της Κύπρου, αν είχε υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν, εντάσσεται στη λογική και τους οραματισμούς του Νταβούτογλου, για μηδενικά προβλήματα και τουρκική ειρήνη στον περίγυρο της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου θεωρεί την Κύπρο ζωτικό χώρο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και αναλύει σε βάθος το θέμα αυτό στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση στην Κύπρο.
Η μελέτη τού εν λόγω βιβλίου, από τους αρμόδιους οι οποίοι χειρίζονται το θέμα της ασφάλειας στις συνομιλίες του Κυπριακού, δυνατόν να συμβάλει στην αναθεώρηση της θέσης της δικής μας πλευράς, για αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους, που αφήνει την Κύπρο απροστάτευτη στους κόλπους της Τουρκίας, χωρίς δυνατότητα αυτονομίας, όπως συνέβαινε και στο σχέδιο Ανάν. Συμβάλλει ακόμα στην κατανόηση της αναγκαιότητας του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Ο Νταβούτογλου, ακαδημαϊκός με σπουδές στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, καθώς και στις διεθνείς σχέσεις, υπήρξε σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού για μακρό χρονικό διάστημα (περιλαμβανομένης της περιόδου του σχεδίου Ανάν) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, της οποίας ηγείται σήμερα ως ΥΠΕΞ. Η ανάλυση για την Κύπρο και το Αιγαίο, την οποία παρουσιάζει στο βιβλίο του (κεφάλαιο 6), εμπεριέχει τα πλέον πειστικά επιχειρήματα, για να αναθεωρήσει η πλευρά μας τη θέση για αποστρατιωτικοποίηση. Ήδη τα περισσότερα κόμματα το έπραξαν.
Syndesmos71
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου