9.6.10
"ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ" ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ Ή ΚΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ?? Xρεοκοπία της Ελλάδας προβλέπουν αναλυτές και επενδυτές
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («Bloomberg»). Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία, εκτιμά το 73% των αναλυτών και επενδυτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, τα οποία μετέδωσε το αμερικανικό οικονομικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Bloomberg». Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 2 και 3 Ιουνίου σε δείγμα 1.001 πελατών του «Bloomberg» - επενδυτών και αναλυτών - με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας από τους 300.000 συνδρομητές του ειδησεογραφικού πρακτορείου παγκοσμίως.
Από αυτούς, παρά τις επίσημες διαψεύσεις περί χρεοκοπίας που έχουν γίνει από την ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διαβεβαίωσε και πάλι ότι η Ελλάδα είναι εντός στόχου μείωσης του ελλείμματος, περισσότερες πληροφορίες στη σελ. 5), ένα ποσοστό 73% θεωρεί ιδιαίτερα πιθανή μία πτώχευση της Ελλάδας και ένα 41% δηλώνει βέβαιο ότι η χώρα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.
Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το 24% απάντησε ότι είναι «πολύ πιθανό», το 17% «αρκετά πιθανό», έναντι 23% που το θεωρεί «λίγο πιθανό» και 34% που πιστεύει ότι είναι «απίθανο».
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει το σθένος να ελέγξει μακροπρόθεσμα τις δαπάνες», δηλώνει στο «Bloomberg» ο διευθύνων σύμβουλος της RG Knox Co., Robert Knox.
Πιο αναλυτικά, και με εναλλασσόμενη σειρά στη λίστα των χωρών, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Από τις ακόλουθες χώρες, παρακαλώ καταδείξτε αν θεωρείτε ότι είναι πιθανό ή ότι δεν είναι πιθανό να χρεοκοπήσουν λόγω του κρατικού χρέους» (σ.σ. βλ. πίνακα).
Σε ό,τι αφορά την έξοδο από το ευρώ, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν: «Πόσο πιθανό θεωρείτε ότι κάθε μία από τις παρακάτω χώρες θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ ως εθνικό νόμισμα;».
Η χώρα που απειλείται περισσότερο μετά την Ελλάδα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, είναι η Πορτογαλία (με την εκδοχή να εγκαταλείψει την ευρωζώνη «πολύ πιθανή» κατά το 6% και «αρκετά πιθανή» σύμφωνα με το 14%).
Ακολουθεί η Ισπανία, με το 5% των ερωτηθέντων να κρίνει «πολύ πιθανή» την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ και το 10% «αρκετά πιθανή». Τέλος, για την Ιρλανδία, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 3% θεωρούν «πολύ πιθανό» να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ και σε ποσοστό 8% «αρκετά πιθανό».
Περισσότερο από το 60% των επενδυτών θεωρούν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να υποχωρεί εντός του επόμενου τριμήνου έναντι του δολαρίου, ενώ ένα 37% υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωζώνης θα πετύχει τους στόχους του.
Οσον αφορά το ταμείο έκτακτης βοήθειας για τις χώρες της ευρωζώνης το οποίο χρηματοδοτούν οι χώρες μέλη της και το ΔΝΤ με το συνολικό ποσό περίπου ενός τρισ. δολαρίων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε σκεπτικισμό ως προς την αποτελεσματικότητά του.
Μόνο το 23% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το ταμείο αυτό θα πετύχει τους στόχους του εμποδίζοντας και τη στάση πληρωμών από ένα ευρωπαϊκό κράτος ως προς το χρέος του και την έξοδο μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Αντίθετα, σύμφωνα με το 40%, «μπορεί να υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα προχωρήσουν σε στάση πληρωμών αλλά η ευρωζώνη θα μείνει αλώβητη». Το 35% των ερωτηθέντων πηγαίνει πιο μακριά, δηλώνοντας ότι η κρίση του χρέους δεν θα επιλυθεί με ορισμένες χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ.
«Υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος η ευρωζώνη να καταρρεύσει», δηλώνει ο Geoff Marson της Odey Asset Management.
Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς τόσο στις διεθνείς αγορές, όσο και στο ενιαίο νόμισμα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει απολέσει 12% από τα υψηλά της 15ης Απριλίου, ενώ το ευρώ έχει αποτιμηθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους.
Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Αμερικανοί επενδυτές, καθώς μόλις ένα 14% εξ αυτών θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες στήριξης του ευρώ «θα πιάσουν τόπο».
Μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση αποτυπώνει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ποσοστό 48%, έναντι της θετικής εικόνας που είχε καταγραφεί (σε ποσοστό 60%) στην προηγούμενη δημοσκόπηση τον Ιανουάριο.
«Ο Τρισέ θυσίασε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, με το να ενισχύσει τη διάσωση της Ελλάδας», σημειώνει ο Cyril Boudin, συμμετέχων στη δημοσκόπηση και αναλυτής της Unicredit.
Αντίθετα, περισσότεροι από τα δύο τρία των ερωτηθέντων, εγκρίνουν τους χειρισμούς που έγιναν από τον επικεφαλής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι. Παρόλα αυτά, σε ένα 85%, οι επενδυτές και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή κρίση θα πλήξει τις ΗΠΑ. Τα δύο τρία, όμως, λένε ότι το πλήγμα δε θα είναι αρκετό για να γυρίσει πίσω σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου