6.10.10
Όταν το δάκτυλο έδειχνε το φεγγάρι, ο ηλίθιος κοίταζε το δάκτυλο…
Αφού αποδείξαμε εχθές ότι η Κίνα έχει κατέχει ελάχιστο ποσοστό του Συνολικού Ελληνικού Χρέους, άρα ήταν εκ του περισσού και άνευ ιδιαίτερης σημασίας η δημόσια δέσμευση του Κινέζου Πρωθυπουργού για διακράτηση των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, θα πρέπει σήμερα να αναλύσουμε λίγο την ουσία της επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το εθνικό νόμισμα της Κίνας ονομάζεται Ρενμίμπι (και όχι Γουάν, όπως αναφέρεται συχνά. Το Γουάν είναι εθνικό νόμισμα της Κορέας). Το Ρενμίμπι είναι συνδεδεμένο συναλλαγματικά κυρίως με το Δολάριο. Άρα όταν το Δολάριο χαλαρώνει έναντι του Ευρώ χαλαρώνει και το Ρενμίμπι.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι όταν Δολάριο και Ρενμίμπι χαλαρώνουν έναντι του Ευρώ, τότε τα Αμερικανικά και Κινέζικα προϊόντα πουλιόνται ακόμα φθηνότερα -απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν- από τα Ευρωπαϊκά στις παγκόσμιες άρα και στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Τι είπε ο Κινέζος Πρωθυπουργός στις δημόσιες δηλώσεις του κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα;
Ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει Ευρωπαϊκά Ομόλογα (και Ελληνικά όταν η Ελλάδα ξαναβγεί στις Χρηματαγορές).
Ότι η Κίνα με αυτό τον τρόπο πριμοδοτεί την σταθερότητα του ευρώ ή σε απλά Ελληνικά την αυξημένη παρούσα ισοτιμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου (και του Ρενμίμπι).
Συμφέρει αυτή η ισοτιμία την ΕΕ και την Χώρα μας;
Κατηγορηματικά ΟΧΙ.
Μία οικονομία που παλεύει να βγει από την ύφεση, όπως η Ευρωπαϊκή, ή μία οικονομία που ψυχορραγεί μέσα στην ύφεση, όπως η Ελληνική, χρειάζονται φθηνό (χαλαρό) νόμισμα για να τονώσουν αντιστοίχως, είτε τις εξαγωγές τους, είτε την Εθνική της Βιομηχανία που είναι ο Τουρισμός.
Όμως, όλα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά στην ΕΕ. Γι’ αυτό και στις διαπραγματεύσεις του ASEM (Ευρώ- Ασιατική σύνοδος 46 χωρών), που διεξάγονται 5-6 Οκτωβρίου, θα θιχθεί μετ’ επιτάσεως το πρόβλημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας Ευρώ/Ρενμίμπι.
Όταν θα διαβάσουμε την Τετάρτη το απόγευμα 6 Οκτωβρίου 2010, την επίσημη ανακοίνωση του ASEM σχετικά με το συναλλαγματικό πρόβλημα, θα γνωρίζουμε πως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ. Τότε θα μπορούμε να προβλέψουμε με σχετική ασφάλεια και την τύχη των συμφωνιών που υπογράφηκαν την Κυριακή στην Αθήνα. Των υπολοίπων συμφωνιών πλην των ναυτιλιακών που είναι κανονικά άμεσα εκτελεστέα συμβόλαια, αλλά δεν συνεισφέρουν ούτε κατ’ ελάχιστο στην αύξηση του ΑΕΠ αφού αφορούν διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στον Nasdaq και στις οποίες Έλληνες Εφοπλιστές είναι βασικοί μέτοχοι.
Μπορούμε όμως να κρίνουμε από τώρα με την μέγιστη δυνατή βεβαιότητα τους Έλληνες Κυβερνητικούς, οι οποίοι με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου χειροκροτούσαν μετά μανίας τον Κινέζο Πρωθυπουργό όταν δήλωνε ότι η Κίνα θα συνεχίσει την αγορά Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Κρατικών Τίτλων.
Όταν δήλωνε δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Κίνα θα συνεχίσει να στηρίζει το ακριβό Ευρώ, ώστε και τα Κινέζικα προϊόντα να πουλιούνται ακόμα φθηνότερα στις παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές αγορές και ο Ελληνικός Τουρισμός να παραμένει πανάκριβο προϊόν έναντι Δολαριακών τουριστικών προϊόντων, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου