18.2.14
Η δόση έρχεται, το Μνημόνιο τελειώνει, η ομηρεία συνεχίζεται
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ξαναρχίζουν τη Δευτέρα και οι εξελίξεις που ακολουθούν είναι προδιαγεγραμμένες: Η τρέχουσα και οι καθυστερούμενες δόσεις του δανείου θα εκταμιευθούν μέχρι τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα βγεί τυπικά από το Μνημόνιο σε λίγους μήνες, θα παραμείνει όμως "υπό ομηρεία" και στενή επιτήρηση. Οι Ευρωπαίοι έχουν λάβει τις αποφάσεις τους για τον τρόπο χειρισμού του ελληνικού προβλήματος: Με την εκταμίευση των δόσεων θα καλύψουν τώρα τις άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας - αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Μάιο και κατέχονται κυρίως από την ΕΚΤ. Παράλληλα όμως θα φροντίσουν να την κρατούν "αγκιστρωμένη" και μετέωρη για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεταθέτοντας χρονικά τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για τα δύο μείζονα ζητήματα - την ελάφρυνση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των επόμενων ετών.
Η γραμμή πλεύσης που υιοθετούν οι εταίροι μας της ευρωζώνης, φάνηκε ξεκάθαρα από τα συζητηθέντα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και από τις εν συνεχεία δηλώσεις των Γ. Ντάισελμπλουμ και Ολι Ρεν. Τα μεγάλα «αγκάθια» του χρηματοδοτικού κενού και της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμπονται για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η ελληνική πλευρά ζητούσε να τεθούν επί τάπητος μετά την αξιολόγηση της τρόικας, αμέσως μόλις η Eurostat επιβεβαιώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σ' αυτή τη σκληρή θέση πρωτοστατούν Ολλανδία και Φινλανδία
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να συντηρήσουν την εκκρεμότητα, ώστε να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία - όπως φοβούνται - μετά από τη διαφαινόμενη ήττα της στις ευρωεκλογές και εν όψει πιθανών πρόωρων εθνικών εκλογών, θα είναι όλο και πιό "απρόθυμη" να λάβει αντιδηματικά μέτρα και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις με πολιτικό κόστος.
Κρατώντας "επί ξύλου κρεμάμενη" την κυβέρνηση ώσπου να συμφωνήσουν τα της ελάφρυνσης χρέους και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, θα μπορούν να "εκβιάσουν" αποκρατικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας - συμπεριλαμβανομένων τραπεζών - για τις οποίες ενδιαφέρονται ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί όμιλοι.
Οπως επισήμανε στο Sofokleousin.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν, «οι Ευρωπαίοι έχουν σαφή και πλήρη εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας, γνωρίζουν τις πολιτικές ισορροπίες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τον τελευταίο καιρό οι επιλογές τους απέναντι στην Ελλάδαυπαγορεύονται ουσιαστικά από κινήσεις ή παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης»
Με προειλημμένη την απόφαση για την έγκριση-εκταμίευση της δόσης, οι τωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα έχουν τις εντάσεις και τις αντιπαραθέσεις των προηγούμενων. Ούτως ή άλλως τα βασικά έχουν συμφωνηθεί και όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αυτή τη φορά «σκοπός των συνομιλιών είναι η επίτευξη συμφωνίας σε σειρά πολιτικών».
Οι τροικανοί θα επιδιώξουν κυρίως να αποσπάσουν από την ελληνική κυβέρνηση δεσμεύσεις γαι επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που "βαλτώνουν" και για προώθηση μεταρρυθμίσεων. Για τα θέματα απολύσων-κινητικότητας-διαθεσιμότητας στο δημόσιο τομέα, υπάρχουν ήδη συμφωνίες και το ζητούμενο είναι η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου