4.10.10
ΔΝΤ: Ομολογία ενός εγκλήματος
Στο έγγραφο της μελέτης του ΔΝΤ που μοιράστηκε στους συνέδρους παρουσιάστηκε και η οικονομετρική φόρμουλα «κάθε μείωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ μειώνει κατά 0,5% την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα αυξάνει την ανεργία κατά 0,3% και μειώνει τις επενδύσεις κατά 1%».
Βέβαια, το ΔΝΤ για να μη φανεί τελείως αναξιόπιστο ανέφερε ότι μετά από 5 χρόνια, η λιτότητα θα επιδράσει θετικά γιατί μέσω της μείωσης των επιτοκίων θα τονωθούν οι επενδύσεις. Προφανώς οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ μέσα στη νεοφιλελεύθερη παραζάλη τους ξέχασαν την περίφημη ρήση του Κέϊνς «μακροπρόθεσμα όλοι θα είμαστε νεκροί».
Τι έκανε το ΔΝΤ να προχωρήσει σ’ αυτή τη στροφή; Μήπως από κοινωνική ευαισθησία λόγω των 30 εκατομμυρίων επιπλέον ανέργων, που ανέβασαν σε 210 εκατ. το συνολικό αριθμό των ανέργων παγκοσμίως;
Είναι μια πιθανή εξήγηση, βλέποντας όχι μόνο τα αδιέξοδα της συνταγής του σε όσα κράτη δοκιμάστηκε, καθώς και την ανησυχία των κοινωνικών εκρήξεων παγκοσμίως. Ίσως και σε συνδυασμό με τους παραπάνω φόβους του, να είναι οι πολιτικές επιδιώξεις του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος Καν ως υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.
Η συγκρατημένη αλλαγή του ΔΝΤ φαίνεται ότι άρχισε στις 10 Σεπτέμβη στην κοινή διάσκεψη του ΔΝΤ με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ). Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Μπλανσάρ μίλησε για «χάσμα ανάμεσα στις αντιλήψεις που διαμορφώνουν η Γουόλ Στριτ και η Μέιν Στριτ». Δηλαδή από τη μια οι καπιταλιστές και από την άλλη οι εργαζόμενοι!
«Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν επανέλθει σε εξαιρετικά επίπεδα, αποκαθιστώντας τις απώλειες της κρίσης, ωστόσο η ανεργία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή», δήλωσε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «οι απώλειες των εισοδημάτων από την ανεργία είναι μόνιμες, ενώ οι απολύσεις συνδέονται με σοβαρές ασθένειες και υψηλή θνησιμότητα».
Προφανώς εδώ είναι σχόλιο τους για τις αυξανόμενες δαπάνες υγείας που δεν συμφέρει τα κράτη και τις επιχειρήσεις που στενεύουν τα κεφάλαια που διατίθενται προς αυτές.
Τα ερωτήματα του ΔΝΤ στρέφονται προς την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα έχει ενδιαφέρον και προφανώς θα προκαλέσει θυμηδία αν το ΔΝΤ καταγγείλει την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ως νεοφιλελεύθερες, ανάλγητες και οπισθοδρομικές. Μπορεί να δούμε και τον Στρος Καν να διαδηλώνει στις μεγάλες απεργίες που εξελίσσονται στη Γαλλία.
Μάκης Μπαλαούρας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου