9.11.09
ΝΔ: Η λάθος συζήτηση για τα αίτια της ήττας
Τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο χώρος ήταν σχεδόν άδειος. Δεν ήταν περισσότερα από 300 τα άτομα που παρακολούθησαν τις εργασίες του κι έλαβαν το λόγο, επί συνόλου περίπου 5.000 συνέδρων. Θέμα της συζήτησης αυτή τη δεύτερη μέρα ήταν τα αίτια της ήττας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Δεν είναι το θέμα ενδιαφέρον, κι έλειπαν τόσοι σύνεδροι; Δεν θέλουν να συζητήσουν γιατί έχασαν τις εκλογές; Μήπως, όπως λένε πολλοί, η Νέα Δημοκρατία σπρώχνει και πάλι τα προβλήματα κάτω από το χαλί; Μήπως αδυνατεί αυτό το κόμμα να αντικρίσει κατάματα τα προβλήματά του και προτιμά να ζει με αυτά; Μήπως αυτή η απροθυμία συνεπάγεται μια μακρά πορεία της Νέας Δημοκρατίας μέσα στην κρίση;
Αυτά και άλλα δακρύβρεχτα ακούγονται για τις εξελίξεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αλλά ας πάμε δυο χρόνια πίσω κι ας θυμηθούμε, τι έγινε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που (επαν)εξέλεξε τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του κινήματος. Ήταν Νοέμβριος του 2007 και η συζήτηση που έγινε για τη (δεύτερη συνεχόμενη) ήττα του Σεπτεμβρίου 2007 ήταν μηδενική. Δηλαδή ούτε το ΠΑΣΟΚ συζήτησε τα αίτια της διπλής (2004, 2007) ήττας του, κι όμως δυο χρόνια μετά το Συνέδριο του 2007 και την εκλογή αρχηγού, έγινε κυβέρνηση μετά από μια μεγάλη σε έκταση νίκη.
Οι αγωνίες των στελεχών της ΝΔ, βέβαια, δεν πρόκειται να αλλάξουν τις απαράγραπτες αρχές της άσκησης της πολιτικής. Κανένα κόμμα δεν ανανεώθηκε στον πολιτικό του λόγο, στα πρόσωπά του και στην εικόνα που έχει στην κοινωνία, κοιτώντας στο παρελθόν. Τα αίτια της ήττας της Νέας Δημοκρατίας έχουν γραφεί στον Τύπο δεκάδες φορές, και στα blogs ίσως και εκατοντάδες. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ως γνήσιο υποσύνολο της ελληνικής κοινωνίας, γνωρίζουν πολύ καλά για ποιους λόγους έχασε το κόμμα τους και γιατί ο Κώστας Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζονται συζητήσεις που το μόνο το οποίο θα καταφέρουν, είναι να στρέψουν την προσοχή των κομματικών στελεχών στο παρελθόν, να ξύσουν πληγές που όλοι γνωρίζουν τους λόγους για τους οποίους κακοφόρμισαν και, κυρίως, να χάσουν τη μάχη του μέλλοντος. Αυτό που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία μετά την 30η Νοεμβρίου, είναι ακριβώς ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ μετά την 11η Νοεμβρίου 2007. Να αφήσει πίσω του το παρελθόν, που όλοι γνωρίζουν και δεν χρειάζεται να αναμοχλεύουν, και να κοιτάξει με ποιους τρόπους θα ξανακερδίσει τη χαμένη πολιτική της κυριαρχία.
Στη Νέα Δημοκρατία ένα έχει σημασία: Τι στάση θα κρατήσουν ένα ή δυο πρόσωπα. Αν δηλαδή το πρόσωπο που θα αναδειχθεί στην ηγεσία της, καταφέρει να επαναφέρει στο κόμμα αυτό την ψυχική ενότητα των στελεχών που ήδη είναι τραυματισμένη και θα τραυματιστεί περαιτέρω στο δρόμο προς το Συνέδριο, και (αν η εκλογή είναι οριακή) η στάση όποιου χάσει τις εκλογές, αν θα είναι ενωτική ή υπονομευτική του νέου προέδρου. Όλα τα άλλα, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για τα πασίγνωστα αίτια της ήττας, είναι χωρίς κανένα νόημα. Απολύτως κανένα.-
1 σχόλιο:
Τι θελεις να μου πεις δηλαδη φιλε; Oτι πισω απ αυτες τις... "πληγές" ΔΕΝ κρύβονται ονόματα; Πρόσωπα; ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ;
Οταν λες "ας μη κοιταμε πισω", εννοείς και όλους αυτούς; ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ;
Δεν λέω να πάνε φυλακή.... όμως ΕΣΥ! Μ όλους αυτούς θα ΠΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ;
Δημοσίευση σχολίου