1.Το γράφαμε και χθες, αλλά σήμερα το θέμα δείχνει να παίρνει διαστάσεις. Ο λόγος αφορά στο ενδεχόμενο ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη και να μεταναστεύσουν, από φθινόπωρο, μεταφέροντας έδρα και παραγωγική δραστηριότητα εκτός ελληνικών ορίων.
Ο λόγος αφορά σε 4 τουλάχιστον, μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πολύ γνωστά ονόματα της εγχώριας βιομηχανίας, ορισμένες από τις οποίες προέρχονται από τον χώρο του λεγόμενου old money, γεγονός το οποίο συνεπάγεται πως όταν ανακοινωθούν οι προθέσεις τους, θα προκαλέσουν - εξασφαλισμένα - πολύ μεγάλο θόρυβο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη, αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν ενημερωθεί για τη δυσαρέσκεια τους ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, τόσο φορολογικά, όσο κι αναπτυξιακά κι όχι μόνο, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται αργά αλλά σταθερά το κλίμα φυγής, που θα τους οδηγήσει στην πόρτα εξόδου.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, η μία από τις τέσσερις προέρχεται από το χώρο των τροφίμων-ποτών και θεωρείται leader της αγοράς, μια άλλη από το κομμάτι της βαριάς βιομηχανίας,, όπως και η τρίτη της «παρέας», ενώ άγνωστη προς το παρόν παραμένει η ταυτότητα της τέταρτης.
Εκτιμάται ωστόσο ότι θα είναι αναλόγου μεγέθους και πρεστίζ. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά με τις προθέσεις τους, έχουν καταστεί κοινωνοί και στον ΣΕΒ (σσ και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε), καθώς είναι μέλη του και κατά καιρούς εκπροσωπήθηκαν αναλόγως και στις διοικήσεις του.
2.---Η απόφαση τους να φύγουν θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν οριστική και περισσότερο για τεχνικούς λόγους - παρά για λόγους ουασίας, έχουν αναβάλει αυτή την κίνηση για το ερχόμενο φθινόπωρο και κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν διαφορετική σε κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, αν και υπάρχει κάτι το οποίο λειτούργησε κοινά. Αυτό δεν ήταν άλλο από τις προθέσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού της επιτελείου να προχωρήσουν στην επιβολή εκτάκτων εισφορών από τώρα και για τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια, όπως προκύπτει κι από το κείμενο του Μνημονίου, που έχει υπογραφεί με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, στο πλαίσιο της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Ως γνωστόν, οι κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα άλλες δύο τέτοιες εισφορές, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να τις γονατίσει οικονομικά, σε επίπεδο χρήσης. Υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, ότι αυτή ήταν η βασική αιτία που η Alpha Bank ανακοίνωσε σε επίπεδο πρώτου τριμήνου αρνητικά αποτελεσμάτα, για πρώτη φορά στα χρονικά της. Το ίδιο ισχύει για το σύνολο των κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δείχνουν να έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω.
3.--- Την ίδια ώρα
α) οι επιστροφές του ΦΠΑ παραμένουν παγωμένες από τον περασμένο Φεβρουάριο και θα είναι έτσι τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο,
β) ο τραπεζικός δανεισμός παρέχεται πλέον με το σταγονόμετρο, επιτείνοντας το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας από την αγορά
γ) οι σχέσεις με τους προμηθευτές του εξωτερικού δεν έχουν αποκαταταθεί λόγω του κλίματος καχυποψίας που επικρατεί εκτός συνόρων για οτιδήποτε ελληνικό
δ) η οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια εξακολουθεί να κολλάει πάνω σε απίστευτα και σχεδόν αξεπέραστα γραφειοκρατικά προβλήματα, τα οπόία στραγγαλίζουν κάθε καλή πρόθεση.
Το κλίμα, κατά συνέπεια, διαγράφεται παντελώς αρνητικό για την ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και ουσιαστικά οι βιομηχανίες σπρώχνονται στο να πάρουν την απόφαση της μεταφοράς έδρας.
4.----Εννοείται, βεβαίως, ότι μια τέτοια κίνηση, από την άλλη πλευρά, θα λειτουργήσει ως το τελικό χτύπημα στην παραπέουσα ελληνική οικονομία, η οποία:
1. από τις αρχές του χρόνου είδε την υστέρηση των εσόδων να έχει φτάσει στα 700 εκατ ευρώ, βαίνοντας συνεχώς αυξανόμενη, λόγω του γνωστού προβλήματος της ανυπαρξίας φοροεισπρακτικού μηχανισμού,
2. ειδικά στα έσοδα από τις επιχειρήσεις, λόγω της συνεχιζόμενης αρνητικής εικόνας στο χώρο, η υστέρηση που θα παρατηρηθεί ,σε επίπεδο έτους, θα φτάσει στο 1 δις ευρώ. Συγκεκριμένα είχαν προυπολογισθεί 3 δις ευρώ και θα είναι επιτυχία αν μαζευτούν περί τα 2 δις τελικώς.
Κι έτσι όπως διαγράφεται η κατάσταση, στο άμεσο μέλλον, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για όλους όσοι εμπλέκονται στην είσπραξη εσόδων και στο κομμάτι της ανάπτυξης της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου