17.1.14
«Καμικάζι» ο Παπούλιας, υπόκωφο μήνυμα στους Ευρωπαίους
Πως ερμηνεύονται οι δηλώσεις του για "κλωτσιά στην τρόικα" και... "τελευταία χρονιά στην προεδρία"
Θέση στο δημόσιο διάλογο για την επόμενη μέρα της κρίσης, την έξοδο από το Μνημόνιο και την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα πήρε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκαλώντας αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε "να ξεπεράσουμε την κρίση, να δώσουμε κλτσιά στην τρόικα", ενώ οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους τν δανειστών συνεχίζονται και αναμένεται και η άφιξη των επικεφαλής των κλιμακίων στις 21 Ιανουαρίου.Οι δηλώσεις Παπούλια ερμηνεύονται ως προπομπός εξελίξεων, καθώς ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαθέτει ενημέρωση και είναι και άριστος διπλωμάτης, ενώ τείνει στις τοποθετήσεις του να εκφράζει το λαϊκό αίσθημα.
Η κυβερνητική πολιτική στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη εστιάζει στην εκπλήρση των τυπικών κριτηρίων ώστε να τεθεί το θέμα της αποδέσμευσης από το Μημόνιο και της αποχώρησης της τρόικας, εντός του 2014 και πριν τις Ευρωεκλογές. Το Sofokleousin.gr έχει εγκαίρως επισημάνει το κεντρικό διακύβευμα της κυβερνητικής πολιτικής, για την εκπλήρωση του οποίου ο Αντώνης Σαμαράς παραιτήθηκε από το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αποδεχόμενος τις γερμανικές θέσεις για ελάφρυνση σε βάθος χρόνου με διαδικασίες βήμα, βήμα.
Υπ αυτό το πρίσμα η τοποθέτηση του Κάρολου Παπούλια δείχνει την εμπεδωμένη πλέον πεποίθηση στους κυβερνητικούς κύκλους ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν τελικά την ανταλλαγή -μη κούρεμα για αποχώρηση της τρόικας- και πολιτική επιβράβευση της κυβέρνησης. Παράλληλα η δημόσια τοποθέτηση του πρώτου πολίτη της χώρας έχει αυξημένο ειδικό βάρος και σημειολογία καθώς διαμηνύει στους Ευρωπαίους ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι πλέον ανυπόφορη.
Αυ η δήλωση για την τρόικα συνυπολογιστεί με την προηγούμενη για την τελευταία χρονιά στην προεδρία της Δημοκρατίας τότε ο Κάρολος Παπούλιας στέλνει ένα σαφές μήνυμα, ότι ο ίδιος θα μετατραπεί σε θρυαλλίδα εξελίξεων αν δεν αποχωρήσει η τρόικα, κάτω από ένα πλέγμα συμφωνίας με την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους.
Όπερ σημαίνει ότι τοποθετείται εξ ονόματος της κυβέρνησης καθώς το επόμενο καυτό ζήτημα στη διαπργμάτευση είναι η χορήγηση νέου δανείου για να κλείσει το χρηματοδοικό κενό και να συνεχιστεί απρόσκποπτα η χρηματόδοτηση του προγράμματος από όλες τις πλευρές.
Όπως αποκάλυψε το Sofokleousin.gr το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει σε μια τέτοια προοπτική αρκεί να λάβει επαρκείς εξασφαλίσεις από την Κομισιόν ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι την αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου. Για τον ίδιο λόγο στο ταμείο επικρατεί η άποψη να ζητηθεί και collateral από τον ESM ή την ΕΚΤ.
sofokloeousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου