ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

12.3.14

Η τρόικα βάζει «φρένο» στο... οδοιπορικό του πλεονάσματος


Ζητεί μέρος να διατεθεί για αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες - Περικοπή στα επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων

Επίσημο είναι πλέον το «φρένο» της τρόικας στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκάλυψε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα

διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα», όπως επίσης και ότι η τρόικα ζητεί περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι επιφυλάξεις της τρόικας για το χειρισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ενισχύονται και μετατρέπονται σε ανησυχίες μετά την υστέρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία καλύπτεται με «μαχαίρι» στις δαπάνες.

Ποιο πλεόνασμα;

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, οι ελεγκτές κατέστησαν σαφές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που θα διανείμει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014. Δηλαδή, εάν η τρόικα επιτρέψει τη διανομή π.χ. 1 δισ. ευρώ, το 2014, από το «πλεόνασμα» του 2013, θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα είτε στο σκέλος των δαπανών είτε των εσόδων, προκειμένου να καλύψει το κόστος και να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του 2014.

Οπως εξήγησε, δείχνοντας αιφνιδιασμένος από την εξέλιξη, η όποια καταβολή επιδόματος εντός του 2014 θα καταγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014. Στην παρατήρηση πως «αφού υπάρχει πλεόνασμα», εξήγησε πως «το πλεόνασμα δεν είναι στο ταμείο», αλλά σε κάθε περίπτωση κάθε δαπάνη θα πρέπει να καταγραφεί.

Οι ελεγκτές δεν πείθονται πως το κόστος των παροχών που σχεδίαζε η κυβέρνηση σε ένστολους, συνταξιούχους (όχι σε μακροχρόνια ανέργους και φτωχά νοικοκυριά) θα μπορέσει να καλυφθεί και μέχρι να λάβουν εγγυήσεις αρνούνται να συμφωνήσουν στο δημοσιονομικό.




 
Η ίδια πηγή αποκάλυψε πως ένα μέρος του πλεονάσματος του 2013, το μέγεθος του οποίου δεν αποκάλυψε, θα διατεθεί σε «αναπτυξιακή δράση». Οπως διαφάνηκε, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί την απαίτηση των δανειστών ένα μέρος του πλεονάσματος να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακοποιούς. Οι ελεγκτές πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί διαφορετικά τα ποσά των οφειλών θα πρέπει να καλυφθούν με νέο δάνειο από το μηχανισμό.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος ανέφερε «δεν έχουμε κλείσει ακόμη για το πρωτογενές του 2013». Εξήγησε ότι «σίγουρα δεν είμαστε στο μηδέν, αλλά δεν έχουμε συμφωνήσει και για τα μεγέθη του 2014».

4,36 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στον Ιανουάριο σε 4,36 δισ. ευρώ ή σε 4,8 δισ. ευρώ μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων. Ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρούνται οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός Γενικής Κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής.

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2013, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρουσίασαν μικρή μείωση και οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 453 εκατ. ευρώ έναντι 519 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2013.

Επίσης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φορέων του Δημοσίου αντιστοιχούν σε 4,36 δισ. ευρώ, από αυτά τα 2,81 δισ. αφορούν οφειλές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, εκ των οποίων 1,76 δισ. ευρώ είναι χρέη τουΕΟΠΥΥ, 790 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων, 326 εκατ. ευρώ των ΟΤΑ, 234 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη υπουργείων και τα υπόλοιπα 204 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές λοιπών ΝΠ.

Σημειώνεται ότι στους στόχους του προγράμματος οικονομικής πολιτικής είχε περιληφθεί η μείωση του συνολικού ύψους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της οικονομίας.

Στην τρίτη επικαιροποίηση του μνημονίου οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής συμφωνήθηκε με τους εταίρους η χρηματοδότηση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων με την τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων, με κύριο στόχο να μη δημιουργηθούν νέες.

Νέο «κούρεμα» αποδοχών 

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως η τρόικα θέτει ζήτημα νέας μείωσης της δαπάνης για τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα, μέσω του ψαλιδίσματος των επιδομάτων.

Ειδικότερα, όπως είπε, δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών, αλλά των επιδομάτων οδοιπορικών που καταβάλλονται στους δημοσίους υπαλλήλους στα οποία παρατηρούνται τεράστιες αποκλίσεις ακόμη εντός του ίδιου υπουργείου.

Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κ.λπ.).

Σχολιάζοντας σχετικά είπε πως «ορθώς παίρνουν τα έξτρα, αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός». Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

Σοβαρή πηγή ανησυχίας η υστέρηση των εσόδων 

Συνεχίστηκε και το Φεβρουάριο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων, που αποτελεί μια σοβαρή πηγή ανησυχίας για την τρόικα, και έτσι διατηρείται ανοιχτό το ζήτημα του προϋπολογισμού του 2014.

Οι ξένοι ελεγκτές έχουν διαμηνύσει πως κεντρικός στόχος του προϋπολογισμού του 2014 είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 2,75 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ, πάση θυσία.

Ολόκληρο το ποσό του πλεονάσματος θα διατεθεί για τη μείωση του δημοσίου χρέους και εάν σημειωθεί υπέρβαση η κυβέρνηση θα μπορεί να διανείμει το 70% της υπέρβασης. Ομως ο φιλόδοξος στόχος απειλείται από την υστέρηση των εσόδων για δεύτερο μήνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.874 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 8.449 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας υστέρηση 575 εκατ. ευρώ. Επίσης τα έσοδα προ των επιστροφών φόρου παρουσίασαν υστέρηση ύψους 270 εκατ. ευρώ και η διαφορά οφείλεται στην επιστροφή φόρων ύψους 497 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο, έναντι στόχου για επιστροφές 193 εκατ. ευρώ.

Η υστέρηση των εσόδων καλύφθηκε από τα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που ανήλθαν σε 1.594 έναντι στόχου 587 εκατ. ευρώ, αλλά και από τις περικοπές των δαπανών.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 8.973 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 590 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9.563 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 8.367 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 846 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 791 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (7.207 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 776 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 8,5%.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: