ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

17.2.14

Τα λεφτά τελειώνουν, βάζουν χέρι στα κρατικά αποθεματικά

Του Γιάννη Αγγέλη


Η τελευταία εβδομάδα του μήνα θα είναι δύσκολη για τον κ. Στουρνάρα, και ειδικά για τον κ. Σταϊκούρα. Θα καταλάβουν και οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί πώς αισθάνεται ένας επαγγελματίας που σφίγγει γύρω από τον λαιμό του η θηλιά της έλλειψης ρευστότητας...

Στις 24 του μήνα το υπ. Οικονομικών πρέπει να πληρώσει για τόκους των ομολόγων του PSI+ περί τα 1,8 δισ. ευρώ. Και αυτό, αφού έχει πληρώσει στα μέσα Ιανουαρίου άλλο ένα ποσό της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες.

Με άλλα λόγια, σε επίπεδο κρατικού «κουμπαρά» η πίεση αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς το διαθέσιμο μαξιλάρι των 3 περίπου δισ. ευρώ που κρατά στην άκρη ο κ. Σταϊκούρας μαζί με τις ροές των φορολογικών εσόδων εξαντλείται επικίνδυνα, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη βεβαιότητα που έχει εκφράσει ο κ. Στουρνάρας ότι...
«αντέχουμε χωρίς δόση μέχρι τον Μάιο...».

Βέβαια, στη σκιά της ταμειακής διαχείρισης των διαθεσίμων του Δημοσίου υπάρχει και χρησιμοποιείται εντελώς βραχυπρόθεσμα και το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων του ΤΧΣ. Όπως αναφέρεται αρμοδίως, η περιορισμένη χρήση των διαθεσίμων του ΤΧΣ γίνεται σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις και «τα χρήματα επιστρέφονται σε διάστημα εβδομάδων ή μήνα το πολύ», με τη βοήθεια εκδόσεων εντόκων γραμματίων.

Από το γεγονός, πάντως, ότι ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει εξαγγείλει προς το παρόν κάποιες έκτακτες και πέραν του επίσημου προγράμματος εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκτιμάται ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «διαχειρίζεται με δικά του μέσα την ταμειακή πίεση...», προς το παρόν τουλάχιστον. Σε περίπτωση, πάντως, έκτακτης ανάγκης, η δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας φαίνεται να είναι η απάντηση, η οποία, όμως, θα πρέπει να εξυπηρετηθεί στα τέλη Μάρτη από την εκταμίευση των δανειακών δόσεων.

Το ερώτημα, όμως, είναι τι θα γίνει τον επόμενο μήνα, στη διάρκεια του οποίου δεν υπάρχουν μεν άμεσες υψηλές υποχρεώσεις πληρωμών για τόκους και χρεολύσια, αλλά την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις εκτέλεσης του Προϋπολογισμού είναι ανελαστικές και δείχνουν πόσο επικίνδυνη γίνεται η καθυστέρηση της εκταμίευσης των δόσεων των δανείων, χωρίς τις οποίες η Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει... ούτε τις δαπάνες για τις εκλογές του Μαΐου.

Συνολικά στο α΄ τρίμηνο του 2014 οι υποχρεώσεις σε τόκους και χρεολύσια ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ και πρέπει να πληρωθούν από τα διαθέσιμα του ΓΛΚ χωρίς τη «βοήθεια» από τα δάνεια του EFSF και του ΔΝΤ... Το πόσο αντέχει σ΄ αυτήν την πίεση η ταμειακή ρευστότητα του ΥΠΟΙΚ θα εξαρτηθεί όχι μόνο –και κυρίως– από τις ροές των φοροεσόδων, αλλά από τη συμπληρωματική βοήθεια από τα έντοκα γραμμάτια, δηλαδή από τον εσωτερικό δανεισμό και την προσφυγή –έστω προσωρινή– του ΓΛΚ στο ταμείο του ΤΧΣ υπό τη σιωπηρή ανοχή της τρόικας και της ΤτΕ.

Βέβαια, η συζήτηση για μια ενδεχόμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου παραμένει στο τραπέζι, αλλά μια τέτοια κίνηση προϋποθέτει το πράσινο φως από την ΕΚΤ. Και αυτό ακόμη παραμένει ζητούμενο...

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 15ης Φεβρουαρίου

Από capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: