20.1.14
Σενάριο Ρουμανίας με τρόικα Θρυαλλίδα εξελίξεων η απόφαση του ΣτΕ για τους στρατιωτικούς
Σενάριο που δεν απέχει πολύ από αυτό που διαδραματίστηκε στη Ρουμανία το 2012, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποχώρησε διακόπτοντας τη χορήγηση βοήθειας, φαίνεται ότι εξελίσσεται και στην Ελλάδα. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομική επιστροφή αμοιβών στους ενστόλους θυμίζει την υπόθεση με την ακύρωση εφαρμογής του μέτρου μείωσης των συντάξεων στη γειτονική χώρα. Η απόφαση αυτή επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και αναμένεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων.
Η απόφαση του Ανώτατου ακυρωτικού Δικαστηρίου θεωρείται ντε-φάκτο νόμος του κράτους και η κυβέρνηση καλείται να την εκτελέσει. ΑΝ το πράξει όμως θα αλλάξουν τα δημοσιονομικά στοιχεία, θα μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και θα υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα.
Σε μια τέτοια περίπτωση το χάσμα μεταξύ τη ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα θα διευρυνθεί, οι δανειστές θα απαιτήσουν αποτελεσματικά και εφαρμόσιμα μέτρα.
Σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να διώξει την τρόικα είτε με έκρηξη αποκαθιστώντας το κοινωνικό της προφίλ και «πατώντας πόδι» είτε να βρει modus vivendi εφαρμόζοντας νέα μέτρα.
Σε πρώτη φάση στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν να εντάξουν την απόφαση αυτή στο πλαίσιο της διανομής κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα και να εντάξουν το σύνολο της δαπάνης στα επόμενα έτη και όχι στο 2013, το οποίο αφορά.
Το θέμα το γνώριζαν στο οικονομικό επιτελείο και δεν είναι τυχαίο ότι είχε περιληφθεί στις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, προς το Ευρωκοινοβούλιο (στο πλαίσιο της έκθεσης που καταρτίζει για το ρόλο της τρόικας στις χώρες με προβλήματα) στις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις.
Αυτές τις ημέρες υπάρχει η συζήτηση με την τρόικα για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει στην τρόικα πακέτο παρεμβάσεων για την διασφάλιση εξοικονόμησης 1,2 δις ευρώ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν έχει αποδεχτεί κάποια από αυτά. Μάλιστα, έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία για ορισμένα μέτρα, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις και ανταλλαγή στοιχείων σε τεχνικό επίπεδο και τίποτα δεν έχει κλείσει.
Όταν η συζήτηση για το 2014 ολοκληρωθεί, θα ανοίξει εκείνη για το 2015. Η τρόικα υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό σε 2-3 δις ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά σε περίπου 1 δις ευρώ. Η τρόικα, πάντως, θα επιμείνει στο να υπάρξει συμφωνία για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς, ώστε η Ελλάδα να είναι δεσμευμένη - ανεξαρτήτως κυβερνήσεως – στην εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος.
sofokleousin
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου