27.3.14
Γρίφος η έξοδος στις αγορές
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ
Τον πήχυ των προσδοκιών, σχετικά με την ημερομηνία εξόδου της χώρας στις αγορές, προσπαθεί να χαμηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τις πληροφορίες και τις προσδοκίες από την πλευρά του Μαξίμου για μια δοκιμαστική έξοδο πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνιακούς λόγους.
Οπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «είμαστε σχεδόν έτοιμοι και μόλις κρίνουμε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα βγούμε στις αγορές. Ηδη, μην ξεχνάτε, έχουν βγει οι τράπεζες», ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση αν η κίνηση αυτή θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, απάντησε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν μπορώ να σας το πω τώρα, μάλλον όχι».
Είναι γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι από τα πρώτα στελέχη της κυβέρνησης που εισηγήθηκαν την επιστροφή στις αγορές εντός του 2014. Ωστόσο, όπως λέγεται, ο ίδιος έχει έρθει κατά καιρούς σε ευθεία σύγκρουση με όσους επιχειρούσαν να επισπευσθεί η έξοδος, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον αλλάξει πορεία και η έξοδος θα επιβεβαιώσει αυτή την αλλαγή, ακριβώς γι' αυτό το λόγο θα πρέπει οποιαδήποτε κίνηση να γίνει πολύ προσεκτικά και την κατάλληλη στιγμή.
«Εξομολογήσεις»
Αλλωστε εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες έχει «εξομολογηθεί» σε συνομιλητές του ότι ο ίδιος εξετάζει όλες τις περιπτώσεις και διερευνά τις προθέσεις της αγοράς, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου ακόμα και στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό όμως που τον κάνει να παραμένει επιφυλακτικός, είναι ότι θα πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε το εγχείρημα να έχει απόλυτη επιτυχία και να στείλει το σωστό μήνυμα.
Ο κ. Στουρνάρας βέβαια γνωρίζει παράλληλα ότι πέραν του επικοινωνιακού κέρδους η χώρα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προσφύγει μόνιμα στις αγορές για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, καθώς ο δανεισμός από τις αγορές με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, σε σχέση με αυτά που δανείζεται η χώρα από το μηχανισμό στήριξης, δεν θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους.
Εξάλλου στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η μόνιμη έξοδος στις αγορές θα μπορεί να γίνει μετά τον Μάρτιο του 2016, καθώς όπως λέει «μεγάλη σημασία έχει ότι μέχρι τον Μάιο του 2015 είμαστε απολύτως καλυμμένοι και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 υπό προϋποθέσεις καλυμμένοι. Μετά θα έχουμε πια τη δυνατότητα να βγούμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες».
Αναφορικά με τη λήψη νέων μέτρων, ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι «νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα», ξεχνώντας ωστόσο να πει ότι η διατήρηση και τα επόμενα χρόνια του «έκτακτου» τέλους αλληλεγγύης αποτελεί στην ουσία νέο φορολογικό μέτρο.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει κανένα από τα υφιστάμενα χαράτσια που έχουν επιβληθεί από το Μνημόνιο, καθώς όπως είπε «θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι πράγματι τα επιτεύγματα αυτά είναι μόνιμα και βιώσιμα και θεωρώ ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μειώσουμε το επίδομα αλληλεγγύης».
Βέβαια σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια περικοπών στο μέτωπο των δημοσίων δαπανών, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα επιβολής νέων φορολογικών μέτρων και ως εκ τούτου η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος θα έρθει από την ανάπτυξη!
«Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τώρα πετύχαμε αυτά τα αποτελέσματα με μια βαθιά ύφεση. Τώρα ξεκινάμε και έχουμε ανάκαμψη, άρα έχουμε μπροστά μας όλο το θετικό στοιχείο που θα προέλθει από την ανάκαμψη της οικονομίας και αυτό όπως ξέρετε αντανακλάται και στα φορολογικά έσοδα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Δεν είναι βάρος ο ΟΟΣΑ
Επίσης ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τη λίστα του ΟΟΣΑ δεν πρέπει να τη θεωρούμε βάρος, καθώς «είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία».
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το Eurogroup του Μαΐου για το θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευτεί ένα νέο κούρεμα και μάλιστα μονομερώς, καθώς όπως δήλωσε «μονομερές κούρεμα του χρέους σημαίνει έξοδος από το ευρώ, σημαίνει περιθωριοποίηση της ελληνικής οικονομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή τη συζήτηση με τους δανειστές, είπε: «Θα είναι ευπρόσδεκτος. Κάθε ιδέα είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να είναι όμως ρεαλιστική».
enet
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου