4.4.14
Πάνος Καμμένος : Επιβεβαιώνονται αυτά που λέγαμε οι ΑΝ.ΕΛΛ ότι δηλαδή η Χ.A εξυπηρετούσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την τρόικα
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΑΛΤΑΚΟΥ
«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συζητήσαμε επί αρκετή ώρα δύο θέματα, το εθνικό και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με την κοινή συμφωνία.
Είναι σημαντικό ότι είχαμε την πρώτη ενημέρωση - μέχρι τώρα δεν υπήρχε ενημέρωση - και στην ενημέρωση η οποία έγινε διατυπώσαμε τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με το ότι δεν αναφέρεται το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, υπάρχει ο κίνδυνος να μιλάμε για μια παρθενογένεση. Το δεύτερον είναι ότι δεν περιγράφονται επακριβώς τα κατάλοιπα εξουσίας και ο φόβος που υπάρχει είναι να μην μιλάμε για μια ομοσπονδία, αλλά για μια συνομοσπονδία.
Ο πρόεδρος απάντησε σε σχέση με όλα αυτά, όπως μας ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η οποία θα είναι μια εθνική πρόταση σε σχέση με τους ορισμούς, αλλά και με την πιθανή λύση. Η λύση αυτή θα πρέπει να είναι δίκαιη, μόνιμη και θα πρέπει να διασφαλίζει πρώτον, το θέμα της επαναφοράς του εδάφους, το θέμα της απομάκρυνσης των εποίκων. Οι έποικοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να μένουν στην κατεχόμενη Κύπρο. Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με την επιστροφή των περιουσιών, όπως επίσης και με τη διασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού ελληνισμού σε μια δημοκρατία, όπου δεν θα υπάρχουν δυνάμεις κατοχής.
Συζητήσαμε και για το οικονομικό, για την πορεία με την Ευρώπη. Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρξει και μία ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής και συγκεκριμένα του κ. Συλλούρη σε σχέση με αυτά που διαδραματίστηκαν και στην Ελλάδα με τις κυπριακές τράπεζες και τα ελληνικά υποκαταστήματα. Έχει διαπραχτεί μια πολύ μεγάλη απάτη και είναι σημαντικό να βρεθούν ποιοι πόνταραν και ποιοι κέρδισαν από αυτή την ιστορία μέσα σε μια νύχτα, όπως και οι ευθύνες που υπάρχουν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε σχέση με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν οι κυπριακές τράπεζες. Πού πήγαν τα χρήματα αυτά, τα οποία ουσιαστικά πήρε ως ανακεφαλαιοποίηση η Τράπεζα της Ελλάδος; Θα συναντηθώ το βράδυ με τον κ. Συλλούρη και θα έχουμε μια περαιτέρω συνεργασία. Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για την οικονομική κρίση, η οποία έχει πλήξει σημαντικά και τον κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και την Ελλάδα. Η Ευρώπη των μνημονίων δεν μπορεί να οδηγήσει σε μία Ευρώπη των τραπεζών, σε μία Ευρώπη της Γερμανίας».
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση του Μπαλτάκου; Γιατί από ότι φαίνεται έχουμε και άλλες συνομιλίες.
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ υπάρχει ένα θέμα και μόνο. Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, υπάρχει πρόβλημα σύγκρουσης των εξουσιών. Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι κάποιοι από την κυβέρνηση, με την ανοχή του πρωθυπουργού, παρενέβησαν στη δικαστική εξουσία. Όταν η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία έχουμε συνταγματική εκτροπή. Το δεύτερο είναι ότι αποδεικνύεται πλέον, ότι υπήρχε διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και του ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής. Και η κυβέρνηση λοιπόν μιλούσε με τη Χρυσή Αυγή, αλλά και η Χρυσή Αυγή, η οποία παρουσιαζόταν ως ένα δήθεν αντισυστημικό κόμμα, επισκεπτόταν τακτικά τον γραμματέα της κυβέρνησης.
Επιβεβαιώνονται αυτά που λέγαμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ότι δηλαδή η Χρυσή Αυγή εξυπηρετούσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης και την τρόικα. Είχε το ρόλο του «κακού» και την ίδια στιγμή είδαμε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση να υπερπροβάλουν τη Χρυσή Αυγή έναντι άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων όπως είναι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Η υπόθεση αυτή πρέπει να βγει στο φως. Δεν θα πρέπει να απαγορεύσουν να έλθουν στη Δικαιοσύνη οι συνομιλίες αυτές, αλλά και εν γνώσει του ελληνικού λαού. Και βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε ως τριτοκοσμική χώρα, όπου μπαίνει πολίτης στη Βουλή των Ελλήνων, δέρνει βουλευτές και εν συνεχεία βγαίνει με τη συνοδεία του Φρουράρχου. Αυτά συμβαίνουν σε χώρες της Κεντρικής Αφρικής, δεν μπορεί να συμβαίνουν στην Ελλάδα.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Επειδή γίνεται πολλή κουβέντα ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες συνομιλίες. Αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιο μέλος της δικής σας παράταξης, βουλευτής, που να έχει συζητήσει μαζί τους; Και δεύτερον, για το Κυπριακό, όταν ανακοινώθηκε το κοινό ανακοινωθέν την πρώτη φορά - ήρθε εδώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης και συνομίλησε με τον Σαμαρά - είχατε επικρίνει έντονα τη διαδικασία τότε. Σήμερα με την ενημέρωση που λάβατε άλλαξε η στάση σας κάπως;
Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρχήν, όσον αφορά το θέμα του διαλόγου με εμάς, εμείς κάνουμε διάλογο στη Βουλή, δεν κάνουμε διάλογο σε κλειστά γραφεία, ούτε με κρυφές κάμερες. Κάνουμε διάλογο ενώπιον του ελληνικού λαού και από την πρώτη στιγμή έχουμε πάρει σαφή θέση για τη Χρυσή Αυγή.
ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Δηλαδή αποκλείετε να έχει συνομιλήσει ένας δικός σας βουλευτής και να έχει καταγραφεί η συνομιλία με άτομα της Χρυσής Αυγής.
Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτε. Εμείς δεν κάναμε συμφωνίες. Η απόδειξη είναι ότι πάντα ψηφίζαμε πολύ διαφορετικά. Το θέμα της Δικαιοσύνης είναι σοβαρό όμως. Υπάρχει παρέμβαση στην Δικαιοσύνη από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπάρχει σαφώς παρέμβαση και όχι μόνο για την Χρυσή Αυγή την οποία δεν πρέπει να ηρωοποιήσουμε, αλλά στην υπόθεση τη δική μας ξέρουμε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει σε δικαστικούς λειτουργούς και έχουμε φαινόμενα ανωμαλίας, όπως στην περίπτωση της Χαλκιδικής, όπου βλέπουμε υποθέσεις π.χ. εξαιρέσεως συγκεκριμένων δικαστών, διότι έχουν αποφανθεί και κατά παράβαση κάθε αρχής της δικονομίας. Η Δικαιοσύνη, στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα, μας αναγκάζει να προσφεύγουμε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το έχουμε κάνει για τις Σκουριές και θα το κάνουμε και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση.
Όσον αφορά το Κυπριακό. Ναι, υπήρξε έντονη κριτική διότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση της αντιπολίτευσης, ούτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε σε εμάς. Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν απόλυτα σαφής σήμερα, έκανε μια εκτενή ενημέρωση, έπρεπε να είχε γίνει πιθανώς από την πρώτη στιγμή.
Το εθνικό θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, αλλά παραμένει η άποψή μας ότι προχωράμε σε ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν. Θα κάνουμε βέβαια το καλύτερο, διότι όλοι επιθυμούμε να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό. Κανείς δεν επιθυμεί να έχουμε μια κατεχόμενη Κύπρο, να έχουμε περιουσίες οι οποίες έχουν κατασχεθεί, να έχουμε εγκλωβισμένους, να έχουμε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στρατεύματα κατοχής και εποίκους. Θα κάνουμε τα πάντα και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε ώστε να υπάρξει μια λύση.
Όχι όμως μια λύση η οποία δεν θα είναι δίκαιη, δεν θα είναι μόνιμη και δεν θα εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα. Χαίρομαι που είναι εδώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, χαίρομαι που σήμερα εγκαινιάζουμε για πρώτη φορά το μνημείο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εδώ και αρκετά χρόνια - κι εγώ ως βουλευτής - την 1η Απριλίου είμαστε πάντα στην Κύπρο, διότι ο αγώνας γιʼ αυτούς που πάλεψαν για την ένωση της Κύπρου, είναι ένας αγώνας που δεν πρέπει να πάει χαμένος ποτέ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου