ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

15.10.10

ΔΝΤ: Πρόωρο ξόδεμα της ελληνικής σφαίρας ?


Όταν ο επικεφαλής ελεγκτής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Πόουλ Τόμσεν, ξεκινούσε την ομιλία του στο Λονδίνο στο πλαίσιο του οδοιπορικού της παρουσίασης της ελληνικής οικονομίας από την κυβέρνηση με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, έκανε μια δήλωση που προκάλεσε εντύπωση..

Γνωρίζω, φέρεται να είπε ο Δανός κ. Τόμσεν, ο οποίος συνδυάζει την αμερικανική εξωστρέφεια και αμεσότητα με τις σοσιαλδημοκρατικές καταβολές πολλών Σκανδιναβών και γενικότερα Βορειοευρωπαίων, πως ό,τι και αν σας πω δεν πρόκειται να σας κάνω να αλλάξετε άποψη ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.

Όμως, ο κ. Τόμσεν φρόντισε επίσης να τους βάλει σε σκέψεις όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπαινίχθηκε την επέκταση του μηχανισμού στήριξης μιλώντας για εναλλακτικά πλάνα (contingency plans) όταν έρθει η ώρα.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, η κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσει σε ελληνικά ΜΜΕ ότι συζητήθηκε το θέμα της χρονικής επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων στη συνάντηση που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Σόιμπλε.

Πριν από λίγες μέρες ήταν η σειρά του επικεφαλή του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης επί τάπητος.

Και μπορεί ο κ. Στρος-Καν να είναι...
Γάλλος σοσιαλιστής που έχει διαπροσωπικές σχέσεις με αρκετούς Έλληνες πολιτικούς από το παρελθόν, είναι όμως επίσης αρκετά έξυπνος για να γνωρίζει ότι οι Αμερικανοί έχουν τον πρώτο λόγο στο ΔΝΤ.

Επομένως, δεν μπορεί να αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς να έχει έρθει σε κάποιου είδους συνεννόηση με την αμερικανική πλευρά.

Ο ρόλος της αμερικανικής πλευράς δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί, κάτι που είχαμε αναφέρει αρκετό καιρό πριν, επισημαίνοντας ότι ήταν προς το συμφέρον τους να μην αφήσουν την Ελλάδα ή άλλη χώρα της ευρωζώνης να καταρρεύσει από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έχουν θέμα με το δημόσιο χρέος τους.
Το αποκαλυπτικό στόρι των "F.T." για τον ρόλο των Αμερικανών στη λήψη της απόφασης από τις χώρες της ευρωζώνης για τη χορήγηση των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα τον Μάιο επιβεβαίωσε την ορθότητα της συλλογιστικής.

Όμως, εκείνο που πολλοί αναρωτιούνται ακόμη είναι γιατί επιλέχθηκε η τωρινή συγκυρία για να αποκαλύψει το ΔΝΤ τα σχέδιά του σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Όλοι σχεδόν θεωρούν ότι θα ήταν πιο λογικό να κάνει κάτι τέτοιο σε κάποιο σημείο το β΄ εξάμηνο του 2011 και να υπάρξει ακολούθως συμφωνία ώστε να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα από το 2012, έχοντας παράλληλα να επιδείξει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2010 και σε μεγάλο βαθμό του 2011.

Υπό αυτήν την έννοια, το ΔΝΤ ρισκάρει να ξοδέψει πολύ νωρίς την πολύτιμη και ίσως μοναδική σφαίρα, αυτήν της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου που χορηγεί προς την Ελλάδα, για να πείσει τους επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Ασφαλώς, η βιασύνη του ΔΝΤ έχει προς το παρόν αποδώσει, αφού υπάρχει ταχεία αποκλιμάκωση στα spreads των ελληνικών μεσομακροπρόθεσμων ομολόγων, βοηθούντος του κλίματος για ομόλογα υψηλού ρίσκου στην Ευρώπη.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι αυτό θα συνεχιστεί στο μέλλον.

Μια εξήγηση συνδέει την πρόωρη συζήτηση με το αντι-μνημονιακό ρεύμα που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και το οποίο ισχυροποιείται όσο περνά ο καιρός και η ύφεση... δαγκώνει.

Η συμβολή στη δημιουργία καλού κλίματος και στην αναπτέρωση των ελπίδων πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι μια σωστή τακτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη εκλογική αναμέτρηση τα επόμενα 3 χρόνια.

Αν λοιπόν ξεπεραστεί ο σκόπελος του Νοεμβρίου για το πρόγραμμα, ένα μεγάλο εμπόδιο βγαίνει από τη μέση.
Μια άλλη εξήγηση συνδέει την κίνηση του ΔΝΤ με την εκτίμηση των ιθυνόντων του ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να βγει η ελληνική οικονομία από την ύφεση το επόμενο εξάμηνο, θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική αποδοχή, έστω και αναγκαστικά, του προγράμματος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση, η πρόωρη συζήτηση για την επιμήκυνση αποσκοπεί αφενός στην προειδοποίηση της αγοράς για πρόωρη συμφωνία και αφετέρου στη συμπίεση των spreads και στη βελτίωση του κλίματος και γενικότερα των συνθηκών στην ελληνική οικονομία.

Υπάρχει φυσικά η εξήγηση περί ανταμοιβής της προσπάθειας που καταβάλλεται από ελληνικής πλευράς για συμμόρφωση με τις επιταγές του μνημονίου.

Όμως, η ανταμοιβή θα μπορούσε να δοθεί αργότερα, όταν θα υπήρχε ένα μεγαλύτερο ιστορικό ικανοποίησης των όρων.

Σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, όπως του κ. Στρος-Καν, τέτοιου είδους γνωστοποιήσεις όπως της επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας των δανείων προς την Ελλάδα δεν γίνονται τυχαία.

Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τον λόγο για το πρόωρο της ανακοίνωσης.


Μέχρι τότε μπορούμε να εικάζουμε για το αν η σφαίρα της επιμήκυνσης ξοδεύτηκε πρόωρα ή όχι
.

Dr. Money 

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

neotera είπε...

Υπάρχουν νομίζω άρθρα με λιγώτερο αβέβαιη γραφή και καλύτερη γνώση της κατάστασης που μεταφέρουν πραγματικές πληροφορίες και εκτιμήσεις από συγγραφείς με ώριμη σκέψη. Δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά στα Νεώτερα νέα πέρα από δικές μας αιχμηρές αναρτήσεις στους συνδέσμους που παραθέτουμε υπάρχουν θησαυροί για διψασμένους αναγνώστες. Οπωσδήποτε συγχαρητήρια για αυτόν τον τόσο χρήσιμο κόμβο διανομής αναρτήσεων που τίθενται υπ' όψιν μας και προσφέροντας όχι μόνον ύλη σε ιστολόγια, αλλά και ιδέες . Πολύ καλή και η επιλογή των εκδηλώσεων που υιοθετούμε πάραυτα !