ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΞΕΓΕΡΣΗ..Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ..ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ

'Αρθρο 120: (Ακροτελεύτια διάταξη)

1. Tο Σύνταγμα αυτό, που ψηφίστηκε από την E΄ Aναθεωρητική Bουλή των Eλλήνων...

2. O σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

3. O σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.

4. H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»

Το email μας tolimeri@gmail.com

ΓΑΠ & ΑΝΔΡΕΑ Co .Η Ελβετκή εταιρεία του ,αδελφού του πρωθυπουργού.που θα κάνει το ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ

6.5.14

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από ΝΔ & ΠΑΣΟΚ το Μεσοπρόθεσμο χιλιάδων απολύσεων, νέων φόρων και περικοπών

ΠΡΙΝ 


Το μαύρο άσπρο επιχείρησαν να εμφανίσουν οι πολιτικοί απατεώνες του Μαξίμου και με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, που δόθηκε στην δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή τις επόμενες μέρες. Ενώ πρόκειται για έναν αυτόματο οδηγό βαθιάς και παρατεταμένης λιτότητας, Σαμαράς και Βενιζέλος επέλεξαν να ξεχωρίσουν και να προβάλλουν κάτι εντελώς αυθαίρετες – μάλλον για τα πανηγύρια – προβλέψεις που περιλαμβάνει για το 2017 και το 2018, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να δικαιώσουν την πολιτική φτώχειας που επιβάλουν σήμερα. 

του Λεωνίδα Βατικιώτη
 
Οι προβλέψεις ωστόσο που διατυπώνονται δεσμεύουν την οικονομική πολιτική σε μια πολυεπίπεδη και καλά κλειδωμένη λιτότητα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέδειξε τις αντιλαϊκές πλευρές του Μεσοπρόθεσμου, με ανακοίνωσή του, απέφυγε να δηλώσει πως ο ίδιος δεν πρόκειται να δεσμευτεί από αυτές τις προβλέψεις και θα τις ανατρέψει στην πράξη…

Το πρώτο που υπόσχεται το Μεσοπρόθεσμο είναι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που προηγήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια (2012-2013) ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2016 θα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 100.000! Η διαφορά μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων από το 2012 μέχρι και το 2016, που πάντα καταλήγει σε αποχωρήσεις, είναι: 2012: 30.294, 2013: 31.442, 2014: 7.439, 2015: 9.367, 2016: 15.137. Άθροισμα …93.679 αποχωρήσεις εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι απολύσεις που έγιναν πέρυσι κι έχουν αναγγελθεί για φέτος.
(Προβλέψεις για αύξηση του αριθμού των προσλήψεων που διατυπώνονται για το 2017 και 2018 είναι αντίστοιχης σοβαρότητας με τις προβλέψεις που διατύπωνε το ΔΝΤ για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2012). Μια τόσο σαρωτική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων θα σημάνει την υποβάθμιση των δημόσιων και δωρεάν παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους. Αναφέρει το ίδιο το Μεσοπρόθεσμο άλλωστε πως βασική δεξαμενή μείωσης είναι η παιδεία λόγω της αύξησης των ωρών εργασίας δασκάλων και καθηγητών. Επομένως, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων σημαίνει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Το ίδιο ισχύει και σε άλλους τομείς του δημοσίου: υγεία, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.

Ως αποτέλεσμα των απολύσεων και μαζικών συνταξιοδοτήσεων από το δημόσιο μειώνεται κάθετα το κονδύλι μισθών. Από 9,28 δισ. ευρώ που είναι το 2014 οι μισθοί της κεντρικής διοίκησης, φτάνουν το 2015 στα 9,04 δισ., το 2016 στα 8,78 δισ. ευρώ, το 2017 στα 8,55 δισ. και το 2018 στα 8,35 δισ. ευρώ. Κάθετα μειώνονται και τα κονδύλια που θα διατεθούν για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Ενώ το 2012 είχαν δοθεί 17,13 δισ. ευρώ και το 2013 δόθηκαν 15,92 δισ., φέτος θα δοθούν 13,76 δισ. και στο τέλος της χρονικής περιόδου του Μεσοπρόθεσμου (2018) 13,72 δισ. ευρώ.
Ενώ μισθοί και δαπάνες κοινωνικής πολιτικής συρρικνώνονται τάχιστα, οι φόροι αυξάνονται σταθερά. Με ταχύτερο δε ρυθμό οι έμμεσοι φόροι, που είναι οι πιο αντιλαϊκοί. Έτσι ενώ το 2013 ο προϋπολογισμός συγκέντρωσε 20,07 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους, το 2018 οι άμεσοι φόροι θα έχουν φτάσει στα 22,98 δισ. Οι έμμεσοι φόροι θα έχουν φτάσει τον ίδιο χρόνο (2018) τα 28,30 δισ. ευρώ όταν φέτος αναμένονται στα δημόσια ταμεία από την έμμεση φορολογία 24,28 δισ. ευρώ.
Το ερώτημα που αυθόρμητα προκύπτει για το που καταλήγουν όλα αυτά τα λεφτά όταν το κονδύλι των μισθών και της κοινωνικής πολιτικής μειώνεται ενώ οι φόροι αυξάνονται όπως επίσης και τα αναμενόμενα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις (2014: 1,51 δισ. ευρώ, 2015: 2,24 δισ., 2016: 3,25 δισ., 2017: 2,84 δισ. και 2018: 2,99 δισ.) απαντιέται αν δούμε τους τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους που αυξάνονται σταθερά! Φέτος για τόκους (όπως υπολογίζονται σε δεδουλευμένη βάση) πρέπει να καταβληθούν 8,1 δισ. ευρώ, το 2015 θα καταβληθούν 9,2 δισ., το 2016 θα δοθούν 9,4 δισ. ευρώ, 10,6 δισ. το 2017 και 11 δισ. το 2018. Με μια απλή πρόσθεση διαπιστώνει κανείς ότι μόνο από φέτος ως το 2018 θα πληρώσουμε 5 δισ. παραπάνω για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) απ’ ότι για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ακόμη και ποσοτικά επομένως το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου δεν εντοπίζεται στους υποτίθεται υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά στο δημόσιο χρέος, η πληρωμή του οποίου προκαλεί αιμορραγία στον προϋπολογισμό κι επίσης επιβάλει απολύσεις και λιτότητα αποκλείοντας κάθε σκέψη χαλάρωσης της ακολουθούμενης πολιτικής.
Τέλος, αξίζει να κρατήσουμε πως παρά τις υπερφίαλες προβλέψεις που διατυπώνονται για την αύξηση του ΑΕΠ, ακόμη και το 2017 ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι ελλειμματικός. Το 2018 θα εμφανιστεί πλεόνασμα κι αυτό μάλιστα θα κινείται στην περιοχή του μηδενός. Επομένως με δημιουργική λογιστική προέκυψε, αυξάνοντας για παράδειγμα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως κάνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις με την συγκατάνευση της Τρόικας, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο κονδύλι σαν αμορτισέρ…

Πηγή: Λεωνίδας Βατικιώτης

========================================

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής την 5/5/2014 και με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, ένα πρόγραμμα που σύμφωνα με την κυβέρνηση επιβεβαιώνει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τον κύκλο της ύφεσης, ωστόσο, για την αντιπολίτευση κρύβει νέα σκληρά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Μεσοπρόθεσμου υπήρξαν προεκλογικές αιχμές, με την εισηγήτρια της ΝΔ,Φεβρωνία Πατριανάκου, να κατηγορεί τους πολέμιους των Μνημονίων ότι «έχουν μετατραπεί σε μνημονιολάγνους» – και να καταγγέλλει ειδικότερα τον ΣΥΡΙΖΑ, πως με τη συγκεκριμένη προεκλογική του καμπάνια «επιδιώκει την πολιτική αποσταθεροποίηση της χώρας».

ΔΗΜΑΡ

Στις αιτιάσεις περί πολιτικής αποσταθεροποίησης, η απάντηση ήρθε με μεγαλύτερη έμφαση από την ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτήρη, η οποία τόνισε πως «το πρόβλημα της πολιτικής σταθερότητας δημιουργείται απ’ την αποσταθεροποίηση της ζωής των πολιτών, τη μείωση του βιοτικού επιπέδου και τις αδικίες – και όχι επειδή πρέπει να κρατήσουμε σταθερή αυτήν την πολιτική».

Οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, προκάλεσαν άμεσες και έμμεσες απαντήσεις εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα: «Απαξιώσατε κα Ξηροτήρη το Μεσοπρόθεσμο, που περιλαμβάνει τα μέτρα που είχατε ψηφίσει για το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο τον Νοέμβριο του 2012».

ΣΥΡΙΖΑ

«Θα περίμενε κανείς μετά από τόσα χρόνια, κάποια αυτοκριτική, κάποιο στοιχείο ότι μάθαμε από τα λάθη μας» παρατήρησε στην εισήγησή του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ). «Το Μεσοπρόθεσμο, ουσιαστικά λέει πως όλα πήγαν καλά και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο. Το Μνημόνιο είναι πια καθεστώς, και έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα σταθεροποιητικά προγράμματα, με τα οποία ήλπιζε ο κόσμος ότι θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν» επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χρήστος Σταϊκούρας

«Το Μνημόνιο δεν είναι καθεστώς. Καθεστώς είναι η ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας, για όσους πιστεύουν στο ευρώ» απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. «Αν πιστεύετε εσείς και το κόμμα σας στο ευρώ, περιμένω να δω τι θα κάνετε με το νομοσχέδιο για τις “Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας” που κατατέθηκε σήμερα….»

«Από τα λάθη μας, εμείς έχουμε μάθει. Άλλοι είναι έτοιμοι να τα επαναλάβουν» απάντησε στον κ. Τσακαλώτο, ο Χρήστος Γκόγκας (ΠΑΣΟΚ).

Όχι νέα μέτρα

Σταθερή διακήρυξη των κομμάτων της πλειοψηφίας, ήταν πως στο Μεσοπρόθεσμο δεν περιλαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα, περικοπές μισθών και συντάξεων.

Στο επιχείρημα αυτό, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας πως «η περαιτέρω μείωση του πραγματικού μισθού, είναι το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας» και πως «η υψηλή ανεργία σας είναι πολύ χρήσιμη, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αποδέχονται όλους τους όρους που θέτει ο εργοδότης, προκειμένου να υπάρξει αύξηση της ανταγωνιστικότητας».

«Ανταγωνιστικότητα σημαίνει απαξίωση της εργατικής δύναμης – είτε μέσω συμπίεσης του εργατικού κόστους, είτε μέσω αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας αξιοποιώντας την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία» απάντησε στον κ. Τσακαλώτο, ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει» τόνισε.

ΑΝΕΛ

Κενό 19 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα διαπίστωσε η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.), ρωτώντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με ποιον τρόπο σκοπεύει να το καλύψει. «Μελετώντας κανείς το νομοσχέδιο, προκύπτει ότι υπάρχουν πρόσθετα μέτρα, συνολικού ύψους 13,4 δις ευρώ, τα οποία μας λέτε, ότι θα γίνουν συγκεκριμένα μετά από τις εκλογές» σημείωσε η βουλευτής.

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014, ούτε και χρηματοδοτικό κενό, τουλάχιστον για τους επόμενους 12 μήνες, συμφωνημένο με τους εταίρους» απάντησε ο Χρ. Σταϊκούρας. «Τα 13,4 δις, είναι το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών και των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια» διευκρίνισε.

Για «παραμυθένια αφήγηση που εκπορεύεται απ’ την κεντρική ιδέα πως το Μνημόνιο δουλεύει» έκανε λόγο ο Αντώνης Γρέγος (Χρυσή Αυγή), επισημαίνοντας επί παραδείγματι, την προβλεπόμενη «ραγδαία υποχώρηση της ανεργίας».

Ανεξάρτητοι βουλευτές

«Η κυβέρηση Σαμαρά-Βενιζέλου, καταργεί τη πρόωρη συνταξιοδότηση. Κανείς δεν μπορεί να βγει στην σύνταξη από τα 62. Προβλέπεται ένα και μοναδικό ταμείο σύνταξης, με ίδιες εισφορές απ’ όλους και μία σύνταξη που δεν θα ξεπερνά τα 360 ευρώ» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, Νίκος Νικολόπουλος.

«Ενώ προβλέπετε να μοιράσετε κοινωνικό μέρισμα 525 εκ. ευρώ, προτείνετε ταυτόχρονα εννέα παρεμβάσεις που συμπληρώνουν το ίδιο ποσό συν 1 εκ. ευρώ ακόμη» παρατήρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. «Από τις κύριες συντάξεις, το Μεσοπρόθεσμο αφαιρεί 1 δις και από τις επικουρικές 464 εκ. ευρώ» υπέδειξε ο βουλευτής.

Απαντώντας, ο Χρήστος Σταϊκούρας, διευκρίνισε πως με εξαίρεση τη μείωση των λειτουργικών δαπανών των ΔΕΚΟ και άλλων νομικών προσώπων, (που δεν αφορούν μισθούς και συντάξεις), τα υπόλοιπα μέτρα δεν αφορούν την εξαγωγή του κοινωνικού μερίσματος.

«Το κοινωνικό μέρισμα αποφασίστηκε πριν από ένα μήνα περίπου, όταν φάνηκε ότι θα έχουμε υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, ενώ τα άλλα μέτρα έχουν ψηφιστεί από πέρυσι, αλλά δεν ήταν στο Μεσοπρόθεσμο 2013 – 2016» διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: